Съдържание:

 1. Народни методи за почистване на килими
 2. Видове килими и характеристики на тяхното почистване
 3. препоръки

В момента, когато проектират апартамент или частна къща, те се опитват да използват само съвременни тенденции, материали и оборудване. В същото време нашите хора не са в състояние да се откъснат от атрибутите, които според тях са задължителна част от жилището, например килим. В същото време няма разлика дали тя е голяма или малка, гладка или с дълга дрямка, защото това е килимът, който създава усещане за комфорт и топлина. Въпреки това, за да може пода да поддържа привлекателен външен вид, той трябва да се поддържа постоянно и почиства. Това може да се направи с прахосмукачка, но има и други методи, както и налични инструменти, подходящи за провеждане на тази процедура. Какво и как да почистите килима без прахосмукачка? Предлагаме да знаем за него с нас.

Народни методи за почистване на килими

Ако на повърхността на подовата настилка се появиха петна, е необходимо незабавно да ги отстраните.Тя ще помогне да се справят с тази задача прости и достъпни инструменти, които са в домакинството на всяка жена. И така, как можете да почистите килима с изключение на прахосмукачка? Помислете за най-популярните опции.

Сода за печене

Чудесен инструмент, който е в кухнята на всяка домакиня - сода. Той действа като абсорбент, премахва миризмите и се справя с различни замърсители. Достатъчно е да действаме както следва:

 • На проблемната област се изсипва 100-150 грама сода.
 • Изчакайте 40 минути.
 • Разклатете или вакуумирайте подовото покритие.

Важно е! Ако килимът е бял, вместо сода можете да използвате прясно настъргани картофи, нишесте и фина сол.

амоняк

Амонякът е друг отличен инструмент, който се е доказал само от най-добрата страна. За отстраняване на петна трябва да се изпълни следната процедура:

 • Направете смес, като добавите 2 супени лъжици прах за пране и 20 грама сал амоняк на литър вода.
 • Нанесете почистващото средство върху петното и разтрийте малко с четка.
 • Избършете с кърпа, отстранете останалия разтвор.
 • Оставете да изсъхне естествено.

Лимонов сок

Лимонената киселина, съдържаща се в пресния сок, е в състояние да елиминира петна от всякакъв вид, за това е достатъчно:

 • Нанесете чист лимонов сок на петното.
 • Изчакайте няколко часа.
 • Третирайте зоната с гъба и топла вода, премахвайки остатъчния сок.
 • Оставете да изсъхне.

Сапун за пране

Друг отличен препарат, който може да елиминира всякакви петна, е сапун, който е доказал своята ефективност при премахването на следи от вино, кафе и мръсотия. За да отстраните петната, използвайте лек сапунен разтвор чрез смесване на настърган сапун с вода (10 грама на литър вода). С мека четка и малко усилие, трябва да третирате повърхността няколко пъти, измивайки сапунното вещество с парцал, потопен в хладка чиста вода.

Таблица Оцет

За да почистите настилката от петна с оцет, трябва да смесите водата с веществото (100 грама оцет на литър вода) и да третирате мръсотията с четка. Оцетът има неприятна миризма, така че след почистване на килима трябва да се избърше с чиста, влажна кърпа, а прозорците да се отворят, за да се проветри помещението.

Сняг или студена вода

Прясна мръсотия и кръв, както и следи от котки и кучета могат да бъдат отстранени със студена вода:

 • Вземете мека четка.
 • Навлажнете го в ледена вода.
 • Интензивно почиствайте петна докато не се елиминира напълно.
 • Оставете да изсъхне.

Видове килими и характеристики на тяхното почистване

Всички гореспоменати средства и методи за тяхното използване не са универсални. Факт е, че подовите настилки са разделени на няколко вида в зависимост от материала, използван за производството им, както и от структурата и дължината на купчината. В тази връзка резултатът от същите средства в контакт с различни видове килими ще бъде различен. Как да избера най-подходящия чист за определен вид килим? За това.

Къса дрямка

В момента, килими с кратка дрямка са особено популярни, така че ще започнем с тях. За да почистите килима от мръсотия, можете да използвате сухо и мокро почистване, тъй като не е съчетано и лесно се отървава от всякакви петна. За да се върне привлекателният вид на подовата настилка, достатъчно е да добавите няколко капки амоняк и шампоан във водата. Като добавите няколко капки екстракт от чаено дърво, можете да обезмаслите повърхността, след което трябва да я оставите да изсъхне естествено и след това да я вакуумирате.

Дълъг сън

Ако настилката има дълга дрямка, почистването ще бъде най-трудно. Факт е, че петна са задръстени вътре в космите, вълна, поради което прахосмукачката не може да ги премахне. Дългият куп не може да се втрие с твърда четка, тъй като ще повреди лепилната подложка на килима. Най-добре е да се използва прашен разтвор или пяна, за да се почисти дългосрочен напорен килим.

Естествени материали

Дворецът, изработен от естествени материали, трябва да се третира грижливо и внимателно:

 • Овча кожа, кожа или вълна - сода и мека четка.
 • Коприна - само с прахосмукачка, не се допуска контакт с влага.

Синтетични материали

Синтетиката е по-малко капризна, но експлоатационният му живот е малък (около 5-7 години). След това килимът губи привлекателността си и е почти невъзможно да го върне. За да почистите този паркет достатъчно прахосмукачка или разтвор на сода.

Светли и тъмни килими

 • Лека купчина - използването на лимонов сок е забранено, тъй като могат да се появят жълти петна.
 • За леки и тъмни настилки - сапун за пране.
 • Можете да постигнете бързи резултати с помощта на специално оборудване Vanish. Времето за работа е 10 минути.
 • Тъмната купчина - използването на сода, картофи и нишесте е забранено, тъй като те ще оставят бели петна. Най-добре е да се използва разтвор на вода и амоняк.

препоръки

Ако искате да получите най-бързи и качествени резултати, трябва да имате следните средства у дома винаги:

 • “Ваниш” е розова бутилка със сапунен концентриран разтвор, който винаги ще идва на помощ и премахва всички замърсители с пяната. Недостатъци - бутилката е достатъчна само за 2 почиствания, висока цена.
 • Четки за премахване на животински косми - старателно избършете купчината и повечето от петна ще бъдат елиминирани без използването на помощни средства и химикали.
 • Приготвяне на чай и кисело зеле - за премахване на вълна и други замърсители. Достатъчно е да разпръснете един от инструментите на повърхността на килима, изчакайте 40 минути, след което ги извадете с метла. Килимът ще бъде светъл, чист и красив.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук