Уплътнения и натъртвания по човешкото тяло - това е проблем, с който всеки може да се сблъска. Те могат да се появят навсякъде по тялото - ръцете (ръцете, фалангите на пръстите), краката (коленете, краката), лицето, гърба и т.н. В някои случаи те не могат да бъдат открити незабавно, защото се крият под косата и в гънките на кожата. Каква е естеството на външния им вид и дали са безопасни? Както показва практиката, те често са безвредни тюлени, които се нуждаят от лечение. Такива уплътнения на кожата често причиняват дискомфорт, могат да причинят болка и да са сини или бели, да изглеждат зачервени и да са придружени от треска.

Въпреки това, ние не можем да изключим възможността за злокачествен тумор, и следователно, с появата на конуси и тюлени, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Само висококачествен специалист ще определи източника на проблема и причината за неговото възникване, ще предпише лекарство. В допълнение, само един лекар може да разбере вида на тумора, защото ако се окаже, че е злокачествен, тогава е невъзможно да не загубиш нито секунда.В тази статия ще разгледаме основните причини за тюлените и белите топки, които се образуват под кожата на ръцете.

Причини на подкожни глобули на ръце

hygroma

Ако малка и бавно движеща се топка беше намерена на страната на китката и има плътна структура, то е напълно възможно, че това е хигрома. Този проблем не причинява дискомфорт или болка, не може да причини вреда на човешкото здраве. В същото време тя не изглежда естетично, но когато се появи в дланта на ръката, тя може да попречи на пълноценната работа.

Важно е! Хигроматерията е натрупването на течност между влакната на сухожилието, което може да изчезне в случай на инцидентен механичен удар. По-добре е да не удряте ръката с ръка, тъй като може да се сбъркате с диагноза, само лекар може да потвърди наличието на хигрома.

дерматофиброма

В този случай печатът прилича на малка плътна топка с червеникав цвят. Състои се от съединителна тъкан от влакнеста структура, поради което е безвреден за човешкото здраве и единственото отрицателно влияние от него не е естетичен вид.

неврофибром

В тази ситуация уплътнението прилича на плътна топка, която е в статично положение и не се движи, когато натиснете върху ръката. Всъщност това е патологично отгледана мека тъкан, разположена в по-дълбоките слоеве на човешката кожа.

Важно е! Тази топка е проблем и изисква лечение, защото ако игнорирате проблема, той може да предизвика развитието на ракови клетки в човешкото тяло.

Wen или Lipoma

Ако на пръстите се появи малка топка, то е напълно възможно, че това е липома (безопасен и доброкачествен тумор, образуван от мастните клетки). Кожата над тази топка има познат цвят и се сгъва лесно, но самата формация има ясни граници.

Важно е! Уен може постепенно да расте, предизвиквайки болка. Можете да го премахнете с помощта на хирурзи.

атером

Също така върху кожата на ръцете може да се появи топка, която лесно се бърка с уен-атерома. Атерома е киста (блокирана мастна жлеза). Външно, печатът прилича на малка кръгла топка с забележими очертания, която е себум, натрупан в капсулата на мастната жлеза. Такива уплътнения започват да се разпалват с течение на времето и могат да се нажежат, така че те трябва да бъдат отстранени навреме с помощта на хирургична процедура.

Възли върху ставите

Ако човек има артрит или артрит, появата на възли на ставите е доста очаквана. Външно, те са малки, твърди и твърди възли, които могат да бъдат излекувани, като се следват инструкциите на лекаря.

Кондиломи, папиломи и брадавици

Тези уплътнения на кожата могат да имат различна форма (кръгла, продълговата) и размер, цвят (жълт, твърд или кафяв) и повърхност (люспеста или гладка). Те могат да бъдат причинени от хормонални смущения, механични увреждания или вирусна инфекция, която е навлязла в тялото.

Папиломите и брадавиците могат да бъдат разположени навсякъде по тялото без причина и често са напълно безопасни. Ако на ръка или пръсти се намери брадавица, няма какво да се страхува, защото е безвредна и има достатъчно специални средства и популярни методи за нейното отстраняване.

Язви и възпаления

Ако на кожата се появят много тюлени, те могат да бъдат причинени от инфекция, която е навлязла в тялото:

 • Стафилокок - тази бактерия може да предизвика нагряване. Първоначално кожата ще стане червена, след което върху нея ще се появят различни уплътнения. Заболяването често е придружено от висока температура и изисква незабавно лечение.
 • Erysipelas - бързото разпространение на тюлени и шишарки по цялото тяло.
 • Целулит - гнойно възпаление на подкожната мастна тъкан.
 • Карбункули и циреи - уплътнения, които се появяват при увреждане на мастните жлези или космените фоликули.

Важно е! Само хирургът е в състояние да се справи с тези проблеми, така че ако се открият такива печати, трябва незабавно да отидете в болницата.

Топки по краката

Обикновено жените страдат от този проблем, резултатът от появата на топките може да бъде:

 • Неудобни или стегнати обувки, които пречат на кръвообращението и увреждат ставите.
 • Разширени вени
 • Възпаление на мастната тъкан и кръвоносните съдове, водещо до възпаление на еритема.

херния

Тумор, който се образува в близост до пъпа, на вътрешната повърхност на бедрото или в слабините е херния. При палпация тя прилича на мека и много болезнена топка. Причината за образуването на херния е изтласкването на вътрешните органи през слабите места на коремната стена, когато се окаже вътрематочното налягане.

Злокачествени тумори

Такива заболявания са редки, но те са много опасни и се нуждаят от незабавно лечение. Първоначално те приличат на малък възел, който започва да расте и да се развива. Симптомите на злокачествен тумор са както следва:

 • Запечатайте неактивно при механично натоварване.
 • Кървене и кохезия с кожата.
 • Динамично развитие и туморен растеж.
 • Увеличението в най-близките лимфни възли.
 • Липса на ясни граници на образованието.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук