Изборът на бюро за ученика не е лесен. Често родителите се ръководят единствено от цената и размера, забравяйки за такива важни фактори като дизайн, функционалност, простор, удобство. И в крайна сметка, те играят важна роля в академичното представяне и развитието на творческия потенциал на детето. Не само това, мебелите за домашно писане предлагат широка гама от разнообразие от стилове, форми и размери. Нека поговорим по-подробно.

Оптимален размер

Дизайнът и размерите на бюрото влияят директно върху физическото развитие на младото тяло: формирането на позата, разпределението на товара върху шията и гърба, зрението. И на първо място, когато купувате тази мебел, трябва да се съсредоточите върху правилното прилягане. Оптималната височина е доста проста, за да се определи:

 • височината на плота трябва да е равна на нивото на слънчевия сплит на детето, което седи на масата;
 • разстоянието между плота на масата (от долния край) и коленете трябва да бъде в рамките на 10-15 cm;

 • лакътя на спуснатата ръка на дете, седнало на бюрото, трябва да бъде приблизително на 5 см под равнината му;
 • оптималната дължина на плота на масата е не по-малка от 1 m;
 • ако детето зад работното място постави ръцете си на масата, раменете му трябва да са в нормално положение - не по-високо, не по-ниско от естествената височина;

 • На масата трябва да се поставят свободно всички необходими предмети: тетрадки, учебници, канцеларски материали. Оптималната ширина на работното пространство е от 80 до 100 см. Ако има компютър, то разстоянието от очите до монитора трябва да бъде 40 см;
 • краката на детето също трябва да са свободни: оптималният размер на тази зона е 50 x 50 cm.

Бюро за ученика: разнообразие от стилове и форми

Правоъгълна маса

Правоъгълният модел е класика, която пасва идеално на всеки интериор. За компактно помещение е по-добре да изберете маса с долна лавица и странични еднопосочни чекмеджета, без надстройка.

На правоъгълната маса е много удобно да се организира място за писане, местоположението на лаптоп или компютър.

Компютърно бюро

Традиционното компютърно бюро не е най-добрият вариант за студент, тъй като такива модели не осигуряват място за писане. Предпочитат модели, които ще комбинират обичайното бюро с компютърните части: плъзгащ се панел, отделение за системния блок, ниша за монитор с рафтове и др.

Ъглово бюро за ученика

Моделът на ъгъла, може би, е приоритет за детска стая с малък размер (12 квадратни метра), тъй като тя заема най-непотърсеното място в стаята (ъгъл), като по този начин не затрупва пространството.

Пълнофункционален ъгъл с просторни чекмеджета, надстройка, елементи на компютърно бюро е идеален за малка стая. Един добър вариант би бил проста настолна маса с рафтове и чекмеджета, разположени под нея.

Трансформираща се маса

Ако плановете са дългосрочна работа на бюрото (от 1 до 11 клас), тогава е препоръчително да си купите трансформираща се маса, която ви позволява да променяте височината, размера, наклона на плота на масата. Също така продават трансформиращи маси с надстройка, направени по аналогия на багажника с регулируеми рафтове.

Вградена маса

Днес, модулна и вградени мебели, характеризиращи се с висока функционалност, е много популярна. Подобна тема е истински помощник в организирането на стая за растящо дете.

Той може да бъде цял многослоен остров, на дъното на който има работна или игрална зона, а на върха е легло. Бюрото се намира тук или в центъра на долния слой, или в една от страничните стени; втората е направена под формата на просторна библиотека.

материали

Когато купувате бюро за проучване, специално внимание трябва да се обърне на такива фактори като безопасност, дълготрайност на материала, както и лекота на грижа.

ДСП - траен, издръжлив материал, който се използва при производството на мебели. Тази опция е оптимална от гледна точка на добро качество на ниска цена.

ДСП - не е най-доброто решение за училищни мебели. Въпреки че този материал е по-евтин от плочи от дървесни частици, след няколко години употреба може да освободи токсични вещества. Освен това мебелите от ламиниран ПДЧ доста бързо губят естетическите си свойства.

MDF - материалът на външен вид и качество е почти толкова добър, колкото дърво, но цената му е много по-малка. Безопасен, издръжлив, издръжлив материал може да бъде избран във всеки дизайн и цвят, той перфектно симулира гладка или дървена повърхност.

Масивът е представителен, екологичен, но доста тежък и неикономичен материал. Ако бюджетът ви позволява да закупите бюро, изработено от естествено дърво, все още е по-добре да го закупите вече за ученик от гимназията, така че да не съжалявате за драскотини или следи от писалката върху скъпа маса.

Пластмаса - рядко се среща при производството на бюра.Пластмасовата маса за ученик няма да продължи дълго: повърхността на плота бързо се влошава, така че този модел е по-добре да се купи за първи път за първокласник, а след това да се получи по-надежден вариант. Но във всеки случай, не забравяйте да проверите качеството и безопасността на материала на пластмасовата маса.

Функционалност и оборудване на бюрото за ученика

Важен критерий в дизайна на бюрото - функционалност. Затова се погрижете той да е снабден с достатъчен брой чекмеджета, рафт в долната част на куфарчето, както и удобна опора за крака.

Ако имате компютър или лаптоп, изберете модел с отделение за системното устройство, ъглова ниша за монитор или лаптоп. Допълнителен плюс е вградената стойка за книги.

Правилно помислете за поставянето на масата с надстройката. Най-доброто от всичко е, ако е модел с ъгъл или половин ъгъл с едностранни рафтове.

Важно е! Всеки дизайн на работното място не трябва да пречи на естествената светлина. Освен това, поставете няколко регулируеми светлини тук за максимален комфорт вечер.

При закупуване на маса, не забравяйте да изберете подходящ стол с анатомична гръб, който поддържа правилната (естествена) извивка на гръбначния стълб, както и да се регулира по височина. Избягвайте модели с подлакътници - те могат да навредят на стойката на детето.

Бюро за двама

Ако в стаята живеят двама ученици, всеки от тях трябва да има отделно работно място. В тази ситуация разглеждаме няколко възможности за бюрото:

 • симетрично подредени мебели от парна баня. Две правоъгълни или ъглови маси, поставени в противоположните части на помещението - това, което е необходимо за хармоничната, самостоятелна работа на двете деца.

 • Правоъгълна, продълговата маса по протежение на стената също е подходяща за ученици, само ако не се притискат един друг. Добре е да има преграда между двете половини под формата на чекмеджета долу, рафтове или вградени рафтове.

 • зоната на детската стая от прозореца на две части. Това решение е подходящо за просторна стая. Оптималната ширина на конструкцията, при която децата ще се чувстват свободни - 1.6 m.
 • L-образно бюро за двама е удобно, практично, функционално и икономично (по отношение на пространството).

Към бележката: ако масата е подравнена с широк прозоречен перваз, поставете масата близо до нея. На перваза на прозореца можете да поставите книги или щандове с офиса.

Бюро за студента: творчески подход към организацията на работното място

Ученето може да стане много по-интересно, ако детето е заобиколено от интересни предмети и творчески мебели. Можете да измислите нещо, в зависимост от това колко е достатъчно въображението ви.

Украсете пространството около масата с детето си. Саморъчни картини, интересни снимки, оригинални часовници са страхотни идеи за тази цел.

Частта от стената, в непосредствена близост до бюрото, може да бъде необичайна и полезно подредена чрез монтиране на плоскост от дървесни влакна или дъска за креда. Сега е лесно да се мечтае за дизайна на работната зона, допълвайки го с календари, бележки, мотивиращи цитати, рисунки и други дреболии.

Поставете прозрачна чаша на масата, която съответства на размера на плота. По-долу винаги ще бъде подреден и на видно място нещата, от които се нуждае детето - рисунки, материали за учене, календари, бележки и т.н.

Повече примери за дизайн на бюро са представени на следващите снимки.

Бюро за ученика на снимката

Изборът на бюро за ученика трябва да се приема много сериозно. Тя трябва да бъде не само функционална, удобна и практична, но и да радва детето с неговия дизайн, да стимулира желанието да се ангажира. Тогава вашият ученик със сигурност ще се хареса на успеха си.

Замисляли ли сте се как най-добре да организирате работно място за ученика си? Споделяйте идеи в коментарите.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук