Пеперудите олицетворяват красотата на почти всички. Тези ярки грациозни същества, които се развяват от цвете към цвете, са свързани с лекотата и безоблачното съществуване. Пеперудите са много различни от останалите членове на своя клас. Те са свързани с много красиви знаци и легенди, които са родени в света поради необикновената поява на насекоми.

Най-ярките и запомнящи се представители на семейството на пеперудите живеят в тропиците и субтропиците. Но сред жителите на по-студените райони има и достойни представители.

Принцът на мрака

Този вид може да се нарече най-големия. В допълнение, има няколко подвида, които също привличат вниманието на ярки цветове. Най-големият от тях е императорът. Като гъсеница, този вид се храни изобилно с листа, тъй като насекомото живее в състояние на пеперуда само от запаси от полезни вещества. Следователно, принцът на мрака живее само 10 дни.

Цветовете и формата на крилата на пеперудите приличат на глава на змия. Това е чудесен начин да се прикриете и да се предпазите от животни, които се хранят с насекоми.

Яхта на кралица Александра

В колекциите на любителите на пеперудите такъв случай става един от най-ценните. Можете да ги намерите живи само в близост до село Poncetta в Нова Гвинея. Мъжките изглеждат по-светли и по-красиви сред представителите на вида. Но женските достигат размер от 28 сантиметра (размах на крилата).

Крилата на мъжките имат по-малък участък, но моделите на синьо и зелено ги правят зашеметяващи. С това оцветяване е лесно да се изгубите в листата на екзотично растение. Пеперудата Butterflywing, за съжаление, е най-редката в света. Размахът на крилата на това насекомо достига 32 сантиметра, което позволява на Birdwing да бъде записан в рекордьори. Комбинацията от синьо, черно и жълто дава зашеметяващ контраст, приятен за окото.

Мадагаскарска комета (Сатурния, Мадагаскар, лунен молец)

Друга голяма и изключително красива пеперуда е Мадагаскарската комета. Нейният външен вид е необичаен и ярък. Размахът на крилете на насекомото е около 18 см. В същото време е най-дългата пеперуда в света, тъй като на крилата има опашки 20 сантиметра. Повечето хора изчезват с времето.

Основният цвят на крилата е ярко жълт. На всяко крило е начертан голям кафяв кръг. Пеперудата живее само 3 дни, защото насекомото не може да яде. Той дори няма храносмилателен тракт или орален апарат.

Моторна яхта на Маак (синя лястовица, шивач Маак)

Това е първият представител на списъка на най-красивите пеперуди, живеещи в Русия. За нашия регион това е най-голямата пеперуда, която води ежедневието си. Размахът на крилата на голям индивид достига 13,5 сантиметра.

Мъжките от този вид имат зелено разпръскване на предната черна част на крилото, блещукащи в светлината. Останалата повърхност на крилото прилича на черна кадифена повърхност. Жените могат да се похвалят с различни нюанси, които няма да позволят на колекционерите да намерят две абсолютно идентични женски индивиди в тази форма.

Обичайните местообитания на Blue Machaon:

  • Приморие;
  • Курилски острови;
  • Манджурия;
  • Северна Корея.

Когато местните растения цъфтят, пеперудите могат да изкачат 2 000 метра, за да намерят храна за себе си.

Пеперуда Агрипина (Tizaniya Agrippina)

В тропическите гори на Бразилия живее пеперуда Агрипина. Това е една от най-големите пеперуди на планетата. Дължината на тялото на животното достига 9 сантиметра, а крилата му в обхват достигат 30 сантиметра. Поради размера на пеперудата може да се сбърка с малка птица. Това е така, защото долната част на крилото е оцветена като птичи пера. Пеперудата е нощна, така че не е лесно да се види.

Слава на Бутан

Удивителната удължена форма на крилата на пеперудата Славата на Бутан прави насекомото необичайно, като го отличава от редица конгенери. Разстоянието достига 10 см. В края на задната част на крилото има три малки опашки, а самите крила са украсени с живописни петна.

Местообитанието на пеперудата е високопланински район, разположен на надморска височина от 2600 метра. Светлият цвят на насекомото е предназначен да изплаши животните, предупреждавайки за неговата невъзможност.

Пеперуда Урания на Мадагаскар

Това е Мадагаскарската пеперуда Урания, призната от най-красивите учени в света. Насекомото живее в Мадагаскар и се откроява от редица подобни ярки люспи на тъмен фон. Ярки точки образуват сложен образец на крилата на Урания. Нейните крила дори бяха използвани за изработване на бижута, но през 18-ти век.

Zizula hylax

Тази пеперуда е най-малката в списъка. С дължина на крилата от само 6 мм, насекомото се характеризира с безпрецедентни красоти и цветови модулации. Колекционерите се борят за правото да имат поне един такъв случай за тяхното събиране.

Parnassius (Parnassius bannyngtoni)

Парнаций живее само в Хималаите, затова е невъзможно да го види жив за обикновен човек. Великолепният вид на насекомото го прави желано придобиване за всеки колекционер.

Greta morgane

Елегантната малка пеперуда Greta morgane се отличава с фината си красота. Полупрозрачните крила придават на насекомото второ име "стъклена бутилка". Можете да намерите представители на вида главно в Южна Америка. Храни се със стъклени люспи с цветен прашец.С право може да се смята за една от най-необичайните пеперуди в света.

Адмирал (Vanessa atalanta)

Спецификата на този вид пеперуди може да се счита за факта, че всеки човек прави големи разстояния, за да продължи рода. Можете да го намерите на черните и тъмни черешови петна по крилата. По цялата дължина на крилото са положени оранжеви и бежови ивици. Тази комбинация прави външния вид на пеперудата уникален.

Мъртва глава (acherontia atropos)

Оригиналният модел на тялото на насекомото придаваше на пеперуда зловещо и запомнящо се име. В горната част очертават очертанията на човешкия череп. В същото време Мъртвата глава е ярка, контрастна и видима сред листата и само такъв цвят помага да се изплаши ловците на насекоми.

Репей (Pyrameis cardui)

Красотата на репей е проста и елегантна. Няма ярки петна от писъци. Въпреки това пеперудата сигурно си осигури титлата на една от най-красивите в света. Да виждаш една пеперуда е проста - тя живее почти по цялата Земя.Невероятната природа радва човешкото око навсякъде. Фауната не е изключение. Можете да изучавате великолепието на пеперудите безкрайно и да го правите по-добре с грижа и от разстояние, за да не повредите крехкото равновесие на жизнената среда на планетата.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук