Всеки рибар иска да улови най-голямата риба в света. Но не всеки осъзнава колко е богата природата на наистина големите представители на водния елемент. Не всяка риба може да издържи въдица или дори най-трайната мрежа.

Нилски костур

В тропическа Африка, във водите му, обитавана от Нилския костур. Най-често се среща в етиопската част. Рибите от този вид ядат по-малки риби и ракообразни. Хищникът нараства до 2 метра на дин и може да тежи над 200 килограма.

пъстърва

Второто име на тази риба е „руска сьомга“, от която е логично да се предположи, че тайменът принадлежи към вида сьомга. Намира се във водите на Сибир, Далечния Изток и Алтай. Това е хищник, който расте с дължина повече от 1 метър и достига тегло от 60 килограма. Репутацията на този гигант е незавидна: смята се, че той яде дори и младите си, а характерът му е агресивен и безмилостен. В храната рибите консумират почти всичко, което им идва.

веслонос

Най-често може да се намери в пресните води на Мисисипи и реки, вливащи се в Мексиканския залив. Този голям хищник не е опасен за хората, а е щастлив да яде представители на собствените си видове и други жители на подводната фауна. Също така, рибата може да яде водорасли, които растат в дълбочина в сладки води. Най-голямата гребло достига 221 см дължина. Такива големи индивиди могат да тежат около 90 kg.

сом

Сом живее в сладка вода на езера и реки на европейската част на Русия, в басейна на Аралското море и във водите на Европа. Рибата живее много дълго и в дългия си живот може да достигне до 5 метра дължина. Такъв гигант може да тежи до 400 килограма. Тялото на животното е много гъвкаво и мобилно. Това го прави по-мобилен в процеса на извличане на храна. Повечето от диетата на сома са малките риби, малките и водните насекоми. Също така, той не пренебрегва мърша. По-старите риби ядат миди, средни риби и други живи същества. В историята има случаи, когато големи соми нападат водолюбиви птици и малки домашни животни.

шаран

Шаранът се отличава с големите си размери и способността си да яде нищо. Рибите живеят в повечето сладки води. По-удобно от всичко, което чувства в застояла, леко замръзнала вода. Най-големите представители на породата се срещат в Тайланд. Големите шарани могат да достигнат тегло от 100 килограма. Повечето от диетата на животното са малки риби. Също така шаран ядат хайвер на други обитатели на подводни дълбочини, водни насекоми, червеи, ракообразни. Ловуват често и убиват много риба, тъй като самите те принадлежат към различни ревматоидни.

моруна

Белуга е член на семейството на есетра. Намира се в Азовско, Черно и Каспийско море. Огромни представители на вида могат да получат до 1000 кг тегло и да достигнат 4 метра дължина. Тези хищници живеят изключително дълго и затова растат до такива размери. Белуга се храни главно от размера на рибата. За нея, малките печати се превръщат в деликатес.

Алигатор Гар

Този сладководен гигант се смята за истинско чудовище. Той живее в Югоизточна Америка. Муцуната на рибата е удължена, а в устата в две редици растат остри зъби. Това чудовище може да прекара на земята около 2 часа подред. Средната дължина на животното е 3 метра. Теглото е около 165 килограма. Алигаторът Гар е жесток и агресивен до такава степен, че има случаи на нападение срещу хора.

рампа

Красивата и необичайна форма на склона живее в арктическите води и в Антарктида, както и в тропическите морета. Има някои видове, които се чувстват комфортно в прясна вода. Повечето от тези хора живеят в Азия.

Склоновете могат да обитават както плитки води, така и дълбоки води. Най-големите представители достигат дължина от 8 метра и тежат до 600 килограма. Те се хранят с ракообразни, мекотели, малки риби и бодлокожи.

Кит акула

Дланта в класацията на най-голямата риба получи наистина гигантска риба - китовата акула. През цялата история на представителите на вида, които могат да бъдат намерени от археолозите, остават най-големите.

Средната китова акула е с дължина около 10-12 метра. Тези от тях, които са признати за големи достигат до 20 метра. Средното тегло в този случай достига 14 тона. През 90-те години на 20-ти век е намерен гигант с тегло 34 тона. Животното изглежда страхотно, което не оставя никакво съмнение в способността на рибата да унищожи всяко живо същество наблизо. Но в действителност акулите от този вид са много мирни. Освен това те не представляват опасност за хората. Дори ако водолазите са в непосредствена близост, акулата просто няма да им обърне внимание. Ако желаете, можете дори да го докоснете. Но трябва да се помни, че удрянето на опашката на този гигант може да остави инвалида за цял живот.

За китова акула е характерен сив или кафяв фон с жълти или бели петна. Рибата се движи сравнително бавно - около 5 километра в час, повечето от които се намира на повърхността на водата.В резултат на това гигантите понякога се сблъскват с кораби и умират от наранявания.

Местообитанието на китовите акули е водите на тропическите морета. Тук можете да срещнете както индивиди, така и единични стада до 100 единици. Тези риби живеят до 60 години, падежът им е 25 години.

Акулата се храни с малки риби, ракообразни, планктон и мекотели. Огромната уста на рибата е пълна с малки зъби, които просто не са способни да смилат по-голяма храна. Гигантът се оттича от подходяща вода в устата на подходящото живо същество и я поглъща. Излишната вода излиза през хрилете. Ето защо акулата има тенденция да попадне във вътрешността на малките риби.

Arapaima Piraruku

Гиганти от сладководни резервоари не могат да се сравняват с китовата акула. Въпреки това, те са поразителни по своя размер. Един от най-видните представители се счита за арапайма пирарук. Рибите живеят в реки и езера на Южна Америка.

През деня можете да видите, че огромното тяло на арапайма пируруми блести с всички нюанси на червено и се вижда най-ясно в опашката на животното. Затова Arapaima gigas получи второто име Piraruka, което означава „червена риба”, когато се превежда от местния диалект. Червените преливници обикновено се появяват на фона на основната сянка на тялото на рибата от сребристо-зелено до синьо-черно.

Рибата расте с дължина до 3 метра и може да тежи до 200 килограма. Тя има специална анатомична структура. "Червената риба" може да диша атмосферен въздух, дължащ се на специалната тъкан в фаринкса на животното. В допълнение, пираруко има плувен мехур. Такава структура се е образувала в хода на еволюцията, дължаща се на изтощената с кислород вода в Амазонката.

Arapaima gigas се храни с дребни риби, сладководни скариди, малки речни животни и птици. Ловят риба близо до повърхността на водата, използвайки мощната си опашка, която й позволява да прави остри хвърляния за плячка.

Месото Арапайм е изключително вкусно и активно се ловува от рибари. Бразилските власти дори трябваше да забранят риболова, но това не пречи на бракониерите.

В подводния свят все още има много чудеса и уникални животни, които искате и трябва да изследвате. Важна човешка задача е да запази възможно най-много популации от такива животни и да удължи тяхното съществуване, за да поддържа здрава екосистема.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук