Вероятно за всеки човек зеленият цвят е символ на спокойствие, природа и хармония. Именно този цвят заема централно място в цветовия спектър, докато мнозина го възприемат като неутрални, но не предизвикват негатив за никого. Също така, този цвят се свързва със сърдечната чакра, така че помага за поддържане на равновесие в тялото, лекува психични рани. В същото време, зелената гама помага за нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота, премахва главоболието и символизира безопасността.

В тази цветова палитра има различни минерали, които винаги са на върха на популярност и принадлежат към една от трите групи:

 • Precious.
 • Полускъпоценен.
 • Декоративни.

Свойства на зелени камъни

Зеленото е символ на развитие и растеж, защото е цвят на природата, хармония и спокойствие. Минералите в тази цветова схема имат положителен ефект върху човешкото тяло, по-специално върху кръвното налягане и сърдечно-съдовата система.Ако говорим за психология, зелените камъни омекотяват характера и премахват депресията, намаляват агресията на собственика.

Човек, който носи украшение със зелен камък, има красноречие, винаги красиво и ясно артикулира мисли. Някои от камъните от зелен цвят и до днес се считат за символ на мъдростта, например изумруд. В същото време камъните от зелен цвят абсорбират и разпръскват всички негативи, като спасяват човек от мързел, измама и предателство.

Chrysoprase - зелен полу-скъпоценен камък служи като верен спътник, който предпазва от злото око и клевета. Той се използва при лечението на очни заболявания, както и чар, който може да избледнее, приемайки всички негативни хора наоколо. Moldavit е друг минерал, който помага при заболявания на очите и сърцето.

Ако говорим за декоративни зелени камъни, то малахит и нефрит заслужават специално внимание, тъй като тези минерали помагат от всички болести от древни времена. Много нации се покланяха на тези скъпоценни камъни, използвали ги за масаж и пречистване на водата. В случай на болка е достатъчно да се прикрепи камък и болката да изчезне. Те също помагат да се загуби безсъние, да се отървете от лошите мисли и кошмари.

Камъни от зелен цвят са прекрасни чар и талисмани, които са съпроводени от успех и късмет.

Декоративни зелени камъни

За евтини зелени камъни:

 • Авантюрин (приключение и щастие) - камък, който се добива в Бразилия, Австрия и Урал. В древни времена този камък е украсен с бижута, както и използван при производството на печати, химикалки и различни сувенири.

 • Serpentine - изглежда като ярка змийска кожа, се добива в Русия, САЩ и Индия. Обикновено този камък се използва за облицовка на стени, създаване на сувенири и декор. Що се отнася до бижутерите, те могат да използват материала за производство на евтини бижута, прибори за хранене и кутии за бижута.

 

 • Малахит е ценен минерал, който се използва за украса на кабинетни предмети от интериора (пепелник, настолна лампа или ваза).

 • Jade е високоякостен камък, който се отличава със своята издръжливост и лекота на обработка. Зелен нефрит - най-популярният вид на този минерал, използван за производството на интериорни предмети и евтини бижута.

Полускъпоценни зелени камъни

Тази категория включва:

 • Жадеит (нефрит - лумбален камък) - рядък камък, който може да се намери в Урал. Минералът има привлекателен външен вид и добра текстура, така че се използва за украса на брошки, гривни и пръстени. Полупрозрачните жадеити са от особено значение, и като цяло, три вида този камък се използват за създаване на бижута: търговска, комунална и имперска.
 • Moldavit - смята се, че камъкът се появява поради падането на метеоритите, има цвят на бутилка, така че алтернативното име е стъклен камък. Moldavit е единственият тектит, който се използва за създаване на бижута, тъй като е лесен за обработка и има интересна структура. Минералът се добива само в Чешката република.

 • Хризопраз - зелено злато, известно още от древни времена. Сега камъкът се добива в Германия, Бразилия и САЩ, но лидерът е Австралия. С помощта на този минерал се създават елегантни пръстени, гривни и огърлици.

Зелени скъпоценни камъни

В тази група има само трима представители, а именно: смарагд, tsavorite и demontoid. Нека разгледаме по-подробно всеки един от тях:

 • Емералдът е най-популярният и един от най-ценните камъни на планетата. Емералд е вид берил, който бижутерите оценяват заради високата си естествена чистота, която се осигурява от наличието на хром в химичния състав на минерала. В естествена форма е малко вероятно смарагдът да привлече никого, всяко величие, яркост и блясък са предадени от правилния разрез. Емералд никога не се комбинира със сребро, тъй като е знак за лош вкус. Цветовата схема е всички нюанси на зелено, ако има други нюанси в камъка, цената му е рязко намалена. Камъкът се добива в Колумбия, Русия, Индия и Афганистан.

 • Цаворит е камък, открит край река Цаво (оттук и името).Цаворите е скъп камък, изрязан от бижу, който е много популярен сред богатите жени. Места на минното дело - Мадагаскар и Източна Африка, докато камъкът е не повече от три карата, а при създаването на бижута обикновено се комбинира със сребро. Особеността на tsavorite е, че тя не се обработва и не се създава синтетично, което изключва възможността за фалшификация.

 • Демантоидът е подобен на диамант минерал с тревно-зелен цвят. Камъкът се радва на огромна популярност сред руските царе, за тях това е показател за състоянието и богатството. Като цяло, камъкът може да има различни нюанси на зелено, а понякога и жълти сортове. Играта на светлината се осигурява от силното пречупване, което притежава скъпоценен камък. Заслужава да се отбележи, че този камък се добива в Урал и е популярен само в Русия. За една година се оказа, че е възможно да се извлече малко повече от 100 килограма минерал, но все още беше в началото на миналия век. Неотдавна те започнаха да изсипват камък в Намибия, но само камъкът, който се добива в Урал, се счита за ценен.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук