В модерен апартамент, балкон е допълнителна зона, която се използва по различен начин. Все още можете да намерите балкони, където се съхраняват стари нежелани предмети, сезонни вещи (шейни, велосипеди) и други "съкровища", за които няма място в апартамента.

Но все по-често идва разбирането, че можете да се разпореждате с балкона по различен начин: да организирате уютна зона за отдих на нея, да подготвите кът за творчество, да създадете работилница или да я определите за някаква друга функционална цел.

Дизайн на мебели за балкон и лоджия

Аранжирането на всеки балкон е свързано със задачата за избор на мебели. Откритият балкон или лоджия предполага, че тяхната работа е само в топъл сезон. На такива балкони може да бъде оборудван и успешен кът за почивка, съответно мебелите са подбрани така, че да ви позволят удобно да прекарвате времето си върху него с чаша кафе, чаша вино и искрена комуникация.

Набор от мебели за отдих в открито пространство, като правило, включва маса и столове или столове. При избора на мебели трябва да се има предвид, че тя трябва да издържа на слънчевите лъчи и валежи, вятър и температурни промени. От тази гледна точка са подходящи мебели, изработени от пластмаса, алуминий и кован метал, плетени мебели. Мебелите от тези материали са лесни за почистване, не изискват специални грижи, често са сгъваеми. През зимата се сгъва и съхранява вкъщи.

В зависимост от размера на балкона, комплект мебели може да бъде представен с различни артикули. Така че, на балкона или лоджия, можете да поставите удобни столове, пейки или малки дивани. Рафтовете, окачени или прикрепени към стената, ще служат за поставяне на цветя или декоративни декорации върху тях. На лоджия можете да инсталирате метална стойка или елегантни ъглови рафтове.

Остъклената лоджия или балкон има много повече възможности за аранжиране. Мебелите се избират в зависимост от функционалното предназначение на тази част от апартамента. Балконът може да се използва за съхранение на заготовки, домакински химикали, ястия, сезонни продукти. За тази цел е подходящ затворен шкаф с рафтове и чекмеджета.

Вграденият гардероб, включително гардеробът, ще позволи да се спаси площта на лоджията и може да бъде направена от ПДЧ, дървени или металопластични конструкции. Продуктът от тези материали е издръжлив и устойчив на въздействието на външната среда.

На остъклената лоджия можете да поставите кабинет. За неговата организация са инсталирани компютърна маса и ергономичен стол. Оптималният начин да се вземе предвид размерът на балкона и желанията на собственика могат да бъдат в производството на маса по поръчка. Ъгълът за работа се допълва от отворени или затворени рафтове, на които е удобно да се поставят необходимите за работа артикули. Ако размерите позволяват, препоръчително е да се инсталира симулатор на балкона, който позволява да се съчетаят седенето с физическото натоварване на чист въздух.

На чист въздух може да се уреди и легло. За да направите това, поставете на балкона легло или трансформаторно легло, което е прибрано в килера през деня. Въпреки това, трябва да се отбележи, че използването на балкона е подходящо за топлия сезон и следователно не е популярно.

Устройството на зона за отдих на остъкления балкон може да се разглежда като създаването на мини хол. Балконът за вътрешна декорация зависи от неговия размер. Логично е да се инсталира ъглов диван, малка масичка и османци на малки лоджии. А окачените рафтове с цветя ще създадат атмосфера на комфорт. Просторните балкони ви позволяват да поставите на тях маса, шезлонги, диван, шкафове.

Остъклени балкони и лоджии са декорирани във всеки стил, като продължават цялостния дизайн на апартамента. Основните компоненти на таванския стил са тухлени стени, стилни мебели, килими. Стилът на страната се характеризира с пастелни цветове, стари или изкуствено поставени мебели, свещници, вази с цветя. Ориенталският стил е представен от удобни ниски седалки с подложки, украсени с ориенталски мотиви, изделия от дърво, бамбук и камък.

Мебели за балкон от IKEA

Оборудвайки Вашия балкон в съответствие с избраната функционална цел, не е необходимо да харчите пари за скъпи мебели. Много предмети (маси, шкафове и дори малки дивани) могат да бъдат направени със собствените си ръце.


Мебелите на IKEA са много добре обмислени, използвайки максимално всеки сантиметър пространство. Тази световноизвестна компания обръща голямо внимание на практичността и функционалността на мебелите за малки площи. В магазините на IKEA можете да намерите точно опцията за маса, която пасва на вашия балкон.

Много е удобно да седнете на IKEA столове и кресла, и ако желаете, те могат да бъдат превърнати в мека мебел, използвайки специални възглавници IKEA. Повечето модели и маси и столове са направени сгъваеми, те са лесни за почистване и удобни за съхранение в сгънато състояние у дома до следващия топъл сезон.Мебелите IKEA са изработени от безопасни и дълготрайни материали: дърво, метал, пластмаса.

IKEA разполага и с много различни по размер и дизайн модели на шкафове за балкони и лоджии. Предлагат се плъзгащи се гардероби, панти и вградени гардероби. Удобната и компактна опция е случаят с ролетни щори. При отваряне на този шкаф не се изисква свободно пространство и същевременно се осигурява достъп до всички рафтове и чекмеджета.

Отличителна черта на продуктите на IKEA е високото качество, използването на безопасни за околната среда и издръжливи материали, лекота на сглобяване.

Ратан на балконите

През последните години мебелите от ракита придобиват все по-голяма популярност. Един от основните материали за производството на такива мебели е ратан. Ратанът е лозарство в субтропиците. Продуктите от ратан са много издръжливи и трайни, цветът им варира от кафяв до мед.

Основното предимство на мебелите от ратан е лекотата, разнообразието и уникалността на моделите, както и неговата устойчивост на температурни промени, влага и излагане на слънчева светлина, което го прави незаменим за оборудване на балкони и лоджии.


Мебелите от естествен ратан са доста скъпи, компромисната опция е изкуствена ратанова мебел. Изкуственият ратан напълно имитира естествения аналог, запазва всичките си предимства, изисква минимална грижа, е безопасен за околната среда и се отличава с повишена здравина.

Маси, столове, нощни шкафчета, малки дивани от изкуствен ратан създават уникален вътрешен балкон.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук