Палачинките винаги са перфектни за най-обикновената закуска и за празничната маса. Малко са хората, които не харесват този деликатес. Често домакините се сблъскват с такъв проблем - палачинките започват да се придържат към тигана. Сега ще разгледаме как да се справим с това и какво причинява проблема.

Защо палачинките се придържат към тигана?

Палачинките могат да се придържат дори към опитни домакини. Те се пръскат, когато се опитате да ги обърнете, да го изгорите, да се придържате към тигана, въпреки че всичко е направено според рецептата.

Има много причини, поради които палачинките се придържат. Сред тях са:

 • неспазване на рецептата;
 • консистенцията на тестото се приготвя неправилно;
 • повредени покрития на съдовете;
 • тиган е достатъчно топъл.

Необходимо е задълбочено да се проучат тези проблеми. Тогава вашите палачинки винаги ще се окажат страхотни.

Неспазване на рецептата

Рецептата "на око" се използва от много опитни домакини. Оказва се, че някои съставки може да не са достатъчни, но някои ще бъдат в излишък. Някои примери са:

 • голямо количество сода ще доведе до счупване на палачинките, когато се опитате да ги обърнете или да се придържате към тигана;
 • палачинките ще бъдат бледи и в насипно състояние с недостатъчен брой яйца.

Случва се, че при готвенето сте го сбъркали или пропорциите са неправилно посочени в рецептата. Трябва някак да се измъкнете от ситуацията и да добавите нещо към тестото.

яйца

За палачинките компонентът за залепване е яйца от пилешко месо. Те също така придават на този десерт еластичност и розово. Някои рецепти изобщо не споменават тази съставка. И тогава палачинките ще се скъсат и ще се преобърнат. В тази ситуация се добавят 2 яйца към тестото. Ако няма резултат, добавете още.

След добавяне на яйца, палачинките ще се окажат с по-красива сянка, няма да има сухи ръбове, скоростта на пържене ще бъде по-висока.

сода

В процеса на приготвяне на палачинки с кисело мляко или кефир към тестото се добавя сода. Тази съставка прави крайния продукт по-ефирен, излишната киселина се отстранява. Излишната сода води до намаляване на лепливостта - палачинката не се преобръща добре.

Ако прекалите с сода - направете отделна партида. Само не добавяйте сода тук. Смесете ги.

Маслото

Палачинките се получават със специален вкус и много мека, ако се излее растително масло в тестото. Задържането също е намалено.

захар

Десертът може да се придържа към тигана, ако в тестото има излишък от захар. Може да се появи ефект на карамел. Така че не е необходимо да се добавят много захар, по-добре е да се сервират бонбони на готовото ястие.

Неправилна консистенция на тестото

Резултатът зависи до голяма степен от последователността на теста. Плътни и гъсти палачинки се получават с гъста смес. Много течно тесто ще доведе до факта, че в процеса на изпаряване на водата палачинките ще започнат да се придържат към тигана, ще бъдат крехки и сухи.

Чрез добавяне на брашно, мляко или вода, проблемите могат да бъдат избегнати. За да се избегнат бучки по време на смесването, млякото и водата трябва да бъдат топли. Ако тези съставки се окажат горещи - вкусът на палачинките ще се развали.

Консистенцията на готовото тесто трябва да бъде по-тънка от заквасена сметана и по-плътна от кефир.

Проблеми с покритието на тигана

Повредното покритие може да бъде друга причина за проблема. Най-често това се случва със стар или нов тиган.

В момента потребителят има богат избор от ястия. Пан за готвене палачинки е по-добре да изберете от чугун, алуминий или незалепващо покритие. При използването на този съд се образува тънък слой мазнина. Палачинките в този случай не се залепват.

При закупуването на нов тиган може да възникнат проблеми. За да избегнете това, трябва да се запознаете със следните препоръки:

 1. Готвенето на палачинки на нов тиган може безопасно да се стартира след т.нар. На повърхността се образува мазен слой след пържене на нещо в тенджера.
 2. Прокалите тиган след покупка. Поставете сол в нея и го загрейте за един час във фурната или на огъня. След калциниране се добавя сол, смазвайте повърхността му със свинска мас, мазнина или масло.

Паничката трябва да се почисти след употреба, тъй като това може да е друга причина за проблема. За да запазите палачинките от залепване, ние даваме някои препоръки за почистване на тигана:

 1. За почистване на съдове можете да използвате обикновени детергенти. След употреба измийте съда добре и изсушете. Смажете гърнето с масло.
 2. Спрете на някои детергенти, не си струва. Напълнете тенджерата с вода и налейте малко сода или сол тук и я оставете за известно време. След това измийте и подсушете. Резултатът ще ви изненада приятно.
 3. Препоръчва се да се използва при измиване на тигана, върху която се пекат палачинки, меки гъби или парцали.

Забранени са твърди четки и железни гъби за почистване на съдове. Има голяма вероятност от увреждане на повърхността, поради което храната винаги ще гори.

 1. Преди работа, разтривайте тавата с парче кисела краставица, лук или картоф.По този начин повърхността се почиства и палачинките не изгарят.

Недостатъчно нагряване на тигана

Затова сме подготвили тестото и вече не сме готови да печем палачинки. Палачинки ще се залепят, ако излеем тестото на студено тиган. Ще трябва отново да измием съдовете и да изхвърлим разваленото тесто. Следователно процесът трябва да се подготви предварително.

Паничката трябва да се нагрее отново преди пържене. Първоначално маслото не може да се използва, подпалва се и се нагрява, докато се появи бял дим. Сега излейте маслото и изчакайте малко, за да се загрее добре. Слез за печене.

След преглед на всички причини за залепване на палачинки, можете да определите какво точно ви е попречило да приготвите вкусен десерт. Сега ще успеете. Всички добри апетит!

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук