Татуирането е бельо, чиято история е започнала преди повече от пет хиляди години. За да поставят върху тялото образа на различни предмети и образи, хората започнаха да се защитават от злите духове, използвайки татуировки като амулети. Полинезийски стил - една от областите, които са търсени до днес.

Татуировки, които се наричат ​​маори, са от едноименното племе, живеещо на островите на Тихия океан. Историята на образите отива далеч назад във времето и има дълбоко скрит смисъл. Първоначално татуировките бяха използвани за показване на статута на техния собственик, който можеше да се види от всички около него.

Първият започнал да използва износени образи на лидерите на племето маори, които с помощта на татуировки придобиха смелост и кураж, защото по това време татуирането по тялото беше много дълъг и болезнен процес. В момента татуировката на маори е оригинално и смело решение, свързано с полинезийския стил.

Маорски татуировки и тяхното значение

За жителите на тихоокеанските острови татуировката служи като неразделна характеристика, отсъствието му на тялото се счита за признак на лош вкус и е приравнено с греха. Нещо повече, човек, който не е имал татуировки, се смятал за страхливец, без уважение към боговете и почитаните лидери. По това време ритуалът за татуиране на тялото беше тежък и болезнен, само храбър и пълен със сила можеше да се справи с него.

Маорските племена наричат ​​татуировките си по специален начин - мока. Те вярвали, че моделът на тялото е единственото нещо, което е вечно и не може да бъде отнето от никого. В същото време татуировките бяха еднакво популярни както сред представителите на по-силния пол, така и сред момичетата. Жителите на племето са вярвали, че тялото е аналог на Вселената, така че татуировките са били прилагани към линиите на енергийните потоци, за да можете да промените съдбата си. Така те се защитиха от нещастия, коригираха характера си и се лишиха от лоши навици, привличайки успех, радост и късмет в живота.

Технология на приложението

За рисуване върху тялото са използвани остри кости на риба и птици (например акули), ножове, черупки и специални шаблони. Често рисунките са изобразени на лицето, показвайки смелостта си, историята на живота и битките. В същото време татуировката на лицето й изглеждаше плашеща, а това ужасяваше нейните врагове. Ритуалът за татуиране беше много болезнен и животозастрашаващ, а понякога дори смъртоносен.

В съвременния свят на татуировка маори - това не е нищо друго, като оригинална украса, която може да бъде решена само от смелите. Сега за прилагане на татуировки от маори използвайте специални индийски игли, които правят процеса по-безопасен и не толкова болезнен. Сега татуировката лекува много по-бързо и рискът от инфекция е намалял до нула. Въпреки това, ако пътувате, за да намерите истински последователи на племето маори, тогава можете да се уверите, че сега те също така прилагат татуировки върху тялото с шаблон и нож или зъб от акула.

Женски татуировки от маори и техните характеристики

Татуировките по тялото на момичетата също имаха място, но те бяха коренно различни от мъжките татуировки. На първо място, женските татуировки бяха по-точни, заемаха малко място по тялото. Обикновено момичетата поставят различни изображения на устните си, близо до носа или брадичката. По този начин те криптират информация за себе си и за техните семейства. Чрез рисуване върху лицето на момичето беше възможно да се разбере колко деца има и колко успешна е избраната от нея.

Също така, жените от племето маори поставят татуировка върху скритите части на тялото - бедрата, слабините или корема. Такива рисунки бяха лични, използвани като украса, привличащи представители на по-силния пол. В този случай на момичетата е забранено да прилагат татуировки, които не съответстват на реалната информация за тях. Престъплението е наказуемо със смърт, тъй като е било невъзможно да се направи татуировка.

Минало и настояще за полинезийски татуировки

Както знаете, преди татуировките на маорите обикновено се прилагат към лицето, други части на тялото са били използвани много по-рядко. В същото време цветните пигменти се добиват по два начина:

 • Черният цвят се извлича от дърветата и кората им, а рисунките в черен цвят се нанасят само по лицето.
 • Цветна боя е направена от мъртва от инфекция с гъбички гъсеници, смесени с различни местни растения.

Днес по-цивилизовани методи се използват за създаване на татуировки в маорски стил. С помощта на съвременни бои и пигменти се създават оригинални рисунки и рисунки, предаващи привлекателността на татуировките на времето, но те са по-малко болезнени и абсолютно безопасни.

Смелите мъже предпочитат да поставят украшение на лицето си, показвайки смелостта и мъжествеността си. Между другото, преди татуировката по лицето беше аналог на паспорта, защото с разбирането на символите можеше да се разбере статуса на дадено лице, неговата професия и възраст, брачното и социално положение, историята на битките и победите.

За повече информация за татуировка за лице на маори:

 • Татуировка около веждите - демонстрира социален статус.
 • Централно чело - описва личния разряд.
 • Районът под носа - подписът на собственика на татуировките.
 • Бузи - показване на активност.
 • Бузите и челюстта съдържат информация за раждането и родителите.
 • Уиски - семейно положение, брой деца.
 • Чин - татуировка символизира принадлежността към едно от имотите.

Маорски татуировки и тяхното значение

Най-популярните татуировки, използвани от жителите на племето маори:

 • Акула - защита и пазител срещу зли сили.
 • Делфин - символ на единството на човека с природата.
 • Изкривена спирала - лоялност, всеотдайност.
 • Маски маори - прилага се само към лицето и се използва като пазител на злите духове.
 • Слънцето е източник на мъдрост и мъжка сила, използва се като чар и също така олицетворява живота, процеса на прераждане.
 • Чапла е свещена птица, способна да доведе човек до задгробния живот. В същото време чапла е символ на чистотата на духовния свят на човека.
 • Костенурка - духовен и морален мир, олицетворение на мъдростта и дълголетието.
 • Игуана или гущер - сила, издръжливост и скорост. Обикновено се използва като амулет за воини, което им дава сила и увереност.
 • Наклон - опасен жител на дълбините, който служи като талисман и предпазва от врагове.
 • Дискът е кръг, символизиращ безкрайността. Обикновено пространството във вътрешността на кръга е изпълнено с модели, увеличавайки защитната сила на амулета.
 • Бялата чапла и свраката - символ на чист дух и просперитет. В същото време се смяташе, че тази татуировка позволява на всеки да намери мир, да намери пътя си през живота.

 

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук