Чароит е уникален скъпоценен камък, чиято структура и свойства са най-сходни с нефрит. Трябва да се отбележи, че в природата е почти невъзможно да се срещне с голям камък, обикновено чароитът е представен под формата на хаотични плекси и малки сраствания, състоящи се от огънати влакна. Благодарение на тази функция полираният камък има привлекателен външен вид и оригинална форма.

Химичният състав включва стронций и алуминий, натрий и барий, както и силиций. Чароитът има пурпурен или лавандулов оттенък, който осигурява манганови примеси. Можете да намерите и минерална кафява. В същото време минералът има висока цена, тъй като рядко се среща и практически не се използва в бижутерията.

Що се отнася до находището на минерали, то се счита за местен руски език, тъй като добиването му се извършва на едно място - долината на река Чара (Якутия и Иркутска област).Не е трудно да се предположи, че името на камъка идва от реката, където е била открита, но има и друга версия, според която името на минерала идва от думата „очарова”. Такъв вариант има право на живот, защото уникален и привлекателен камък наистина може да очарова с красотата си.

Геологът Дитмар открива минерала за първи път през 1948 г. и го нарича куминотон. След 20 години започва активният добив на камък, но никъде другаде в света не е открит, което го прави уникален. Заслужава да се отбележи, че учените все още не могат да обяснят естеството на произхода на камъка, а една от версиите - чароит се е образувала в резултат на метасоматична подмяна на скалите.

Видове и цветове на минерала

Камъкът има широка цветова гама и различна структура, така че няма строго разделение на групи. Като цяло, чароитът има повече от сто разновидности, които могат да се комбинират в зависимост от структурата на минерала. Алтернативното име е лилавото чудо на Сибир. Като цяло всички добивани минерали могат да се разделят на 4 групи:

  • Екстра - камъни, използвани в бижута. Обикновено те имат ясни модели и ярък блясък без допълнителни петна. Той е прозрачен минерал, така че неговата светлина може да се види във вътрешната структура.
  • Клас 1 е орнаментален камък, използван за създаване на бижута.
  • Клас 2 е друг минерал, който принадлежи към декоративните камъни, но има слаб блясък и мръсен цвят, тъй като включванията съставляват около 15% от общата маса.
  • Клас 3 - с лице на чароит или чароит, съдържащ до 30% включвания и използван за създаване на плочи.

Къде използват чароита

Този камък се поддава на полиране, следователно той се използва активно от бижутерите за създаване на скъпи продукти. Обикновено пръстените са инкрустирани с нея, а също така са създадени мъниста и гривни. Тъй като добивът се извършва в ограничени количества, чароитът се радва на слаба популярност, но става все по-рядък и съответно цената му се увеличава.

Камъкът има висока якост, високи декоративни качества и е лесен за обработка. Също така достойнството на камъка е, че неговият лилав цвят е подходящ за всички хора, независимо от цвета на кожата или очите. Камъкът се използва и за създаване на статуи, вази и други декоративни елементи. Понякога чароит се използва за създаване на мозайка, използвайки камъни от всички нюанси.

Лечебните свойства на минерала

Благодарение на широката цветова палитра, камъкът има редица лечебни свойства. Например, лилав камък има благотворен ефект върху нервната система, носи мир, усещане за уют и комфорт в живота на собственика му. За да усетите спокойствието, просто трябва да погледнете този невероятен лилав камък.

Ако постоянно носите минерала със себе си, той служи като надежден талисман и талисман, който предпазва човешкото тяло от стрес и вълна. Също така постоянното носене на камъка стабилизира черния дроб и бъбреците, сърдечния мускул и панкреаса, подобрява паметта и предпазва от радиация (компютър, телефон и друго оборудване).

В същото време минералът се използва при наличие на хронични заболявания, тъй като нормализира кръвното налягане, работата на пикочо-половата система. Ако се образуват камъни в бъбреците, достатъчно е да се приложи чароит към болната част на тялото, така че те да се разпаднат и да напуснат тялото. Камъкът е полезен и за тези, които имат костни заболявания или фрактури, проблеми с гърба или неговото нарушение.

Традиционната медицина е широко използван минерал за борба с главоболието, а камъкът подобрява мозъчната функция и лекува от тремор. Типът бижута се избира въз основа на проблемите на тялото, гърлото е верига, главата е обеци и т.н. Ако човек има психично заболяване, се препоръчва да носи висулка или гривна от чароит, която лекува психично разстройство. Също така, камъкът нормализира работата на вътрешните органи, спира възпалителните процеси.Въпреки това, камъкът може да има и отрицателно въздействие, тъй като в състава му има радиоактивни примеси, поради което не се препоръчва постоянно да се носи минералът.

Магическите свойства на камъка

Що се отнася до мистичните способности на чароита, тази сфера все още не е напълно проучена, тъй като този камък се появи сравнително скоро. Смята се, че чароитът е камък на духовността, мъдростта и хармонията, тъй като дори философският камък от филми има същия лилав цвят. Минералът може да се използва като чар, предпазващ душата и енергията на собственика от злото око и клеветниците.

Камъкът е от особено значение за нервната система, тъй като стабилизира работата му, прави човека по-сдържан и сдържан, спокоен и разумен. Камъкът също развива интуиция, прави своя собственик по-мъдър и смислен в обществото. В същото време минералът ще донесе хармония в любовните взаимоотношения и комфорта в къщата. Чароит е камък на интелигентни и креативни хора, тъй като помага да се концентрираме върху постигането на целите.

Кой отговаря на чароита върху знака на зодиака

Както знаете, чароитът е под егидата на Венера, така че астролозите твърдят, че е най-добре да се комбинира със знака на зодиака Везни. Творческата личност на камъка ще помогне да се намери духовна хармония, ще се превърне в надежден талисман и талисман. Също така, камъкът е полезен за добри и искрени хора. Идеален камък за Близнаци и Раков, защото той ще даде радост, комфорт и удобство в къщата на техните майстори. Що се отнася до останалите признаци, няма забрана или противопоказание, обаче, да бъдеш отнесен от камъка и да го носиш постоянно не е желателно.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук