Комфорт, топлина на слънчевите лъчи, аромат на цветя и ниви, прекрасно време и пасторален вкус на страната - това са концепциите, които характеризират интериорния дизайн в стила на Прованс. Името на стила е в чест на живописната южна френска провинция Прованс, а през XIX век става изключително популярна в Европа. Прованс стил, или френска страна, привлича атмосферата на лекота и привидна простота, комбинация от комфорт, комфорт, античност и лукс.

Регистрацията на стаи в стил Прованс често се среща в провинциални къщи, защото самото име на стила предполага близост до природата, измерва се селския живот. Все пак, изтънчеността, мекотата и лиризма на стила позволяват успешно да го приложим, като разработим дизайн на модерен градски апартамент.

Прованс дизайн стил хол

Цвят. Характерна особеност на стила Прованс е преобладаването на деликатни светли цветове.Когато правите дневна, предпочитание се дава на естествени естествени тонове: бяло, кремаво, синьо, лавандулово, бежово. Не са разрешени цветови контрасти и яркост, всички цветове се запазват в приглушени тонове

Украса на стая. Основната характеристика на френската страна дневна е използването на само естествени материали. За стените се използва груба бяла мазилка, често направена като случайно, неравномерно, с ефект на напукана повърхност. В някои изпълнения някои секции на стената са направени от камък или тухлена зидария, като е възможно да се завърши с дървени дъски. Стените могат да бъдат покрити с тапети с бледи флорални мотиви, мотиви в ивици или в клетката.

Таванът на хола обикновено е бял, не трябва да привлича внимание. Таван украса са греди. Те могат да бъдат направени от дърво или боядисани в нюанси на основния тон на хола. Напълно дървен таван с напречни греди изглежда уютно, но тази опция рядко се среща в градски апартаменти с ниски тавани. Интериорът на хола в стила на Прованс е несъвместим с линолеум, ламинат или килим.

Подовете трябва да са с дъска, за предпочитане светъл нюанс с елементи на износване, да се отварят дъските с матов лак. За подове можете да използвате декоративни камъни или големи керамични плочки.

Прованс кухня

Изтънчеността и простотата на стила на Прованс е най-ясно въплътена в светли и просторни стаи. В условията на градските апартаменти, кухнята-дневната напълно отговаря на това изискване. Комбинирането на кухнята с хола значително увеличава пространството на помещението, а стилът на Прованс в интериора ще създаде уютна атмосфера и ще подчертае оригиналността на апартамента.

Една от основните задачи при проектирането на интериора на кухнята и хола е зонирането. Общата практика на пространственото зониране е подреждането на арки, но този елемент от архитектурата в стил Прованс е рядък. За разделяне на дневната и кухнята често се използва бар-плот или мебели - диван или маса за хранене.

Цветовата схема на всекидневната и кухнята се съхранява в същите светли цветове, но тавана и пода, като правило, са проектирани по различен начин. Грубо измазан бял кухненски таван може да бъде украсен с дървени греди, а в хола да го остави просто под формата на гладка светла повърхност.

Зонирането на помещенията на кухнята и хола в стил Прованс също е възможно с помощта на пода: в кухненските подове се използват плочки или камък, а в хола - дърво. Трапезарията може да бъде украсена с плочки, ако е в непосредствена близост до кухнята. В този случай, на пода в трапезарията е подходящо да се постави килима с леки потъмнения.

Прованс стил интериор

Мебелите с докосване на древността придават специална изисканост на всекидневната. Разбира се, модерни материали не са разрешени, само дърво може да се използва за мебели. Идеалният вариант е антични мебели - маси и столове с извити крака, гардероби, украсени с орнаменти. Ако да се получи такава мебел е трудно, предпочитание се дава на изкуствено остарели предмети.
По цвят е желателно да се изберат мебели, изработени от светло дърво или боядисани в светли цветове. Обзавеждането е допълнено с детайли от ковано желязо, украсени с позлата, оригинална дърворезба.

Кухня-всекидневна може да бъде украсена с отворени кухненски рафтове или шкафове, чиниите в този случай са допълнителна подробност на интериора. Впечатляващ детайл от интериора на кухнята и хола е масивен бюфет. За да запазите селския стил, трябва да скриете колкото се може повече модерни кухненски уреди - микровълнова печка, хладилник, съдомиялна машина, кафе машина. Предпочитание се дава на интегрирана технология

За тапициране на мека мебел се използват светли тъкани от приглушени успокояващи нюанси с деликатен цветен модел. Контрастни, но не и ярки, могат да бъдат малки възглавнички на дивани, пелерини на люлки или плетени столове.
Уют и домашен чар, създадени от изобилието от текстил.Стаята в стил Прованс трябва да бъде проникната от слънчева светлина, така че за декориране на прозорците се избират леки тъкани: тюл, сатен, ситц с малък цветен шаблон. Завеси и завеси често са украсени с къдри и излишни украшения.

Голяма маса за хранене, изработена от естествено дърво, е покрита с бродирана покривка за маса. Ръчна бродерия, плетени дантелени салфетки, домашни килими отговарят на стила и придават специален чар на всекидневната. Особеност на Прованс е изобилието от сладки дрънкулки, поставени на рафтове, нощни шкафчета и маси: вази, кошници, фигурки. Декорацията на кухнята и хола е символ на провинция Прованс - петелска фигурка, изработена от порцелан, стъкло или дърво.

И разбира се, селският цвят е немислим без зеленина и цветя в къщата. Цветя трябва да бъде навсякъде - растения в открити дървени вани, декоративни цветни растения в бели саксии на первази, отрязани цветя във вази. Кухнята е украсена със снопчета сушени растения, букети лук и чесън, букети от диви цветя.
Интериорът в стил Прованс ви позволява да създадете приятна и уютна атмосфера, която ви позволява да се отпуснете напълно от ежедневните грижи.

1 КОМЕНТАР

  1. За да се настаните толкова удобно, трябва да имате голяма площ. Имаме голяма вила от кулата само в къщата. В града се установихме по-скромно.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук