Вътрешната роза у дома: разновидности, грижа, репродукция

0

Всяка роза е очарователно, ароматно цвете. Неговите вътрешни сортове не са по-лоши от градинските красоти. Преди да засадите такова растение, трябва да разберете неговите характеристики и правила за грижа за такъв храст.

Разнообразие от вътрешни рози

Розите са разделени на видове, които от своя страна включват и техните сортове.

Хибридни чаени рози

Този вид идва от Индия. Притежава привлекателен външен вид благодарение на буйния цъфтеж. Предимството се превръща и в силен приятен аромат. Сред популярните сортове на този вид е Prima Ballerina. Peer Gynt, Глория Дей, Deep Secret. Тези сортове са твърде нежни за засаждане на открито. Ето защо, тяхното място в дома, където розите няма да се чувстват влажни и студени.

Роза от полиантус

Тези храсти растат красиво в апартамента. В същото време се разпространява приятен аромат и не изискват особено сложни грижи. Най-често в къщата се отглеждат Angel Wings, Betty Prior, Gloria Mundi.

Миниатюрни разновидности

Хибридът, получен в резултат на кръстосването на две предишни разновидности, става Миниатюрен вид. Храсти изглеждат като миниатюри на обикновени градински цветя. Те са украсени с малки листа и пъпки, които се събират в съцветия. Разцъфналите пъпки излъчват чудесен аромат през цялото лято. Сред най-популярните сортове лавандула Jewel, Amulett, Sunblaze, Green Ice. Тези рози не се нуждаят от резитба, което значително опростява грижите.

Бенгалски рози

Този вид е един от най-популярните. Тя не губи листа по време на целия жизнен цикъл и не изисква резитба. Розата цъфти пищно, но не дава на собственика си миризмата. Ароматът напълно отсъства. Сред популярните сортове на Pink Grotendors, Офелия.

Друг вид, популярен в нашата лента, е земно покритие. Сред тях си заслужава да споменем The Fairy, Alba, Magic.

В стаята се отглеждаше стая за грижи

Компетентната грижа, на първо място, е предназначена да разшири цъфтящите растения. Има няколко прости правила, които ще направят цветята по-буйни за дълго време. На малко разстояние от други растения трябва да се намира саксия с цвете храст, тъй като розата се нуждае от пространство на перваза на прозореца. По-добре е този перваз да се намира в южната част на апартамента. Земята в тенджера трябва да бъде мокра. Честотата на поливане зависи от сезона и степента на сухота на въздуха в помещението.

Розите са много болезнени, толерират появата на вредители и болести. Ето защо, трябва внимателно да следи първите признаци на прояви на заболявания и да се бори с тях. Важно е също така трансплантирането на порасналата роза в повече обемни ястия във времето. Периодът на растеж и цъфтеж благоприятства за хранене. За да направите това, трябва да изберете специални лекарства и внимателно да проучи инструкциите на опаковката.

За да не навредите на храста, е необходимо внимателно да се справите с неговите корени и да не ги повредите. Студената вода е противопоказана за растението. В допълнение, необходимо е да се премахнат сухи цветя, стъбла, листа. Директната слънчева светлина също е смъртоносна за рози от всякакъв вид.

Адаптиране на цветето у дома

В първите дни на къщата се препоръчва да се създадат условия, подобни на тези, които са били в магазина или на мястото, откъдето идва розата. Не прехвърляйте незабавно цветето в друг съд. След кратък период на адаптация е възможно температурата и влажните условия да се доближат до по-благоприятно ниво.

По време на адаптацията е необходимо да се избягват течения, поливане при стайна температура и избягване на насочване на най-доброто слънце.

трансплантация

Важно е да не се повредят корените при разсаждане. За да направите това, по-добре е да оставите земята около корените непокътната и да я преместите в нова саксия с бучка. Почвата трябва да е специална за розите. Тя може да се намери в цветарските магазини. Алтернатива може да бъде всяка почва за закрити цъфтящи растения.

Специално внимание заслужава саксия за розов храст. Тя трябва да бъде просторна и висока. Отворът трябва да бъде направен отдолу. Поливайки храст в стар съд, той може да бъде преместен в нов и незабавно покрит с прясна почва. В деня, в който трябва да поставите растението на сенчесто място, след което можете да го поставите на добре осветена перваза, където ще бъде постоянно.

Грижа за цветята в зависимост от сезона

Промяната на сезона диктува промени в промяната на принципите на грижа за стаята. През лятото, растението не трябва да се прегрява, земята трябва да бъде постоянно влажна, а броят на водопойните големи в сравнение със зимата. През лятото храстите ще се чувстват чудесно на открито, например на терасата или на балкона.

През есента трябва да намалите поливането и да преместите цветето в по-топло помещение. За зимуване е да носите растението на хладно място. Не трябва да има нагреватели наблизо. По-добре е да отрежете клоните и да намалите поливането до минимум.

Вредители и болести

Опасни за вътрешни рози са паякови акари. Лесно се забелязват чрез забелязване на мрежа в листата. Самите листа имат признаци на физическо увреждане. Този паразит не само разваля външния вид на цветето, но и разпространява други инфекции.Отървете се от неканения гост, можете да използвате специално лечение.

Черният крак е друго заболяване, което засяга розите. Основният източник на инфекция става гъбата на почвата. Основата на цветето става тъмна и слаба. Цветният имунитет намалява и растението умира. Ако едно здраво цвете не цъфти, то тогава просто няма достатъчно светлина или други условия, които да осигуряват комфорт.

Подстригване на розови стаи

За да се развие и да цъфне величествено розата, тя трябва да бъде съкратена във времето. За да направите това, вземете нож или ножици. Всяка от разновидностите има свои условия за резитба, а градинарят формира короната по своя преценка.

Изрязването се извършва през пролетта през март или април. Ако цветът е нарязан навреме, тогава цъфтят идват по-рано и ще бъдат по-великолепни. Режещите инструменти трябва да бъдат възможно най-остри, в противен случай може да нанесете разкъсвания на растението и то ще умре. Най-често срез се прави половин сантиметър над бъбрека под ъгъл от 45 градуса.

За да видите кои части се нуждаят от подстригване, започнете по-добре с изтъняване. Необходимо е да се отстранят сухите и болни клони, листа и мъртви пъпки. Вие също трябва да се отървете от издънките, насочени в храсталак и тези, които нямат бъбрек на самия връх. След това, на растение с големи цветя, всички излишни пъпки ще бъдат премахнати, с изключение на три.

Възпроизвеждаща стая рози

За размножаване чрез резници се взема най-здравословният и най-здравият от тях. Тя трябва само да бъде избледняла или да се подготвя да цъфти, но вече се е втвърдила. Дължината на подходящ образец достига от 12 до 30 см. На нея трябва да се запазят 2-3 пъпки и 2-3 листа.

Издънките трябва да се съхраняват в разтвор на Heterouxin или друго подходящо вещество. След това рязането се поставя във вода и се поставя на добре осветено място. Тук той ще стои до корените. След това трябва да приготвите съдовете със земята и да поставите рязането с корените там. Нагоре се препоръчва покриване на буркана, за да се създадат парникови условия. Когато рязането е здраво вкоренено, то може да се премести в по-голям съд, снабден с дренажна система. В рамките на една година стъблото ще се превърне в пълноправен млад розов храст.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук