Трудно е да се каже коя птица е най-голямата в света. За да направите това, изберете един от многото критерии. В резултат на това все още няма обективна оценка: една птица има по-голям размах на крилата, а другата е по-дълга от короната до края на лапите, третата - най-много.

Според орнитолозите най-голямата птица в света

Все още искам да започна с споменаването на най-голямата летяща птица в историята на планетата. Тя се нарича величествена аргентавис. Тя е съществувала преди около 5-8 милиона години в сегашната Аржентина.

Гигантската птица е с форма на сокол и има размах на криле до 8 метра. Дължината на тялото на гиганта е 1,8 метра със средно тегло 78 килограма. Смята се, че аргентависът е бил хищник и ял малки животни. Той избра жертвата от височината на полета си и атакува от въздуха.

Сред живите видове африканският щраус от семейството на щраусите е на първо място в класацията. Птицата също е спечелила в друга класация: очите му, по отношение на размера на главата, са най-големите от тези, които съществуват на Земята.Освен това, щраусът има изключителна височина от 2,8 метра и тегло около 175 килограма.

Ако преведете научното наименование на този вид, то звучи като „камила на врабче“. Неспособността за летене на птица компенсира изключителните способности на бегача. Максималната възможна скорост на развитие на щрауса е 70 километра в час.

Тялото на птицата е покрито с гъсто оперение, а главата и краката са напълно голи. Можете да видите това чудо в сухите райони на Африка и в Близкия изток. Много зоологически градини предлагат на своите гости и среща с представители на този вид.

В случай на опасност, щраусът избягва, като всяка стъпка е с дължина до 4 метра. Тя може също драстично да промени посоката на движение без да забавя скоростта на движение.

Най-големите птици в природата

Освен признатите гиганти, които бяха обсъдени по-горе, все още има стотици големи птици, живеещи в света, които по свой собствен начин са шампиони. Много от тях, поради височината си, може да са опасни за хората. Това се дължи на наличието на остри, силни клюнове и силни крака с нокти.

Забравена сова

Тази птица е само една от онези, които могат да бъдат опасни за хората. Изглежда светло и има пухкаво перо по тялото. Пъстът бухал е хищник, който живее в блата в южната част на Съединените американски щати.

Размахът на крилете на перната достига 1,2 метра, а теглото е около 1,5 килограма. Птицата яде малки животни, които атакува от въздуха. Освен това бухалът старателно пази своята територия. Ако човек се намеси, птицата може да атакува. Обикновено атакува главата на натрапника и се опитва да я повреди с човката си. Резултатът може да бъде дълбока кървава рана, така че се препоръчва да стъпи на територията на накланящ се брониран човек в каска.

Червеноопашат ястреб (червеноопашат ястреб)

Това е най-известният и най-голям вид ястреби. Той живее в райони с малки гори, паркове и прерии. Птицата тежи до 2 кг, размахът на крилата достига до 1,5 метра.

Канюкът изгражда гнезда на върховете на дърветата и внимателно ги защитава. Ако по време на строителството на гнездото човек навлезе на територията, тогава соколът най-вероятно атакува. Той травмира жертвата с огромни нокти. По тази причина, в щата Кънектикът, любителите на спорта на открито се преместват в залите за времето на гнездене на мишеловци.

Врач на песента или пееща врана с черна шия (австралийска сврака)

Върнатият гарван е близък роднина на гарвани и гарвани, които се използват в нашата лента. Също така роднините му са членове на семейството на Шрикерите. Тези птици обикновено включват сухоземни безгръбначни в менюто си. Размахът на крилата на пеенето на врана достига 1 метър. Защитавайки своята територия, такъв гарван може умишлено да навреди на неканен гости, независимо дали е друга птица или човек. Историята отбелязва дори смърт, когато тези големи птици нанасят опасни наранявания с човката, ноктите и крилата си върху главата и лицето на човек.

Снежна сова

Бялата сова може да се види в сензационния филм за младия магьосник Хари Потър. Това е най-северната птица в света. Те живеят и се размножават близо до Полярния кръг. Те не са объркани от температурата около - 50 градуса по Целзий. Височината на вида достига половин метър, а размахът на крилата е 1,2 метра. Совите могат да тежат до 2,7 кг.

Гнездата на птиците приличат на пързалки от разтопен сняг върху земя, покрита с растителност. Ако се приближите прекалено близо до тях, бухалът ще се втурне към атаката, опитвайки се да нарани главата и лицето с остри нокти и силен остър клюн. Онези, които са подложени на нападение от такава птица, трябва да покрият лицата си с ръце и бързо да се оттеглят от бойното поле.

Черен клюн тъпак (Голям северен лъв)

Лунът е един от най-примитивните видове птици на Земята. Те могат да се похвалят с дълга история на вида, който продължава от най-ранните етапи на еволюцията. Най-често Гагар може да се намери в близост до езерата, в тайгата, в горите с умерен климат и арктическата тундра.

Водолазите са мигриращи птици, които летят през зимата по-близо до места с топъл климат.Те прекарват зимата в заливи в Северното полукълбо. Средният лъв тежи 5 килограма. Техните клюнове и нокти са остри и достатъчно силни, за да причинят значително увреждане на човешкото тяло. Удълженият клюн е в състояние да пробие през трупа на рибата, което е много полезно при лов. През последните години населението значително намалява поради замърсяване на езерата.

Брадат мъж (Lammergier)

Името на птицата се превежда като лов на лешояди за агнета. Но агнетата не са основната част от диетата на гиганта, освен ако животното не е толкова слабо, че става лесна плячка за врата. В същото време представители на вида са определено хищници.

Лешоядите предпочитат твърда храна, която се изхвърля отгоре, за да се смила. Те също обичат костния мозък, който се извлича от костите, уловени от лешоядите на труповете. По същия начин, брадати лешояди произвеждат месо от костенурки, като ги изпускат от височина.

Всяка от птиците в списъка е уникална по свой собствен начин. Не само големият размер привлича вниманието към него. Особености на поведението, местообитанията и характера правят всички тези видове любопитни към наблюдатели на птици и други учени в сродни области.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук