За любителите на растенията, лунният календар на производителите на цветя ще бъде от голяма помощ. Учените и опитни производители на цветя отдавна са забелязали, че интензивността и пикантността на цъфтежа зависи от фазата на луната. Това може да се използва за планиране на засаждане, резитба и други стъпки за грижа за растенията.

Влияние на фазите на луната върху растенията

Лунният цикъл се състои от 28 дни и се формира от няколко фази. Всяка от фазите на растението носи по специален начин. За да се възползват от този фактор, хората са създали лунен календар за производителите на цветя, градинарите и градинарите.

Растяща Луна

На нарастващата луна най-често можете да наблюдавате активния растеж на растението от корена нагоре. Новият месец помага да се оформи земната част. През този период листата растат добре, образуват се пъпки и се извлича стъбло. На растящата луна е добре да се засаждат цветя с бърз растеж и буйни цветове. Ако избирате луковични и грудкови растения за засаждане, тогава не трябва да очаквате добър растеж - кореновата система е неактивна към момента.Също така неуспешни ще бъдат резитба и скъсяване на стъблата и клоните. Изобилно поливане ще бъде много полезно.

Намаляваща луна

Намиращата се луна влияе активно върху развитието на кореновата част на растението. В същото време през този период коренът е чувствителен към увреждане и неправилна грижа. Сега внесеният тор в почвата се абсорбира добре, борбата с плевелите е ефективна. Също така си заслужава да засаждате бобови растения, грудки и луковични растения.

Новолуние

В новолунието растенията не проявяват активност. Ето защо, засаждане или събиране на семена през този период не си струва - те ще покълнат за дълго време или няма да покълнат на всички. Също така не се препоръчва да се пресаждат цветя в земята и дори да се обработва почвата.

Пълнолуние

Този ден е оптимален за прилагане на торове, отстраняване на плевели и контрол на вредителите. Също така денят е добър за събиране на семена.

Месечен календар на Луната за 2019 г. за цветар

януари

През януари може да се извърши подготвителна работа: да се подобри територията, да се формират цветни лехи, да се въведат нови идеи за градински композиции. През последните 10 дни на януари можете да правите трансплантация на стайни растения. Това е период на намаляваща луна, която ще повлияе добре на растежа на цветята. Също така по това време можете да сеете семената за разсад. Период, подходящ за засаждане на грудки, луковици и кореноплодни култури.

февруари

През февруари продължава подготовката за действие. Благоприятни дни за засаждане на семена на разсад попадат на 6-13 брой. В същия период можете да засадите тези растения, които се характеризират с дълъг период на растеж. След 20-ия ден си заслужава засаждане на реколтата от лук и продължаване на трансплантацията на стайни растения.

март

Първият месец на пролетта е идеален за приготвяне на разсад за цветя с дълъг вегетационен период. Това могат да бъдат астри, невен, карамфили и подобни цветя. От 7 март, можете да започнете засаждане на семена на разсад и трансплантация стайни растения. Най-добрите дни за това ще бъдат 7, 10 и 12 март. Всяка работа в градината и с домашни цветя е по-добре да не се прави 6 и 21 - това са неблагоприятни дни за такива манипулации.

април

Този месец ще отбележи началото на активното градинарство. На растящата луна се препоръчва да се засаждат семена и разсад в земята. От 6 април до 12 април можете да започнете засаждане. Можете да засадите Зелените под филма, разсад, формирани по това време, цветя с активен растеж. След 20 април е време да излезете от туберкулозни и луковични култури.

май

До май сеитбите, засети през февруари, ще бъдат готови за засаждане в земята. Но в началото на май, е по-добре да се заеме с почвата: торене и всички видове оптимизация. 5 май в новолунието е по-добре да се откаже от всяка работа с цветя. От 6 до 18 май можете да започнете активни действия. Те ще доведат до очакваните резултати.

юни

През юни всеки очаква буен цъфтеж и събиране на първите плодове. В началото на месеца луната намалява. През този период можете да направите плевене, борба с вредители и плевели. Ако искате да засадите режеща растителност, тогава кацането на намаляващата луна ще му помогне да се утвърди. Още на 4 юни луната отива към растеж. От растенията, засадени по това време, можем да очакваме активен растеж. От 19 юни е по-добре да се върнем към разхлабване, плевене и хранене.

юли

От 18 юли се препоръчва трансплантация на туберкулозни растения, които трябва да бъдат засадени. Това е периодът на угасващата луна, която гарантира отлична преживяемост. Благоприятни дни за грижите за цветята ще бъдат 3, 11 и 16 юли.

август

Втората половина на август е предназначена за активна и ефективна работа в градината. Сега е добре да засаждате ягоди, лилии от долината, кокичета и други подобни растения. Най-добрите дни за грижа за цветята ще бъдат 6, 7 и 8 август.

септември

В началото на есента градинарите се използват за приготвяне на растенията за зимуване. От 15 септември до 22 септември е най-добре да се засаждат луковични цветя. Тъй като по това време Луната е в намаляваща фаза, тези растения ще се корени бързо и ефективно.

октомври

През октомври те обикновено извършват мулчиране на почвата, изкопаване и разрохкване на земята на парцела, подслоняване на трайни насаждения.През втората половина на месеца можете да седнете и да разсадите стайни растения.

ноември

През ноември любителите на цветя напълно пренасочват вниманието си към стайни растения. Можете също да отглеждате зеленчуци на закрито. От 13 ноември до 20 ноември е най-добре да се оплоди почвата под цъфтящи растения.

декември

През декември има затишие в растителния свят. Всички те забавят растежа и метаболитните процеси. Въпреки това те все още изискват внимание. От 13 до 26 декември можете да разхлабите почвата и да направите превръзка. Други начини за грижа за цветята са по-добре да се използват 3, 5 и 10 номера.

Тези прости препоръки, базирани на лунния календар, ще помогнат за отглеждането на красиви растения, които ще впечатлят любителите на цветята в буйни цветове.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук