Друго място, където радостта от Коледа и празничното настроение бият над ръба - това е Чешката република. Това е най-ярко представено в Прага. Градът е просто наситен с магия, а точката изобщо не е в изобилието на осветление. Искреността на местните жители ще разтопи всяко сърце и е невъзможно да се намерят аналози на местното греяно вино. Във въздуха мирише на канела, канела и подправки. Всичко това създава специално настроение и прави празника незабравим.

Традиционна среща на Нова година и Коледа в Чехия

Най-популярният атрибут на Нова година в Прага са клончетата от имел, които жителите висят над входа на домовете си. Клонките не могат да си купят сами. Те трябва или да дадат, или да вземат като подарък.

В допълнение към това в Чешката република има и много други еднакво важни традиции. Зимните празници започват с Деня на Свети Никола - 6 декември. Смята се, че на този ден самият Никола ходи по улиците на града заедно с добрия ангел и малкия дявол и установява дали децата се държат добре през цялата година. Тези, които са били послушни, ще получат сладки лакомства като подарък.

Седмица след първия празник идва денят на св. Луций. На този ден момичетата се обличаха в бели дрехи, прашили лицата си с бял прах и ги украсявали с огромни носове от дърво. Момичетата плашат хората по улиците, за които трябва да ги третират със сладкиши.

Отделна важна традиция в страната е провеждането на Коледен панаир. Най-големият е организиран в Прага. Тук минава на Стария градски площад. На панаира можете да си купите сладкиши, празнична украса, бохемски стъклени изделия, пушени меса и бира. По време на панаира на площада се провеждат костюмирани театрални представления. Тук можете да слушате народни песни, да видите как работят ковачни занаятчии и други майстори.

 

Улиците на града са украсени с елхи в празнични декорации и композиции, които изобразяват раждането на Христос. Такива неща могат да се видят във всяка катедрала, както и в някои къщи на местните жители, които особено вярват на традициите. Най-важният състав в страната се превръща в огромната сцена на Рождество Христово на главния площад на Прага. Неговият размер е толкова голям, че можете да използвате истински овце за композицията.

Основното коледно ястие е варени шаран. Неговите скали символизират богатството и просперитета. Бъчви от жива риба, които могат да бъдат закупени за празничен банкет, се поставят в градовете и площадите по улиците. Също така, за да привлекат богатство, чехите поставиха на масата леща и зърнени храни. За да не избяга или да отлети щастието, няма заек и птица на масата.

Като награда за факта, че жителите на Чешката република толкова благоговейно се отнасят към своите традиции, то вали от небето. Особено важно за местните жители е, че снегът ще отиде в Щедрата вечер и в навечерието на Нова година.

Настъплението на новата година може да бъде посрещнато на главния площад на града под часовника за зъби. Хората пият шампанско и вино, след което всеки прави желаното желание. В Прага е обичайно да се правят пожелания на Карловия мост.

За последните 17 години, на 1 януари, чехите празнуват Деня на чешката държавност. Този ден се празнува отделянето на Чехия от Словакия. Но все пак местните смятат, че главният празник на този ден - началото на Нова година. Нощта на 31 декември до 1 януари се нарича Силвестър.

В площадите, улиците и заведенията за зърнени култури ще бъдат организирани различни шоу програми и шоу програми. Новогодишната вечер е придружена от фойерверки.

Чехите не са свикнали да празнуват цяла нощ, както е прието в страните от ОНД. Още сутрин се прибират вкъщи и си лягат. Всяка година става все по-популярно да посрещате Нова година в планината сред местните жители и туристите. Фирми от няколко семейства наемат голяма къща и заедно празнуват зимните празници. Тук в местните ресторанти можете да поръчате новогодишен банкет и да се насладите на празничната програма.

Новогодишни обиколки и туристически прегледи

Цените за почивка в Прага по време на новогодишните празници са доста достъпни. Обиколка от 30 декември 2018 г. с продължителност 42 000 рубли. От същата дата, но за 8 дни пътуването ще струва 43 000 рубли. Ако изберете турне от 2 януари 2019 г. за 6 дни, обиколката ще струва приблизително 43 500, а от 3 януари за 5 дни - 42 700 рубли.

Както винаги, туристите препоръчват закупуването на ваучери поне 2 месеца преди заминаването. Местните хотели дори в 3 звезди се отличават с комфорт и високо ниво на обслужване. Повечето туристи твърдят, че храната в хотелите е прилична. Ако искате повече, трябва да потърсите малък ресторант. Обикновено те се намират в близост до хотела. За да намерите такъв, просто попитайте на рецепцията на хотела.

Удобен фактор е, че транспортът в Прага винаги се придържа към строг график. Не е възможно да се изгубите в метрото - всичко е ясно маркирано на специални карти.Бъдете внимателни при размяната на пари. Често в обменните пунктове знакът виси с определена скорост и по време на размяната се оказва, че той е валиден само при размяна на големи суми, които никой не предупреждава предварително. По-добре е да се използват обменници на летищата. Освен това повечето магазини приемат евро.Можете да платите в евро и да променяте крони. Тук най-често курсът ще бъде печеливш. Също така на други места се намират подобни невинни трикове. За да заблудите турист в Чехия не се счита за срамно. Джобната кражба също процъфтява в претъпканите места. Особено ценни предмети и документи най-добре оставят в хотелския сейф.

Интересен факт: ако не можете да говорите с персонала в магазин или на друго място, тогава няма шанс да се обясни на английски. Неприятните нюанси на пътуването ще бъдат скъпи мобилни комуникации. Екскурзии с водачи също ще бъдат скъпи. По-лесно и по-евтино е да използвате ръководството и да проверявате всичко сами.

Като цяло, новогодишните празници в Чехия ще бъде много забавно приключение. В паметта за дълго време ще останат миризмите, които се носят над коледните пазари, както и гледките на местните атракции.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук