Дефиницията на полилей е кратка и суха - окачена таванна лампа, предназначена да създаде безсенково осветление (за разлика от точков източник). Но когато започнете да избирате, можете просто да се удавите в различни видове, форми, цветове, материали. Нека видим какъв полилей е по-добре да се предпочита по един или друг начин.

Класически полилей в интериора на хола

Жилищните помещения в повечето домове са най-важното място, като правило те се опитват да съчетаят уюта на домашното огнище и представителността на мястото, където приемат гости. Тази стая е място, където всички домакинства могат да се отпуснат. В същото време тя трябва да изглежда представителна и напреднала. А изборът на полилей за дневната в модерен стил, който благоприятно може да подчертае основната идея в интериора на помещението, ще изиграе важна роля в създаването на желания дизайн.

Най-разпространената версия на осветителното тяло е класически полилей. Популярността му се определя от факта, че във всяка ситуация полилейът изглежда много елегантно и е абсолютна украса на стаята.

Основният елемент на класическите полилеи - таван. Основните материали за тяхното производство са месинг, бронз, стъкло, кристал. Таванните лампи имат елегантни гладки форми, могат да се приложат мек геометричен или цветен модел. Цветовият стил е широко използван при проектирането на класически полилеи: самите осветителни тела са изработени във формата на цвете или пъпка и са украсени с листа и стръкове от метал. Антични стил полилеи изглеждат по-масивни и тежки - таван лампи имитират мрамор, и бронз се използва като декор.

Кристалните полилеи заслужават специално внимание. За много собственици е символ на красота, лукс и богатство. Многобройни висулки от кристални полилеи осигуряват уникална игра на светлина, а техните фасети подобряват яркостта и светлината на лампите.

Романтична версия на класическите лампи - полилеи със свещи. Такива лампи все повече навлизат в модата. Специални лампи с ниска мощност поради броя им осигуряват достатъчно осветление и създават илюзията за бална зала в стаята.

Модерен полилей в хола

Интериорът на модерните апартаменти се е променил значително през последните няколко години. Дизайнът на стаята, мебелите и декора се опитват да изпълняват в един от избраните стилове въз основа на неговата функционалност, краткост и комфорт. Тъй като полилейът е един от важните елементи на интериора, трябва да се обърне внимание на неговия избор.

Съвременните полилеи се отличават с оригиналност на изпълнение и почти пълно отхвърляне на класически материали (кристал и бронз). Ако класическите тела се характеризират с гладки форми, симетрия и повтарящи се декоративни елементи, то в съвременните полилеи има известна случайност и хармония на геометричните пространствени фигури.

В съвременните осветителни тела е разширен асортиментът от използвани материали, като дърво, керамика, пластмаса, ратан, плат и метал се използват за изработването им. Формите и размерите на лампите могат да бъдат много различни и не трябва да са екстравагантни.

При проектирането на модерни полилеи има техника, при която таванните лампи са прикрепени към една основа с помощта на въжета, вериги или метални струни. Тази техника ви позволява да създадете различни композиции: плафоните могат да бъдат разположени в една и съща равнина или на различни височини, образувайки клъстери. Вариант на такива лампи е паяк полилей, който изглежда грандиозно в стая, декорирана в стила на Loft.

В селски къщи или в дневни, декорирани в рустикален стил, екологичните полилеи изглеждат логично. Основните материали за тяхното производство са дърво и метал, а сламата, ратанът и дървесните клони действат като декор. Самият полилей може да бъде оформен като елен рог, колан, птиче гнездо или друг елемент на околната среда.

Съвременните полилеи са истински произведения на дизайна. Изборът на подходящ полилей за къщата трябва да вземе предвид размера на стаята и височината на помещението, стила на интериора и наличието на допълнителни източници на осветление, и най-важното, да покаже максимален вкус и чувство за стил.

Таван полилей в хола

Има два основни вида полилеи - окачени и тавани. Традиционният и обичаен избор на осветително тяло е свързан с модел на окачване. Въпреки това, трябва да се има предвид, че тези полилеи са предназначени за осветление в помещения, където височината на тавана е 3 метра или повече.

За стаи с ниски тавани и малки размери, таванните полилеи са идеални. Особеността на такава лампа е, че тя е прикрепена директно към тавана. Такъв специфичен метод на закрепване определя тяхната типична конструкция, но поради най-разнообразния дизайн, таванните полилеи са представени в широк диапазон.

Полилей може да се направи в класически стил, като се използва голям брой окачвания. Направете ги от кристал или стъкло, често оцветени. Някои модели са стилизирани антични.

Съвременните мотиви се изпълняват в модели с нетривиални форми в духа на модерността. Популярни са таванните полилеи с флористично съдържание - таванни лампи под формата на цъфтящи цветя, листа и стъбла от кован метал.

В зависимост от формата на таванния полилей, осветлението ще бъде равномерно или насочено. Напоследък все повече и повече модели се появяват с димер, който изпълнява функцията за регулиране на яркостта на осветлението.

За да се постигне желаната степен на осветление във всекидневната може, ако използвате няколко таванни светлини. Понякога се избират еднакви симетрично монтирани полилеи, но по-често дизайнерите предлагат различни модели, проектирани в същия стил на изпълнение.

Ефективно решава проблема с осветлението такава типична схема - голям таван полилей в центъра на хола и вградени източници, които осигуряват допълнително осветление, ако е необходимо.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук