Александритът е уникален и скъп минерал, който принадлежи към видове хризоберил. Този скъпоценен камък принадлежи на скъпоценни камъни, но не е необходимо да се реже или рекламира, както е известно на всички. Камъкът има уникална и дълбока история. В допълнение, александрит е камък, който има невероятни лечебни и магически свойства, както и оригинален цвят, който може да варира в зависимост от осветлението. Този камък рядко се среща в природата и затова се счита за един от най-ценните и изключителни минерали.

Струва си да се отбележи, че александритът има сравнително малка история, тъй като за пръв път е открит през 1832 г., тогава се счита, че това е един вид смарагд. Първият добит камък е дарен на Александър Втори (бъдещият руски цар) през 1834 г. за неговите шестнадесет години.Не е трудно да се предположи, че редкият минерал е кръстен на руския монарх. Въз основа на това, александритът е символ на сила, сила и сила. Хората вярвали, че именно този камък защитава владетеля от многобройни опити, затова алтернативното име на минерала е имперският камък.

Защо Александрит се нарича камък на вдовицата

Репутацията на минерала, която дава сила и сила, е развалена по време на Първата и Втората световна война. По това време не всяка жена имаше късмет, много от тях трябваше да погребат мъжете си, които са загинали на бойното поле. Както знаете, вдовиците носели амулети или бижута с александрит. От този момент до днес на територията на Русия, александритът се нарича камък на вдовицата, символизиращ самотата, мъката и тъгата.

Хората вярвали, че камъкът може да предупреди за смъртта на близките си, променяйки цвета си от зелен на пурпурен или червен, така че александритът е предвестник на нещастието и самотата. Също така, нашите предци бяха убедени, че този скъпоценен камък може да се носи само по двойки. Алтернативни имена за камъка са уралският хризоберил (както се добива в Урал) или руския камък за дрехи (както може да предскаже бъдещето). Сега „лошата слава“ на минерала е забравена, както се вижда от такова нещо като сватбата на александрит (45-та годишнина).

Описание, видове и цена на александрит

Както споменахме по-рано, александритът е камък, който е вид хризоберил. Основата на химичния състав - ванадий, желязо и хром, осигурява уникален цвят на камъка, наличието на последния химикал. Александритът не е безцветен, но прозрачен камък, чийто класически цвят е зелено-син, но има случаи на кафяв, жълт и маслинен цвят.

Като цяло, сянката на минерала зависи от това къде се произвежда. Например, руският камък е най-удивителен, тъй като има класически цвят, който при изкуствена светлина се променя на пурпурен или пурпурен цвят. Минералите, добивани в Африка или Бразилия, имат кафяво-златист цвят, който се променя на червено. Образуването на камъни се извършва в кварцови скали, сиви и ултракиселинни скали.

Тъй като александритът е рядък минерал, чиито запаси в природата са почти изчерпани, не е необичайно да се види такова нещо като фалшив скъпоценен камък. Като цяло камъкът активно се добива в Шри Ланка, в Бразилия и африканските страни, но най-ценният минерал е в Урал. Поради факта, че камъкът има висока цена, и става все по-трудно да го намерите, бижутерите започнаха да използват вложки от изкуствен камък, създадени с помощта на иновативни технологии. Синтезираният камък също може да промени цвета си, но е няколко пъти по-евтин.

Изкуственият минерал няма дефекти, които естественият камък може да има, затова е почти невъзможно да се разграничи външно от оригинала. Основното предимство на изкуствени камъни в тяхната ниска цена, докато те имат изненадващо привлекателен външен вид. Що се отнася до цената на александрит, това зависи от интензивността, дълбочината и степента на обратното, цвета и мястото на извличане на минерала. Също така, крайната цена ще определи размера, чистотата и масата на извлечения кристал.

Скъпоценен камък на Урал струва около 30-40 хиляди долара. Синтетичният минерал е много по-евтин - $ 500 за 1 карат. Ако камъкът има слаба интензивност на цвета и малък обратен цвят, то цената му е около 300 долара за карат. Тъй като александритът е не само красив, но и много рядък камък, цената на разфасовката не е по-ниска от диамантите, рубините и изумрудите. В същото време, александрит бижута не е толкова просто, тъй като всички те са изключителни и нямат копия. Често камъкът се комбинира с диамант, като злато или платина се избира като метал.

Лечебни свойства на александрит

Смята се, че александритът има уникални лечебни свойства, затова се използва активно в алтернативната медицина в ориенталската медицина. Например, в Индия, александритът е камък на здравето и дълголетието, който има силна енергия. Смята се също, че минералът може да повлияе на кръвоносната система, да стабилизира работата му и да пречисти кръвта.

Други лечебни свойства на минерала:

 • Подобрява работата на храносмилателния тракт.
 • Положителен ефект върху кръвта и кръвоносната система.
 • Предпазва организма от негативни външни фактори.
 • Благоприятен ефект върху ендокринната и нервната система.
 • Използва се за лечение на алкохол и наркомания.
 • Елиминира проказа, краста и други заболявания.
 • Стабилизира далака, панкреаса и черния дроб.
 • Предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
 • Поздравява и нормализира състоянието на ума.

Александрит и неговите магически свойства

Тъй като александритът променя цвета си в зависимост от светлината и нейната интензивност, тя се счита за олицетворение на любовта и ревността. В страните от Изтока минералът служи като символ на благополучие и късмет, благоденствие и дълъг живот. Смята се също, че камъкът предсказва бъдещето, промените, проблемите и важните събития, защитавайки го от негативния. Бижута с александрит могат да нормализират работата на нервната система, поддържане на добро настроение и пълнене на човек с енергия.

Магическите свойства на минерала:

 • Облекчава депресията и умората.
 • Дайте късмет в хазарта и забавленията, привличайки материално благополучие.
 • Внася мир и спокойствие, баланс.
 • Тя дава енергия и увереност.
 • Той предпазва човек от проблеми и трудности, правейки го по-стабилен и силен.
 • Удължаване на живота, подобряване на здравето.

Кой е подходящ за александрит на знака на зодиака

На първо място, трябва да се отбележи, че александритът е камък на силни и силни хора, така че не е подходящ за хора със слаб характер. Ако вярвате на астролозите, най-добрият скъпоценен камък е съчетан със зодиака на Водния елемент и с елементите на Земята. Амулети с този скъпоценен камък могат да носят следните знаци на зодиака: Скорпион, Риби, Водолей и Близнаци, тъй като той ще им даде късмет.

Минералът се комбинира най-добре с Овен и Телец, тъй като той ще доведе до успешни и силни самоуверени личности, осигуряващи материално благополучие и успех в любящите начинания. По отношение на противопоказанията, камъкът не се препоръчва да носи такива знаци на зодиака: Дева, Рак и Стрелец. Смята се, че александритът ще отслаби енергията си, ще ги направи слаби и уязвими, а също ще привлече и нещастията и неуспехите.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук