Италианците обичат да празнуват Нова година и я очакват с голямо нетърпение. Подготовка на местния старт след няколко месеца. Развлеченията в тази страна са изградени в култ, така че зимните празници са най-ярките за местните жители.

Ваканционни навици и традиции на италианците

На Коледа официалните празници са 24 и 25 декември. Италианците обичат да прекарват времето си със семействата си. Религиозните членове на населението на Бъдни вечер преминават от църква към поклонение. В Рим той минава на площад Свети Петър. Всички религиозни сгради и прозорци по улиците са украсени с изображения и фигури на ангели.

Сред празничните ястия са традиционни рибни ястия. Най-популярни на италианската маса са:

  • бас;
  • сьомга;
  • акне;
  • треска.

Методите за приготвяне на риба тук са специални и във всяко семейство те добавят свои собствени нюанси, а също и предават от поколение на поколение. И месо за Коледа тук не е желателно.

Зимен празник не минава без сладки деликатеси. Най-популярна сред тях е така наречената „зелена”. Това е голям натруфен в захар, ядки и плодове. Както и в случая с рибите, всяко семейство има своя собствена рецепта за пищен. Друго сладко ястие, любимото на италианците, е тортата на Панетоне. Това е сладък куполообразен хляб. Дори легендите са свързани с него. Ръководителят на семейството на Коледа трябва да разбие "Панетоне" до камината. Парчетата хляб се считат за лечебни и могат да се съхраняват до два месеца.

Според традициите колкото се може повече членове на семейството се събират на голямата празнична маса. Няма никакво значение какви са отношенията между тях - кавгите в наши дни е обичайно да се забравят и да се събират, дори ако някой живее в други страни.

Една седмица преди основния християнски празник улиците на италианските градове се превръщат в невероятни следи. Стените на къщи, витрини, зелени площи и огради - всички украсени с ярки светлини и новогодишни играчки. Най-разпространени сред клоните са смърч, панделки, свещи и фигурки от библейски герои, водени от Исус.

Свещи в Италия не са само декорация. Най-атрактивните и оригинални копия обикновено се дават на приятели и роднини. Друг традиционен подарък бе Витлеемската звезда. В продажба има стотици различни опции и широк ценови диапазон.

Местният Дядо Коледа се нарича Babbo Natale. Подаръци от него получават на 26 декември. Според традицията, децата първо трябва да разглобяват подаръци от членовете на семейството си и едва след това да получават допълнителни подаръци от Babbo Natal.

Ако е обичайно да празнуваме Коледа величествено и благородно, тогава Нова година се празнува шумно и тихо. Тук песните и танците допълват поздрави и много алкохол. Интересна коледна традиция може да се разглежда като избор на червени дрехи за празничната нощ. Червеното трябва да е чак до бельото. Смята се, че този цвят ще донесе в бъдеще щастие на този, който е облечен в него. Що се отнася до самото облекло, то трябва да бъде скъпо и ново.

За да бъде успешна следващата година, според италианските убеждения е невъзможно да се работи на 31 декември. Също така, не отпускайте заеми. На перваза на прозореца трябва да сложите свещ и да сложите няколко монети, за да привлечете богатство. Раздуването на петарди не е просто почит към празника. Местните хора вярват, че шумът ще изплаши злите духове през цялата следваща година. За туристите следната традиция може да бъде опасна: в навечерието на Нова година италианците хвърлят боклук от прозорците. Това не е шега, това е напълно възможно да се получи нещо тежко на главата тази нощ. Тези, които първи срещнат Нова година в Италия, трябва да бъдат по-внимателни.

Стана по-безопасна традиция да се яде 12 грозде, докато часовникът удари. Тази традиция е свързана и с късмет. Вместо Дядо Коледа италианските деца получават подаръци от определена Бефана. Тази магьосница си прави подаръци на 6 януари, след което се смята, че зимните празници са приключили.

Хубави сувенири от Нова година

Един от най-популярните подаръци от Италия е Limoncello - лимонов ликьор. Алтернатива би било всяко вино от виното. Също така обърнете внимание на балсамовия оцет от Модена. От коледната тема трябва да изберете забавна кукла Befan. Смята се, че това плаши от зли духове.

За ценителите на изкуството можете да вземете добро копие на известни картини или да закупите произведения на съвременни майстори. От храната трябва да изберете само тези, които са маркирани със знака „PDO“ или „DOP“. Това означава, че продуктът, който туристите държат в ръцете си, е от най-високо качество. Добър подарък ще бъде истинската Nutella или други шоколадови продукти. Също така добър вариант биха били сувенири от Ватикана.

Бижута от местни материали ще бъдат интересен подарък. Трябва също така да разгледате по-отблизо местно произведените прибори, стъклария Мурано, керамика от Умбрия, занаяти от вулканичен камък, кожени чанти и колани.

Коледа Италия: екскурзии и екскурзии

Ако турнето не включва екскурзии, то във всеки град можете да намерите руско-говорящ гид и да използвате услугите му. Ще бъде интересно да погледнем най-голямата коледна елха в света, която се намира в община Губио. Не забравяйте да посетите централния площад на Рим - Piazza del Popolo. В Неапол можете да видите най-красивите фойерверки. Всяко пътуване до Италия ще ви даде много впечатления. Културата на Сицилия е уникална, а във Флоренция можете да се научите да рисувате. Фенове на добри вина отиват в Тоскана, а дълбоко религиозните хора няма да пропуснат да посетят Ватикана. И никой със сигурност няма да откаже да отиде във Венеция заради уникалността на този град.

Турове, които предлагат агенции са много разнообразни. Намерете сред тях нещо подходящо за цената и пълненето винаги е възможно. Например, пътуване до Римини от 22 декември за период от 7 до 14 дни ще струва между 32 200 рубли. Пътуването от 26 декември ще струва 53 500 рубли, а от 29 декември - 59500 рубли. След това цените постепенно ще намаляват.

Пътуване до Рим за период от 6 до 12 дни от 20 декември ще струва на туристите в размер на 37,300 рубли. Отпътуване на 26 декември ще изисква да се плати за размера на турнето от 50 000 рубли, а на 29 декември - от 67 000. В началото на януари, такова пътуване струва от 62 000 рубли.

Насладете се на пътуването си до Ричионе. Тази Нова година започва да започва от 22 декември. Тя ще струва 52 500 рубли на седмица. По-близо до 31 декември, разходите се увеличават до 100 000 рубли. Нова година пътуване до Венеция за една седмица ще струва от 60 000 рубли. Едно пътуване до Бормио за седмица ще струва 175 000 рубли. Цените са дадени, като се вземе предвид пътуването заедно.

Отзиви за гости

В своите прегледи гостите на страната предупредиха, че 1 януари нищо не работи, с изключение на няколко ресторанта. На екскурзии е по-добре да отидете в групи, тъй като те са пропуснати без опашка. Всички останали ще трябва да стоят в опашка за повечето интересни места.

Ако на 31 декември масата в ресторанта не е поръчана предварително, то е по-добре да дойдеш на вечеря рано, в 20:00 часа. По-късно няма да има повече свободни места. Средно, изпускам вечеря на ресторант, за една ще струва около 35 евро без напитки. Новогодишното меню обикновено предполага, че не е нужно да избирате ястия.

В метрото на Нова година много хора. По това време има много джебчии и измамници. Бъдете внимателни. Също така, не купувайте чадъри по улиците - те ще бъдат за еднократна употреба.

Опитните туристи препоръчват за обяд да напуснат централните улици и да изберат малки ресторанти, където има повече местни жители. За да се движи по-добре да си купите седмичен билет в метрото, той също дава право да се вози с автобус. Не забравяйте да закупите подробна карта на града и да прочетете възможно най-много отзиви. В този случай, пътуването ще бъде успешно и безопасно, а Новата година в Италия ще бъде голямо приключение.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук