В обширните пространства на Русия има около 2,5 милиона различни реки. Повечето от тях са с малки размери и не повече от 100 километра. Но има големи реки, чиято дължина достига повече от 5 хиляди километра. Днес ще разкажем за най-големите реки на Русия.

Об

Смята се, че река Об е най-голямата и най-голямата река в Русия, тъй като дължината му е 5410 км. Тази красива река се намира в Западен Сибир. Ob образуват две сливащи се реки - Бия и Катун. Водният басейн на тази голяма река заема много голяма площ и е 2 990 хиляди квадратни метра. Река Оби се попълва главно чрез стопилка. Когато настъпи времето на наводнението, Ob получава годишен поток от вода. Тъй като река Оби тече в Сибир, според метеорологичните условия на този район, тази красива река запазва ледената покривка за около 220 дни в годината.

Иртиш е приток на река Велика Об, която е с дължина около 4248 километра от извора. Още в древността река Об е била известна с риболова. Към днешна дата рибата в реката е станала много по-малка, но все още има повече от 50 вида.

Енисей

Енисей е естественото разделение на Западен и Източен Сибир. Тази река е с дължина 4287 км и се счита за една от най-големите реки в Русия. Водната покривка на реката е 2580 хиляди квадратни километра, а освен това Енисей преминава през две държави - Руската федерация и Монголия. На левия бряг на силните сибирски реки се простират равнините, но десният бряг е украсен със сибирска планинска тайга. През своята дължина Енисей пресича пет климатични зони, защото флората и фауната на брега на тази река е много разнообразна. При източника лесно можете да намерите камила, а в долното течение, по-близо до океана, да се срещнете с полярните мечки.

Lena

Река Лена заслужено заема трето място в класацията на най-големите реки в Русия. Дължината му е 4480 км. Площта на водните пространства е 2490 хиляди квадратни километра. Притокът на вода в реката се дължи главно на топенето на сняг и лед, което е около 50% от цялата входяща вода. Останалата част от водата се попълва от валежи и подземни води. Още в средата на октомври Лена започва да изковава лед. Ледената покривка се съхранява около 270 дни. Река Лена днес е една от най-важните водни пътища в Сибир.

Купидон

Река Амур се счита за една от най-големите и значими реки в няколко страни - Руската федерация, Монголия и Китай. Реката е с дължина 2824 километра, а площта на водния басейн е 1855 хиляди километра. Реката се влива в Охотското море. Купидон е известен с риболова. В него живеят над 130 вида. Бреговете са известни с разнообразието от животни и птици. Тази река се различава от другите по това, че попълва водоснабдяването си главно от валежи и само една четвърт от постъпващата вода идва от топенето на ледниците.

Волга

Най-популярната река на Русия е Волга. Реката, която поети, писатели, композитори и художници пеят в своите произведения. Въпреки че Волга не е най-голямата и най-голямата река в Русия (нейната дължина е 3,694 километра), тя се счита за най-богатата река. Водната покривка на Волга е 1361 хиляди квадратни километра. Волга не е просто известна река, тя е символ на Русия и се счита за главната артерия на страната. Реката попълва водите си чрез топене на сняг и валежи, малка част от тях се осигурява от подземните води. От древни времена хората са се заселили на бреговете на Волга, а сега повече от едно хилядолетие водите на тази могъща река дават живот на много народи.

Колима

Изброявайки най-големите и най-известни реки на Русия, човек не може да пропусне реката, наречена Колима. Тази река тече през територията на два големи региона - Магадан и Якутск. Дължината на реката е 2200 километра, а площта на водния басейн е 646 хиляди квадратни километра. Река Колима започва с малки реки - Аян-Юрях и Кулу, а по-късно се влива в басейна на Източносибирско море. Колима се смята за една от най-широките реки в Русия, но може да бъде плавателна само през летния сезон. Водата в реката е много студена, дори и в топлия сезон температурата на водата не надвишава 15 градуса.

дон

Десетте най-големи и най-известни реки в Русия с право включват река Дон. Счита се за най-старата река в Русия с дължина 1870 км. Тази река е получила популярното си име „Тих Дон” благодарение на измервания и бавен ток. На някои места широчината на Дон достига 13 километра. В по-голямата си част тази най-стара река е плавателна. Донът започва на централната руска възвишение в Тула на 180 метра надморска височина. Завършва сегашния си Дон в Азовско море.

Hatanga

Река Хатанга тече през Красноярската територия. Хатанга е с дължина 1636 километра, а водната покривка е 364 хиляди километра. Реката има своя източник от две малки реки - Хета и Хетуй. Хатанга завършва пътя си в морето Лаптев. Голямата река е известна със своите чакълни острови. Басейнът на тази красива река включва 112 хиляди от най-чистите езера.

Indigirka

Река наречена Индигирка започва в Якутия. Индигирка се простира на 1726 километра. Площта на водите му е 360 хиляди километра. Две малки реки - Куйдусун и Омекон - влязоха в река Индигирка. Тази река е обвит в много различни легенди и тайни.

Северна Двина

Списъкът на най-големите и най-големи реки на огромната руска страна се допълва от прекрасна река Северна Двина. Тази река е изградила своя път през два големи региона на Русия - Вологда и Архангелск. Северна Двина има дължина 744 километра, а повърхността на водната повърхност е 360 хиляди километра. Тази река започва от две реки - Южна и Сухона. Северната Двина е разположена в северната част на страната и е известна като реката, от която започва руското корабостроене.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук