През цялото време на своето съществуване човечеството многократно е преживявало различни природни бедствия, включително цунами, вулканични изригвания и земетресения. Земетресението е природен феномен, чието разрушително действие може да причини непоправими щети не само на град или държава, но и на цялото човечество. Учените не са в състояние да обяснят естеството на земетресенията досега, затова е невъзможно да се определи къде ще се случи и какво ще бъде невъзможно.

Днес решихме да си припомним най-силните земетресения, възникнали по време на съществуването на човечеството, които бяха измерени по величина. Стойността на скалата може да започне от 1 и да достигне 9,5 точки. Скалата определя количеството енергия, което се отделя по време на земетресение. И така, нека започнем.

10. Тиен Шан (1976)

Ужасното земетресение, настъпило в Тиен-Шан през 1976 г., във величината му, спечели само 8,2 пункта. В същото време тя стана една от най-разрушителните, защото според официалните данни са загинали повече от 250 хиляди души, но ако смятате, че не са официални източници, то този брой е три пъти повече.По време на земетресението бяха унищожени близо 6 милиона жилища, а самият инцидент шокира целия свят толкова много, че стана основа за създаването на няколко филма.

9. Португалия (1755 г.)

През 1755 г. в Португалия се случи по-силно земетресение. Събитието падна на Деня на всички светии и е трагично за цялото празненство. Само за няколко минути Лисабон се превърна в руини, под които загинаха сто хиляди души. Въпреки това, това не е всичко, ужас, защото земетресението предизвика пожари и цунами, които унищожиха крайбрежието на Португалия. В крайна сметка естественият катаклизъм провокира промяна във външната политика и появата на такава наука като сеизмологията. Величината на земетресението е 8,8 точки.

8. Чили (2010 г.)

Следващото земетресение се случи през 2010 г. в Чили. Този природен феномен е станал най-големият и най-разрушителният през последните години, защото в резултат на това милиони хора са останали без подслон, десетки градове са били разрушени, а жертвите са били номерирани в хиляди. Най-голямото увреждане е в Maula и Bio-Bio, тъй като земетресението е предизвикало цунами. Амплитуда - 9 точки.

7. Северна Америка (1700 г.)

В резултат на силната сеизмична активност земетресението накара цяла Северна Америка да се разтрепери. Събитието, което се състоя през 1700 г., промени бреговата линия на континента. Локацията на мястото на бедствието е каскадната планина, а величината на земетресението е 9 точки. Що се отнася до жертвите и разрушенията, исторически данни за това не са запазени, известно е само, че катастрофата предизвика цунами, достигнало до бреговете на Япония.

6. Япония (2011 г.)

Земетресението на източния бряг на Япония през 2011 г. е друг мощен природен феномен, който се е случил неотдавна и завинаги остава в паметта на човечеството. Земетресение от 9 точки само за 6 минути успя да събере над 100 километра от морското дъно с височина 8 километра и предизвика цунами, последствията от което са трагични. По време на бедствието атомната електроцентрала във Фукушима е била повредена, поради което е имало освобождаване на радиация, която не минава без следа. Официално жертвата е 15 хиляди души, но действителният брой на мъртвите е неизвестен.

5. Казахстан (1911 г.)

Местните жители са свикнали с вторичните трусове, защото живеят в зоната на земната кора. Най-лошото земетресение е станало през 1911 г., когато град Алмати е разрушен. Земетресението се нарича Кемин, а най-голямото вътрешно земетресение от 20-ти век. Мащаб на резултатите - 9 точки. В резултат на земетресението се появиха разкъсвания на релефа, чиято дължина е повече от двеста километра. В тези празнини са погребани не само хората, но и цели къщи и улици.

4. Курилските острови (1952 г.)

Тук и на Камчатка сеизмичната активност се счита за норма, така че всеки отдавна е свикнал с малки земетресения. Въпреки това има катастрофа, която ужасява местните жители през 1952 година. Това опустошително земетресение започна на 4 ноември, на 130 километра от брега. Цунамито, чиято височина на вълната е 20 метра, и земетресението причиниха непоправими щети на населените места и местните жители. Вълните дойдоха на интервал от един час, докато в същото време хората се криеха от първия, но излизаха, наивно вярвайки, че това е свършило. В резултат на това са загинали повече от 2 хиляди души. Мащаб на резултатите - 9 точки.

3. Аляска (1964)

От земетресението в Аляска се разтрепериха 47 щати. Епицентърът на катастрофата беше в залива на Аляска, където се събираха северноамериканските и тихоокеанските плочи. Събитието се състоя на Добър петък, 27 март 1964 година. Мащаб на резултатите - 9.3 точки. В резултат на това 9 души са загинали, други 23 живота са били убити от цунамито, причинено от трусове. Колкото до гъсто населените райони, Анкоридж пострада, но нямаше заплаха за човешкия живот.

2. Суматра (2004)

Една от най-тежките бедствия възникна през 2004 г. През последните 50 години това е най-лошото и най-силно земетресение в Индийския океан.Мащабът на земетресението - 9,3 точки, мястото на инцидента - крайбрежието на индонезийския град Суматра. Сеизмичната активност предизвика чудовищно цунами, което изтри част от града от картата. Вълни, чиято височина достигна 15 метра, нанесоха щети на Индия, Южна Африка, Тайланд и Шри Ланка. В резултат на катастрофата милиони хора са останали без подслон, а броят на жертвите е бил поне 250 хиляди.

1. Чили (1960)

Земетресението в Чили през 1960 г. е неприятен и ужасен лидер на нашия рейтинг. Ако вярвате на експертната оценка, степента на бедствието е 9,5 точки. Епицентърът на бедствието - град Вълдивия. Земетресение в Тихия океан образува цунами с 10-метрова вълна, която разрушава съоръженията на крайбрежната зона. Цунамито достига толкова големи размери, че дори жителите на Хило, хавайски град, който е на 10 хиляди километра от центъра на бедствието, усещат неговата сила.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук