Котките се считат за едно от най-древните домашни животни. Те придружават хората в продължение на стотици години, което е отразено в паметниците на древността и в археологическите находки. Днес домашните котки са се превърнали в символ на комфорт и топлина. Независимо от принадлежността към породата, котките обичат обичта и са готови да мъркат в продължение на часове в скута на собственика.

Често развъждането на елитни котки става добър начин да печелите. Често на страниците на интернет ресурсите има реклами за продажба на различни родословни котенца. Някои породи са станали по-модерни и се срещат навсякъде, други, напротив, се смятат за редки и поради това цената им нараства многократно.

Какво привлича скъпите котки

На първо място, закупуването на скъпо котенце говори за желанието да се подчертае неговия статус. Не всеки любител на домашни котки може да си позволи да плати 5000-7000 долара за котка. Тези, които са закупили такава "златна" котка, няма да пропуснат да информират всички за това.

Чистопородните животни се характеризират най-вече с великолепния си вид.Най-често фелинолозите търсят начини да съчетаят в същото животно възможно най-много предимства на различните породи. Тя може да бъде изразителни светли очи, оригинален цвят, дължина на лапата, форма на ушите и много повече. Ако тези качества са преплетени в оптимално съотношение, се ражда удивително красиво животно. За него животните са готови да платят огромни пари.

Ако говорим за други ползи, те всъщност не са налице. Чистопородните котки, като кучетата, не могат да се похвалят с добър имунитет, още по-малко се конкурират за първенство по този въпрос с уличните котки. Също така е възможно да се спори за характера и годността на хората в къщата - това качество все още не е изкуствено внедрено.

ТОП 12 най-скъпи породи котки

савана

Тези котки заемат първите места в много рейтинги. Освен факта, че савана е на върха на ТОП на най-големите котки, тя е и една от най-скъпите животни от опитомените котки. Тази порода е сравнително млада. Цената на такова котенце варира от 4000 до 22 000 долара. Това е роднина на сервала и домашната котка. Serval нараства до 60 сантиметра и получава до 15 килограма тегло. Спокойната природа на животното е в непосредствена близост до уникалното любопитство и интелигентност.

Ceausu

Ако савана може лесно да бъде закупена от многобройни развъдчици, то котето chauzi е рядко явление. Може би затова минималната цена на такава котка е на ниво от 8000 долара. Отглеждат се в края на 60-те години в Америка. Предците на животното станали африканска котка (блатна риза) и абисинка. Котките от тази порода могат да получат до 8 килограма тегло. Чави обичат компанията и активните игри.

Као Мани

Тази тайландска порода е ярък представител на ориенталските породи. Тя има невероятно бяло палто и светли очи. Те могат да бъдат сини, жълти или дори многоцветни. Тези котки с радост бяха приети в кралския двор, тъй като великолепното животно лесно подчертаваше луксозния живот на управляващите. Котето порода Као-мани струва 7000-10000 долара.

Asher

Това е една от най-загадъчните котки в света. Не всички фелинолози го разпознават като отделна порода и считат животното за представител на породата савана. Други казват, че това е уникална екзотична порода, получена в резултат на кръстосването на котка леопард и домашен любимец. Смята се, че котенцата от тази порода са хипоалергенни, но това също остава спорен въпрос. Възможно е да се купи чистокръвен ашър от елитните родители на цена от $ 22,000-27,000.

каракал

На първо място, тази порода привлича вниманието на любителите на котки, които са на ръба на изчезване. Може би затова котето струва от 7 000 до 10 000 долара. Веднъж животното е било група хищници и живеело само в дивата природа, но с течение на времето някои членове били опитомени и започнали да се размножават в плен.

сафари

Safari е друга рядка котка. Може би това е причината цената на котенцата да надхвърли 8 000 долара. Също така, тези котки са в класацията на най-големите представители на местните породи. Те са били резултат от пресичането на дива котка и домашна котка на Джефри Южна Америка. Животното е очарован от зашеметяващия си външен вид благодарение на оригиналното оцветяване на кожата. В този случай котката не е склонна да проявява агресия и се води съвсем мирно в компанията на хора и други животни.

Бенгалска котка

Породата се появява в края на 20-ти век като продукт на кръстосването на домашна котка и азиатски леопард. Необичайната красота на животното я направи популярна на пазара за домашни любимци. Купувачите не се страхуват дори от значителните разходи, достигайки $ 4000 за коте. Бенгалците обичат комуникацията и не искат да останат сами за дълго. В комбинация с тяхната жизненост, това качество често води до объркване в апартамента, където котката е оставена сама.

Кърли американски

Тази порода се различава от останалите предимно по оригинален начин с увити уши. Котенцата се раждат с нормални уши, но когато узреят, видът се променя. Котето American Curl струва 1000-3000 долара.

Toyger

Това са доста големи котки, изключително подобни на тигри. Първият играч е роден през 1991 г., което ги прави представители на една от най-младите породи. Цената на едно котенце варира от 500 до 3000 долара.

laperm

Първите представители на породата са родени през 1980 година. Тези котки се характеризират с къдрава коса, която не е типична за котката. Често тези животни се приемат в семейства с деца, тъй като те се считат за хипоалергенни. В зависимост от нивото на детската стая, котето от тази порода може да струва от 200 до 2000 долара.

елф

Котките от тази порода изглеждат много необичайно. Те сякаш дойдоха на Земята от друга планета. Това са още един представител на най-младите породи - първото котенце се появява през 2006 година. Техните преки роднини са скандинавските сфинксове и американските къдрици. Котките от тази порода са напълно голи, а ушите им са извити назад. Трудно е да се говори за естетика тук, но породата има много почитатели. Малко елф струва до $ 2,000.

Норвежка горска котка

За разлика от предишния представител на котката, норвежката горска котка е била отглеждана от викингите преди около 2000 години. Тези котки са много сладки. Те имат пухкава козина, така че той ще изпита тежки настинки. Цената на такова котенце варира между 600-3000 долара.

Независимо от цената, всяко от котенцата може да се превърне в лоялен приятел и пазител на комфорта в къщата. Не е необходимо да се дават хиляди долари за него. Една проста улична закваска най-вероятно ще прерасне в красив и любящ домашен любимец. Достатъчно е да му дадеш привързаност и грижа. При тези условия животното със сигурност ще стане незаменим член на семейството.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук