На територията на Русия има около 3 милиона езера с различна площ, дълбочина, форма и с множество други качества, които отличават тези резервоари един от друг. Най-често се говори за Байкал, езерото Селигер, езерото Ладога, Чудско и Онежко. Системата на големите езера в Европа се състои главно от руски езера:

  • Onega:
  • Илмен;
  • Ладога;
  • Псков-Chud.

Последното езеро в тази система е Сайма във Финландия.

Езерото Байкал

Езерото Байкал, уникално по своите имоти, се намира в Източен Сибир на територията на Бурятия и Иркутска област. В непосредствена близост до язовира има планини със снежни шапки, които придават на климата около специалните свойства. Площта на езерото е 31 722 квадратни километра. По дълбочина Байкал се нарежда на първо място сред всички останали езера в света - 1637 метра в най-дълбокото място. Дължината на язовира е 636 км, а широчината й е 80 км.

Дори и в най-топлия сезон температурата на водата достига максимум 9 градуса с плюс. Кристално чистата вода позволява дори на дълбочина от 40 метра да вижда различни предмети.

На езерото има 22 острова. Най-големият от тях се нарича Олхон. За съжаление на брега има целулоза, която изхвърля отпадъчните си води в това природно чудо. Причината, поради която растението не се прехвърля на друго място или изобщо не е затворено, остава загадка, тъй като Байкал е обект на световното природно наследство и трябва да бъде защитен от подобни опити за чистота.

Ладожко езеро

Ладожкото езеро се намира в северозападната част на централната част на страната. Площта му е 17 700 км. В най-дълбокото място дълбочината е 230 метра. Основният енергиен източник на водохранилището е разположено в близост до блата и реки, вливащи се в него. Дължината на бреговата линия достига 1570 километра, а обемът на водата е 908 кубични километра.

На остров Ладога има около 660 острова. Най-големите от тях са Мантинсари, Килпола, Тулолансари.

Онежко езеро

Онешкото езеро се намира в Карелия. Площта му е 9690 кв. Км. Водата в това езеро е много по-чиста, отколкото в Ладога или Байкал. Благодарение на специалните качества на езерото Онега се развива туризъм в Карелия. Те идват тук, за да се отпуснат, да ловят риба, да ловуват и просто да се насладят на пейзажа.

Чудско (Псково-Чудско) езеро

Езерото Пейпси е доста голямо, в него се вливат 30 реки и излиза само Нарва. Повърхността на водната повърхност е 3,550 км. Това е четвъртото по големина езеро в Европа. Средната дълбочина е 15 метра. Има 29 острова на езерото Пейпси.

В историята на това място е важно. Именно тук на 5 април 1242 г. се състоя важна битка, наречена Битката на леда. Сега езерото има транспортна връзка с Естония.

Езерото Илмен

Илмен се простира в северозападната част на европейската Русия. Площта му е 55 квадратни километра. Реки се вливат в резервоара:

  • MSTA;
  • Lovat;
  • Павел;
  • Shelon.

Храната също идва от близките блата.

На това езеро е построена първата ВЕЦ в СССР. Сега те носят строителни материали в Илмените.

Езерото Hantai

Друго голямо езеро в Русия се намира в северната част на Красноярската територия. Площта му е 58 кв. Км. Дълбочината на язовира достига до 420 метра в най-дълбокото място. Езерото става източник на река Хантайка.

Този резервоар се характеризира със зашеметяваща гледка към природата и много туристи идват тук всяка година. По време на СССР резервоарът беше резервоар.

Селигър

Това известно езеро се намира в северозападната част на възвишението Валдай. Площта му е 212 квадратни километра. 160 живописни острова, разпръснати из цялото езеро, най-големият от тях се счита за Хачин. Дължината на резервоара е 66 километра и 37 километра ширина. Дълбочината на най-дълбокото място достига 24 метра.

Основният източник на храна Селигер са ледниците. Бреговете са осеяни с заливи и заливи, покрити с гори от реликтни борове. В Селигер се вливат 110 реки. В един сезон туристите от различни райони на страната идват тук в големи количества. За тях има множество туристически бази и къмпинги.

Езерото Таймир

Най-голямото езеро в северната част на Сибир се нарича Таймир. Тя е част от резервата „Таймир“, а в околността е безгранична тундра.

В зависимост от сезона, площта варира. Ако по време на наводненията той е 4 600 квадратни километра, през зимата той вече е 1200 квадратни километра. Средната дълбочина на резервоара е 2,8 метра, а в най-дълбокото място измерванията показват 26 метра. Средният воден обем в езерото е 13 кубически километра. Дължината от запад на изток е 190 километра, а ширината, в зависимост от сезона, варира от 15 до 20 километра. На езерото има няколко големи залива.

Езерото е образувано в тектонична депресия, която се е появила благодарение на древните ледници. Най-голямата река, която се влива в язовира, се нарича Горна Таймир, а от нея изтича долният Таймир. През наводненията нивото на водата достига 6 метра.По-голямата част от годината от септември до юни, повърхността на езерото е покрита с лед. През зимата дебелината на ледената кора достига 3 метра. През лятото водата се затопля само до 7 градуса с плюс, така че е невъзможно да се плува в нея.

На вниманието на рибарите: в езерото живеят такива търговски риби като мюксун, арктически зърна, бяла риба.

Езеро Ханка

На границата на Приморски край и провинция Хейлунцзян (Китай) се намира езерото Ханка. През нея преминава държавната граница. Езерото носи титлата на най-големия сладководен резервоар в Далечния Изток.

Водната повърхност със средно ниво на водата достига 4000 квадратни километра. Дължината на язовира е 95 километра. На най-дълбокото място измерванията показват 10,6 метра със средна дълбочина от около 3 метра. Средният обем на водата за годината е 18,5 кубични километра.

Храненето на езерото е предимно дъждовна вода. Самият резервоар е в така наречената тектонична депресия. В същото време в него се вливат 24 реки и само един изтича - Сунгач.

През ноември водата в езерото започва да замръзва, а обратният процес започва през април. Сред търговските видове риба може да се отбележи наличието на сребрист шаран, червеноперка, шаран и др. Водните птици гнездят около езерото. Част от брега е включена в резерват Ханка.

На територията на Русия има стотици хиляди езера, чиято красота и уникалност може да се каже безкрайно. Богатствата на природата на страната ни позволяват да ги изучаваме през целия живот и дори да не познаваме една стотна от тяхната история и специфичност.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук