Най-скъпият камък от кварцовото семейство е аметист. Смята се, че една от основните свойства на породата - защита от интоксикация. С това се свързва красива легенда, в която богът на виното и забавлението Дионис се влюбва в красивата нимфа Аметис. Но красотата беше непревземаема. Тогава богинята Артемида я превърнала в магическа красота на камъка и му дала името Аметист, което трябвало да означава „не е пиян“. Камъкът трябваше да спаси древните гърци от опиянението.

Каменни елементи

Камъкът принадлежи на силициев диоксид. Състои се от кварц и примеси от желязо, манган, кобалт. Аметистът расте в скали върху непрозрачен сив субстрат. Прилича повече на група от прозрачни кристали. Формата на кристалите е ромбично удължена.

Сред декоративните свойства на камъка в по-голяма степен привлича необичайния си лилав оттенък. Можете да намерите много бледи сортове или наситени почти черни кристали.Дълбочината на цвета и блясъка може да се види най-добре на дневна светлина.

Експертите обясняват произхода на камъка от този цвят по различни начини. Може би лилавият цвят зависи от наситеността в състава на примесите на кобалт, манган и желязо. Други учени смятат, че аметистът съдържа много органични багрилни пигменти. Третата теория е нарушаването на кристалната решетка и наличието на железни йони.

За съжаление слънчевият цвят с времето прави камъка по-бледа - камъкът просто изгаря. През първите 25 години от съществуването си камъкът губи 20% от интензивността на цвета. Ако минералът се загрее до 200 градуса, той започва да променя нюансите от жълто и зелено до напълно прозрачни. След охлаждане цветът се възстановява.

Твърдостта на камъка се оценява на 7 единици на масата на Моос, а плътността е 2,6 грама на кубичен сантиметър. Аметистните мини се намират:

 • в Южна Америка;
 • в Африка;
 • в Азия;
 • в Бразилия;
 • в Русия (Урал).

Аметист за лечение и профилактика на заболявания

Специалистите по лечение с помощта на минерали се наричат ​​литотерапевти. Те са убедени, че аметистът може да увеличи производството на определени хормони чрез нормализиране на ендокринните жлези и цялата система. Можете също да разчитате на укрепване на нервната система. С помощта на този камък е възможно да се запълни кръвта с кислород по-обилно. Също така, хората ще изпитват подобрения в работата на стомаха и червата. Може да се препоръча носенето на бижута с аметист ядра и хора с различни кожни реакции. Масажните движения по кожата с помощта на големи гладки кристали могат да подобрят неговото качество, да изгладят големите бръчки и да подобрят храненето, което ще доведе до подобряване на тена.

За да почистите тялото, трябва да пиете вода, вливаща се с аметист. Това лекарство ефективно почиства сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците, а също така ви позволява бързо да се справите със студ. Освен това камъкът активно се бори с подуване и натъртване. Освен това аметистът помага при различни заболявания на ставите.

Някои литотерапевти препоръчват да се придобие аметист за тези, които имат проблеми със слуха. Тя ще помогне за справяне с безсъние и главоболие от различен произход. За мигрена е достатъчно да се вземат големи кристали, да се загреят и да се прикрепят към слепоочията и челото. Аметистът под възглавницата ще ви помогне да спите здраво и без кошмари.

Камъкът на тялото под формата на декорация намалява стреса и помага при лечението на параноидни състояния и шизофрения. Тя ще подхожда дори на тези, които редовно изпитват стрес.

Важно е легендарното свойство на аметист да помогне за преодоляване на такива сериозни заболявания като пиене и пристрастяване. За по-голям ефект камъкът трябва да има контакт с кожата на пациента. По-добре е да изберете сребърни изделия с големи аметисти. Смята се, че камъкът е способен да абсорбира алкохолните изпарения, като спасява собственика от интоксикация. Смята се също, че камъните в чашата могат частично да неутрализират отровата в напитката.

Минералът магически засяга излишното тегло. Той помага на хората, които искат да отслабнат, да се отърват от мазнините. Процесът е по-бърз и по-лесен.

Магическите свойства на аметиста

Аметистът може да демонстрира магически свойства. Той е олицетворение на понятията за духовна чистота и невинност, както и преданост към идеалите. Камъкът отблъсква лошите мисли и нормализира съня. Ако собственикът на камъка няма зли намерения, тогава аметист ще му донесе здраве, щастие, ще спаси от злото око и влиянието на заговорите.

Минералът помага да се отпуснете както морално, така и физически. Той защитава от конфликтни ситуации и лоши мисли. Ако по време на кавга, камъкът е близо или износен по тялото, след конфликта той трябва да се измие с топла вода.

Специфичният виолетов оттенък позволява да се придадат свойствата на "третото око" на аметиста. Неговият собственик ще може да открие нови аспекти на съзнанието си и да стане по-хитър. От средата на човек, облечен с аметист по тялото си, неискрените и зли хора магически изчезват. Също така камъкът запазва младостта и красотата.

За семейните хора аметистът има двусмислен смисъл. Ако подарък с аметист беше представен от един съпруг на друг, то в семейството ще царуват любов и чувства. Но ако камък е бил представен от непознат, който разчита на реципрочността на един от съпрузите, тогава този дар може да доведе до раздор в семейството и дори да се превърне в скритата причина за развода.

Сред магическите свойства на камъка:

 • помощ в областта на любовта;
 • в разкриването на таланти;
 • в разширяването на творческите способности;
 • абсорбция на отрицателния;
 • освобождение от скръб;
 • в помирение с врагове;
 • носи спокойствие и спокойствие в къщата;
 • развива интелектуални способности;
 • дава кураж;
 • дава успех в бизнеса и кариерния растеж.

Стойност за знаците на зодиака

Минералът принадлежи към елементите на Air. Тя е свързана с планетите Сатурн и Нептун. Аметистът активно помага на Овен и Лъвове. Те са по-лесни за намиране на изход и трудни ситуации и за вземане на правилни решения. Камъка ефективно успокоява експлозивния темперамент на тези знаци. За това е по-добре да изберете лилави кристали с тъмни нюанси.

Пинк аметист е подходящ за Водолей, Близнаци, Везни и Козирог. Те трябва внимателно да следят работата на сърцето и камъкът ще им помогне в това. Също така аметистът ще помогне в любовните дела.

Редки черен аметист - Черният крал - ще се хареса на Деви и Скорпиони. Той ще им даде хармония и мир. Камъкът също ще спомогне за подчиняването на егоизма, присъщ на тези знаци. Девите и Скорпионите могат да научат повече за своя вътрешен свят.

Люляк Аметист е най-добрият избор за Рак и Риби. Те ще имат късмет в делата и развитието на партньорства. Представителите на тези знаци няма да се чувстват толкова остро, че да се чувстват гняв и злоба, ще бъде по-лесно да изпитат завист.

Препоръчва се само Телец, за да се избегне контакт с аметист. Но за Водолей, Девственици, Стрелец, Козирози и Риби камъкът трябва да бъде основният в колекцията. Особено ако в датата на раждането им има номера 3, 12, 21 и 30.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук