В съвременния свят лятната къща вече не е място, където е обичайно да се работи изключително в градината или в градината. Все повече хора се занимават с озеленяване, създавайки уютна атмосфера за добро прекарване. Ето защо, да се направи без красива пейка просто няма да работи, защото това е идеален вариант за крайградски район.

Дървена пейка: модерна класификация

На пръв поглед може да изглежда, че можете да вземете пейка за минути, без много усилия. В действителност, има доста голяма класификация, благодарение на която можете да изберете най-подходящия вариант, като се вземат предвид всички характеристики на територията и личните желания.

Стационарни пейки

Ако най-накрая сте направили всичко на територията на вилата и сте оборудвали място за почивка, препоръчваме ви да изберете стационарна пейка. Тази опция се инсталира на определено място за дълго време. Поддържащите колони се копаят дълбоко в земята, така че преместването на пейката в бъдеще ще бъде доста проблематично.

Мобилни пейки

От своя страна подвижните пейки могат да бъдат преместени на всяко място. От определена гледна точка този дизайн е по-гъвкав, тъй като може да се използва целогодишно. Необходимо е само да го пренаредите от откритата площ до беседката, под навеса или в къщата. Също така е по-добре да си купите мобилна пейка, ако дизайнът на сайта все още не е готов, но наистина искате да създадете уютна атмосфера.

Трябва също да обмислим класификацията на пейките чрез тяхното поставяне.

Предни пейки

Често този вид продукт е изработен от скъпо дърво с помощта на подправени елементи. Поради това те имат висока цена, така че не всеки може да си ги позволи. За да установите предните пейки, които се нуждаете от верандата или почти на входа на къщата. Между другото, те често са избрани като място за фотосесия.

Трапезни пейки

Ако площта на вашата къща е голяма, тогава ние определено препоръчваме да направите отделна трапезария. Това може да бъде малка тераса, място близо до барбекю или специално оборудвано пространство. Разбира се, пейките са незаменим атрибут на такова място.

Често те са доста обемни, което се прави за удобство. Можете да използвате и допълнителни възглавници, благодарение на които е удоволствие да седнете на такава пейка.

Водни и градински пейки

Тези видове са много сходни, тъй като най-често имат проста форма без допълнителни декоративни елементи. Въпреки това, водните пейки трябва да бъдат покрити със слой от водоотблъскващо покритие. В противен случай дървените конструкции много бързо стават безполезни.

Що се отнася до градинските пейки, те често се поставят в градината и дори в градината. Те не се нуждаят от допълнително покритие, но ви препоръчваме да изберете боядисани конструкции. Те са по-трайни и са отлични за тази област.

Пейки за релаксация

Ако предишните опции най-често се използват за почивка със семейството и приятелите, то този тип има напълно различна функция. Такива конструкции винаги се намират далеч от общото пространство, в уединено място, в градината, под дърво или при фонтана. Всичко това е необходимо, за да се създаде специална атмосфера за релаксация.

Той е идеален за чаша сутрешно кафе на открито, четене на любимата ви книга или просто сънуване. Ето защо, ако красиви озеленяване се приема в лятната ви къща, тогава не забравяйте да оборудвате място за такава пейка.

Избор на подпорна пейка

Дървена пейка - идеална за подаване. Но все още е много важно да се избере правилната подкрепа за него. Всеки тип има предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид.

Стоманени стълбове имат сравнително ниска цена, така че много от тях ги избират. Но все пак те са обект на екологични влияния. Въпреки това, експлоатационният живот на такива конструкции често надхвърля десет години.

За разлика от предишната версия, подложките от чугун са много тежки, издръжливи и следователно доста скъпи. Те трябва да се избират в случай, че изграждането на сайта е приключило и не планирате никакви специални промени.

Бетонните опори изглеждат невероятно красиви, ако правилно изграждат конструкция. Цената им е ниска, така че много хора правят такива пейки сами.

Дървените опори ви позволяват да създадете наистина хармонична пейка. Точно е подходящо за дизайна на всеки сайт. Но имайте предвид, че такива структури се нуждаят от специални грижи.

Правила за грижа за пейка от дърво

Със сигурност знаете, че основното нещо, което е необходимо за защита на дървесните продукти, е влажността. Ето защо много експерти все още препоръчват избора да се дават мобилни пейки. Ако е необходимо, те могат да се прехвърлят в къщата и да се използват само при хубаво време.

Каквато и версия да изберете, обърнете специално внимание на използвания материал. За да се даде предпочитание е дърво, което е повече или по-малко устойчиво на влага и гниене. Сред тях са дъб, череша, леска и лиственица.

Преди инсталирането препоръчваме да се покрие пейката със специален лак, който ще го предпази от влага. Не забравяйте да почистите дървото от старата боя, ако използвате пейката не е първият сезон.

Ако обаче забележите следи от гниене на поне една дъска, тогава определено трябва да го замените. Това ще помогне да се предотврати разпространението към други елементи от дървото.

В горещо време най-добре се движат подвижни пейки в сянка. Това ще спомогне за удължаване на експлоатационния им живот. Ако изберете стационарен модел, можете да инсталирате голям чадър, който да го покрие от излагане на слънчева светлина или дъжд. Да почиваш на такова място би било наистина хубаво.

Следващото нещо, което трябва да направите, е да проверявате редовно всички скрепителни елементи. С течение на времето те могат да се отпуснат малко, така че е много важно да го следвате във времето.

Пейките наистина се нуждаят от страната. Благодарение на тях можете да седнете не само в къщата, но и на чист въздух, заобиколен от близки хора.

Какви пейки сте закупили за лятната ви къща?

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук