Филми, посветени на Великата отечествена война, всички директори виждат по свой начин. За някои войната е епична битка и битки, за някой трудна връзка между хората, които са в постоянен страх. Във всеки случай, нито един от филмите няма да остави равнодушен зрителя си, принуждавайки го да изпита, да изпита радостта от победата, страха и отчаянието, надеждата и вярата. На събитието в света са посветени много филми, но само местни филми са достойни за внимание, защото те остават в нашата памет завинаги, предупреждавайки, че няма бъдеще без минало и спомен за него. Тази компилация съдържа най-добрите филми за войната от 1941-1945 г., които трябва да се видят и покажат на вашите деца, за да се предотврати нещо подобно в бъдеще.

Само "старите хора" влизат в битка

 • Година: 1973
 • Жанр: Военна, Драма, Комедия
 • Държава: СССР
 • В ролите: Леонид Биков, Сергей Иванов, Сергей Подгорни, Алексей Смирнов и Олга Матешко

Вероятно този филм е достоен да започне с този списък, защото той излезе на екраните преди повече от 45 години, но не губи феновете си. Всички поколения уважават и ценят този филм, тъй като това е историята на последните години на Великата отечествена война. Пилотната ескадрила се бие с немски самолети, като по този начин постепенно освобождава територията на Украйна от нацистите. „Пеещите стари хора” са обикновени момчета, които са на около двадесет години, но всички те са майстори от най-висок клас, способни да дадат живота си, за да защитават и спасят родината си.

За съжаление, войната не може да бъде без загуба, но в същото време има място и победи, радост. „Старите“ не се отказват, а само повдигат морала с песни, след което влизат в битка с нови сили. Отпътуванията и въздушните битки се провеждат всеки ден, докато можете да видите не само епичните битки, но и живота на героите, изпълнени с приятелство и любов, радост и смях. Но всички те разбират, че за някои от тях на следващия ден може да не е така.

Баща на войник

 • Година: 1964
 • Жанр: Военна, Драма
 • Държава: СССР
 • С участието на: Серго Закариадзе, Александър Назаров, Владимир Привалцев, Юрий Дроздов и Александър Лебедев

1942 г. е време на жестока и кървава война. Георги Махарашвили е обикновен стар селянин от малко село в Грузия, който иска да види сина си. Мъжът знае, че синът му е ранен и сега е в болницата. Веднъж на място, Джордж научава, че синът му се е възстановил и отново е на фронта. Старецът не намери друго решение и също отива на фронта, където ще се проведат много битки, стигащи до Берлин. Филмът ни разказва за любовта и смелостта, човешката смелост и дело, способни да променят хода на войната. Мъжът беше най-възрастният в отряда, така че за всеки млад боец ​​той стана баща, способен да помага в трудни времена.

Те се бориха за родината си

 • Година: 1975
 • Жанр: Военна, Драма
 • Държава: СССР
 • В ролите: Василий Шукшин, Сергей Бондарчук, Вячеслав Тихонов, Юрий Никулин и Георги Бурков

Филмът е тежка и многостранна историческа драма, в която главните герои са живели светъл живот, изпълнен с болка и радост, скръб и смелост. През лятото на 1942 г. СССР беше на ръба на поражението, защото фашистите вече бяха близо до Харков и планираха мащабна офанзива на южния фланг. Съветските войници постепенно отстъпват, оставяйки гражданите да умрат. Пушката на Червената армия е разбита и разкъсана от ожесточени битки, но продължава да се придържа към всеки сантиметър от родната си земя. Кървавите битки се заменят с почивки, последвани от нови атаки. Всеки разбира, че скоро трябва да настъпи повратна точка, само всеки ще може да го изпълни.

И зори са тихи тук

 • Година: 1972
 • Жанр: Драма
 • Държава: СССР
 • С участието на: Елена Драпеко, Олга Остроумова, Ирина Шевчук, Екатерина Маркова и Ирина Долганова

Място на събитията - Карелия, време - лято 1942. Две клона на взвод от противовъздушни сили бяха разгърнати в задната част на националните войски, а момичетата, които доброволно отидоха на фронта, бяха поставени под командването на сержант Федор Васков. Една от момичетата, след неоторизирано отсъствие, се връща в държавата и съобщава, че е намерила двама саботьори в гората, така че бригадирът веднага отива там, за да ги спре. Фьодор и пет момичета отидоха да прихванат и засадили да наложат нацистите близо до жп линията. В момента, в който е необходимо да се действа, те откриват, че има много повече шпиони. Шестнадесет професионални убийци срещу пет жени доброволци. Силите не са равни и тъжният резултат е предвидим, но дали всичко се очаква? Препоръчваме ви да гледате филма до края.

Баталоните искат пожар

 • Година: 1985
 • Жанр: Военна, Драма
 • Държава: СССР
 • В ролите: Вадим Андреев, Борислав Брондуков, Александър Збруев, Олег Ефремов и Вадим Спиридонов

Друг филм, посветен на Великата отечествена война, който показва събитията, които се случват през есента на 1943 година. Битката за Днепър не спира за минута, въпреки факта, че другата страна на реката е заета от фашистите.Командата на съветските войски хвърля двама батальони на нападение, но ги използва като маневра за отклоняване. Разбира се, тази маневра е изключително рискована и смъртоносна, но е необходима, за да се спечели. Нарастващите войски трябва да бъдат подкрепени от авиационен и артилерийски огън, защото без тях те просто са обречени. Сега те имат една задача - да застанат до края и да вярват, че ще бъдат подкрепени и покрити. Командните планове обаче се променят, така че двата батальона остават изоставени от съдбата си.

Ати-бати бяха войници

 • Година: 1977
 • Жанр: Военна, Драма
 • Държава: СССР
 • В ролите: Леонид Биков, Леонид Бакштаев, Елена Шанина и Владимир Конкин

Не по-малко интригуващ и вълнуващ филм за събитията от Великата отечествена война, в който участваха легендарните актьори, чиято пиеса прави филма шедьовър заслужаващ внимание по всяко време. Филмът е тясно преплетен с две сюжетни линии - военните, които се провеждат през пролетта на 1944 г. и "мирните" от средата на седемдесетте години. Гара Podobednya е класическо селище, където хората са преживели тъга и скръб, защото тук се проведоха най-бруталните и кървави битки. Сега, роднини на починалите за победата, тези, които умряха за родината си, идват тук, за да си спомнят подвига на своите предци и да ги почетат.

В посока Киев

 • Година: 1967
 • Жанр: Военна
 • Държава: СССР
 • В ролите: Анатолий Барчук, Степан Олесенко, Виталий Росстальной, Полина Куманченко и Виктор Мизиненко

Филмът ни разказва за трагичните и трудни първи месеци на войната. След обявяването на войната, фашистите започнаха да атакуват нашата родина веднага в няколко посоки, една от основните - Киев. Не само войници, но и обикновени граждани, които в продължение на три месеца не се предадоха на врага, поеха защитата на града. Войната за Киев е от първостепенно значение, защото, като държи врага тук, войниците дават време и възможност на други градове да концентрират силите си и да изградят солидна защита. Защитата на Киев е една от най-драматичните страници в историята на Великата отечествена война, защото тук всички умираха заради любимата си Родина.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук