Сивият цвят в интериора се счита за универсален. Подходящ е за всяка стая и с негова помощ е доста трудно да се развали атмосферата. Разбира се, грешният нюанс може да направи една стая тъмна и скучна. Но това се случва само с тези, които нямат чувство за цвят и вкус.

За спалнята са подходящи също и нюанси на сивото. Разнообразието от тонове и междинни опции ще ви позволи да пресъздадете всяко настроение в стаята. Особено ако е възможно да се разреди основната палитра с други цветове.

Уникални качества на сивото в спалнята

Сивият цвят е на ръба на черно-бяло. Смяната на нюансите според степента на яркост може да се приближава или да се движи възможно най-далеч от един от тези основни цветове. Така палитрата от нюанси на сивото може да се разгръща безкрайно. Резултатът от това разнообразие са зашеметяващите интериори.

За декорацията на спалнята си струва да се възползвате от способността на цветовете да образуват перфектна хармония с всяка друга сянка. За обзавеждането на тази стая се препоръчва да се изберат цветове с неизказана наситеност за квартала със сив цвят. Най-подходящите ще бъдат най-леките и избледнели нюанси, но в същото време доста дълбоки. Монохромните варианти ще бъдат отбелязани не по-малко ефективно.

Ако говорим за въздействието на този цвят върху психиката, тогава сивото с правилна употреба носи само полза. Той не е в състояние да създаде емоционален стрес в случай, че избраната сянка се намира в светлата част на спектъра. Ето защо тази палитра често става основна в интериора на спалнята, а тъмните цветове само допълват и създават декоративен ефект.

Много сиво наоколо създава чувство за сигурност. Това свойство е свързано с асоциирането на нюанси на сивото с метал или дори бетон. Изглежда, че сивите повърхности не пропускат звуци, външни миризми и дори по-опасни представители на живия свят.

Предимствата на сивото за спалнята и тяхното правилно използване

Основните предимства на сивото са практичността и функционалността. В случай на спалня, тъй като основният салон, сивото е избрано заради нейната неутралност. Той не обременява зрението и се справя добре с ролята на фона. Ако желаете, можете да изберете нюанс от широка гама, подходяща за поставяне на акценти.

За да се постигне максимален комфорт в сивата спалня, изборът на основния цвят трябва да зависи от площта на помещението. Също така трябва да вземете под внимание осветяването и качеството на светлината, идваща в стаята. Особено важни архитектурни особености на помещението.

Малките спални ще бъдат уютни само ако прилагането на цветове от светлинния спектър. Това ще помогне да добавите в стаята толкова много за него обема. Същото важи и за стаи с недостатъчно осветление. За съжаление, допълнително изкуствено осветление не може да реши този проблем и може да бъде подпомогнато само от светъл фон. За постигане на перфектен баланс може да бъде подобен само в насищане сянка на различен цвят. Дори и малко по-светлият „съсед“ ще победи ползите, които могат да бъдат постигнати от сивото. Казано по-просто, колкото по-тъмни и по-богати са сивите, толкова по-ярък може да бъде вторият цвят.

За да разберем коя комбинация да спре, си струва да разберем техния ефект. Някои от тях са в състояние да повлияят неблагоприятно на страстта на връзката в двойка или ненужно вълнуващо дете, което в тази стая трябва да се успокои и да заспи. Важно е да запомните:

  • сиво със сини успокоявания;
  • със зелено - облекчава умората;
  • с червено - зарежда и зарежда с енергия;
  • с жълто - носи топлина и комфорт;
  • с нюанси на лилаво - носи дискомфорт и потиска.

Прочетете повече за цветовите комбинации.

Класическите цветове са най-лесни за комбиниране със сиво. Дизайнерите препоръчват да не избирате стерилни бели нюанси, а да се спрете на малко жълтеникави и дори лимонови нюанси. В този случай, тонът трябва да бъде много слаб, едва заменен. Ако основната сиво покритие по стените, пода или тавана, а след това бяло може да направи фасади на мебели, текстил, декоративни аксесоари. В такава спалня винаги ще царува мир и спокойствие. Леко оживяват стаята може да бъде изобилие от светлина, ярки акценти върху текстил, хвърляне на картини или саксии за цветя.

От класиката в сивия интериор пасва идеално черно. Той ще облагороди стаята и ще й добави подправен стил. Комбинацията от бяло, сиво и черно, където сивата играе основна роля, изглежда впечатляващо.

Розови и лилави акценти в спалнята изглеждат доста сладки. Но трябва да се помни, че изобилието на лилаво може да повлияе неблагоприятно на настроението на жителите на спалнята. Следователно този цвят трябва да се появява само спорадично. Например, като част от модела на покривалото. Също така е важно да се запази нежността на нюансите. Рязко контрастира дори и най-"женските" цветове, които с времето могат да станат досадни. За омекотяване на такива цветове могат да бъдат леко посребрени големи повърхности.Например, може да е сиво с тапет с нисък прилив.

Ако искате да добавите в интериора на спалнята нюанси на страстта, тогава не трябва да бъдете ревностни. Оставете избраното червено и оранжево да бъдат заглушени. Те ще позволят на дизайнера да постигне целта - да добави огън в спалнята, но няма да бъде досадно, когато искате да се отпуснете. Комбинациите от сиво и синьо трябва да са меки, в противен случай атмосферата ще бъде досадна. Зелени могат да бъдат въведени в интериора на фасадите на мебели, тапицерия, дизайн на лампи, текстил. Такива комбинации ще придадат на стаята усещане за близост на природата благодарение на естествените нюанси.

Атмосферата в сиво-сини цветове е лека и ефирна, при условие, че изберете нежни и успокояващи нюанси. Тази комбинация ще даде допълнителен обем на стаята. В същото време е важно сивото да запази господстващото си положение. Тук са приемливи ярки акценти, но те не бива да променят значително атмосферата на стаята.

Всички видове сиви стилове

Може би няма стил, който не би могъл да бъде пресъздаден в сиво. Спалнята в мансарден стил изглежда органично в сив антураж. Важно е само да се запази грапавостта на повърхностите и простотата на обзавеждането. Това може да се постигне чрез декориране на стените със сива мазилка. Той също така изглежда ефектно спалня в класически стил, реколта или ретро посоки. Тези стилове обичат много стъкло, огледала, метал и естествени материали. Всичко това може да бъде сиво или перфектно съжителства с неговите нюанси.

Ако изберете монохромна опция за стаята, тогава се препоръчва да се разнообрази промяната на текстурите. Гланцовите повърхности трябва да се заменят с груби и груби, текстилът може да бъде допълнен с лъскави аксесоари и пластмаса. Монохромната спалня позволява използването на ярки петна и всякакви акценти в разумни количества.

Важно е, когато правите спалня със сив фон, за да добавяте постепенно акценти. В един момент ще стане очевидно, че светлите или цветни петна са достатъчни. В този момент си струва да спрете и да се насладите на перфектния интериор на сивата спалня.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук