Всеки собственик на куче смята че четиримата най-добри приятели са най-красивите, най-преданите и най-интелигентните. Кучетата стават членове на семейството, а не просто най-добрите приятели. Те учудват с бързината си, предполагат настроението на собственика, неговите желания, те разбират с един поглед и половин дума. Но кучета и куче специалисти разграничават някои породи кучета, които имат висока интелигентност и интелигентност.

Австралийско говедо куче (лечител)

Австрийските овчарски кучета имат отлична интелигентност и чувствителност. Те перфектно владеят командите и могат да разберат собственика дори чрез жестове. Лечителят винаги е готов да дойде на помощ, тя е свикнала винаги да е близо до човек, но се справя забележително с големи стада, обаче, като всички овцевъдни породи.

ротвайлер

Второто място е Ротвайлер. Този голям човек има отлична физическа форма, бързина, остър ум, а също и груб външен вид.Първите представители на ротвайлерите участваха в бойни кучета, но сега породата се използва широко като семейно куче или служебно куче.

Тази порода изисква постоянно обучение и редовно обучение. Собственикът със силна ръка към нея ще бъде пътят. С правилното възпитание на ротвайлер той прави добър приятел и незаменим защитник. В допълнение, кучето може да бъде прекрасен спътник и се използва като пазач, овчар, водач.

Немска овчарка

Трима лидери затварят универсалната порода - немска овчарка. Това популярно куче първоначално се занимаваше със защита и паша на добитък, но с течение на времето започна да се прилага и в други области. Където и да не използват германците - телохранители, пазачи, водачи, войници. Всичко това се дължи на ума и добрите способности за учене. Кучетата са много послушни, издръжливи, умни. Това са страхотни спътници, семейни домашни любимци и членове на семейството.

пудел

Този къдрав мъдър се, макар и не награди, но е на върха на класацията. Благодарение на неговия интелект, пуделите се използват като водни спестители, циркови кучета и ловци на трюфели. Те са добри приятели и спътници. Техният ненатрапчив, остроумен и остър ум винаги е побеждавал, а липсата на специфична миризма и линеене разшири обхвата на тяхното използване и приложение.

доберман

Доберман с ума си е на пето място в класацията. Кучето има балансиран темперамент, отглеждан като сериозно служебно куче, способен да защитава и атакува. Селекционери успяха да преведат в тази порода всички изисквания, които бяха направени. Кучето трябва да бъде постоянно и активно ангажирано, а също така изисква силна ръка на собственика. Това е смело и интелигентно куче, но способно да показва упоритост. С постоянно и правилно обучение от Доберман се получава отличен бодигард и приятел.

Papillon

Името на породата в превод от френски означава - пеперуда. Грациозните уши на куче приличат на пеперуди, откъдето идва и името. Papillon се счита за декоративна порода, но преди всичко е куче и въпреки малкия си размер, те са бдителни при опасност и са готови да защитават собственика си. Това са умни и симпатични кучета, които понякога са способни да се заблудят и да се шегуват, но поради външния си вид техните лудории излизат.

Лабрадор ретривър

Лабрадорите много обичат децата, така че често раждат дете. На първо място, това е семейно куче, благодарение на качествата като баланс, активност и бодрост. Интелигентността на тази порода ви позволява да използвате куче в службата в различни структури, включително митнически пунктове. Лабрадорите имат невероятно остър нос. Благодарение на всички тези умствени качества, Лабрадор е на седмо място.

Shelties

Тези грациозни кучета са много подобни на коли - по-големи братя. Приликата е външна, но произходът на тези породи е различен. Шелти повече действа като звънец, който предупреждава за опасност. Много по-елегантен състезател на шоу-пръстена е много труден за намиране. Благодарение на острия си ум, четириногият приятел се справя добре със сложни команди и каскади.

Златен (златен) ретривър

Предпоследното класиране на титлата на най-интелигентното куче е златен ретривър. Това са много интелигентни и красиви кучета, и най-важното - много интелигентни. Те изпълняват всички команди на собственика и винаги са готови да го удовлетворят. Те нямат агресивен ген, така че това е идеалното семейно куче. Чувствителното обоняние на златен ретривър ви позволява да ги използвате за търсене на експлозивни предмети и наркотични вещества. Но най-важното качество на този сладък четиристранен партньор е благосклонността и предаността.

Гранична коли

Затваря десетте най-интелигентни гранични коли. Първите кучета от тази порода са живели в тежки условия. Те охраняваха къщата, пасяха добитък и извършвали други работи.В продължение на много десетилетия активната работа на овчаря е развила голям интелект в кучето, благодарение на което лесно преодолява трудностите и решава много проблеми. Дори и сега, у дома, граничният коли внимателно следи всички членове на домакинството, действайки като овчар. И в случай на опасност веднага идва на помощ.

Собственикът на едно от описаните кучета не бива да мисли, че такъв четирикрак спътник не се нуждае от обучение и образование. С всяко куче трябва постоянно да се ангажирате. Необходимо е да се развият както физическите, така и умствените способности на животното. Да развие това, което природата им е възложила. И тогава животното ще се докаже и отново ще докаже, че не е напразно, че е включен в списъка на много интелигентни породи кучета.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук