Разнообразие от видове ръкоделие е проектирано да задоволи и най-взискателните искания на занаятчиите. Но ако простото плетене и бродерията не е за вас, тогава ви препоръчваме да овладеете напълно нова техника - изон или струнно изкуство. За да създадете картини в тази техника, не се изискват специални знания: всичко, което трябва да знаете, за да овладеете този тип ръкоделие, е дадено в нашата статия.

Какво е низово изкуство

String art - като начин за създаване на композиции е изобретен в Англия през 16 век. От обикновени нокти и конци тъкачи създадоха зашеметяващи декоративни рисунки на плочите, които служеха като украса за дома. Постепенно техниката стана по-сложна и обработена, като в крайна сметка се превърна в популярен вид ръкоделие, което занаятчиите от всички възрасти се отнесоха.

Благодарение на английския изследовател Мери Бул, която използва нишки и нокти, за да научи децата алгебра и геометрия, придоби своята несравнима популярност на техниката на изон.

Инструменти за създаване на картини в техниката на струнното изкуство

Изонитът е една от най-евтините техники. За да създадете първия си състав, имате нужда само от нокти и конци. Набор от шипове могат да бъдат закупени във всеки магазин за хардуер, като се избере подходящата дължина и ширина на капачката. Във всяка иглика може да се намерят конци за нишкови изкуства. Можете да използвате дебела прежда за плетене, конец или коприна, дебела шевна нишка.

Освен това ще са ви необходими:

  • дъска или парче шперплат
  • дебел картон - използва се като алтернатива на шперплат за създаване на карти
  • схема или завършен образ
  • боя за акцентиране на отделните части на състава
  • чук или шило

String art: първите стъпки към овладяване на технологиите

Ако никога не сте срещали техниката на изонит, тогава не трябва веднага да поемате сложни образи. Започнете с основите, с най-простите монофонични схеми. Учениците-начинаещи много помагат на схеми с числа, където всички движения на нишката и вида на връзката им са обозначени със стрелки.

За да започнете да овладеете техниката, трябва да изучите принципите на запълване на ъгли и кръгове. Останалите форми: квадратни, овални и буквени са извлечени от основните елементи, така че е много по-лесно да ги овладеете.

Изглежда, че е трудно да се създаде картина на такива познати инструменти като нокти и конец. В техниката на izon е много важно правилно да тъкат нишките, след като сте усвоили, че ще можете да създавате зашеметяващи триизмерни картини.

Голямото предимство на струнното изкуство е, че можете да изберете абсолютно всяка скица, за да създадете картина. Той помага, когато трябва да създадете уникална картина с портрет на конкретен човек, цифри или думи.

В първите етапи използвайте обикновени нишки за стринг арт. В бъдеще, попълнете цветовата схема с допълнителни нюанси, създавайки многоцветни панели.

Мнозина вярват, че правилните геометрични линии не са подходящи за изображения с цветя, насекоми, диви животни или портрети, където плавният преход и липсата на очевидни ъгли са важни. Но стринг изкуството отлично се справя с тази задача, пренасяйки дълбочината на цвета чрез използването на нишки от няколко нюанса или нокти с различна дължина.

Струнно изкуство: майсторски класове за създаване на композиции

Така че, всички необходими инструменти за низово изкуство вече са придобити. И така, откъде да започнем? Вземете за основа простите схеми със съвети и по-добре използвайте съветите на опитни мъже. В нашата статия ще представим 3 майсторски класа, от най-простите до най-сложните, и ще ви разкажем как сами да създавате невероятно красиви модели и изображения в техниката на изон.

Едно сърце в техника

Едно от най-простите изображения, които може да се направи от начинаещите майстори е сърцето. Дори едно дете може да се справи с такава композиция, при условие че възрастните влязат в карамфила на дъската. Този плавателен съд ще бъде чудесен подарък или просто ще декорирате стената във вашата всекидневна.

Нарисувайте чисто сърце на чист лист хартия или отпечатайте готовото изображение на принтера. Арбитрално поставете в картината точката, в която ноктите ще бъдат приковани. Поставете маркировките на същото разстояние, окончателният вид на продукта ще зависи от него.

Поставете лист хартия върху шперплат и го заковете на местата, маркирани с карамфили. Внимателно извадете листа от шперплат.

След това преминете директно към работа с нишки. Направете чист възел на централния горен нокът, опънете върха диагонално. Издърпайте конеца към всеки род, така че всеки път да се образува остър ъгъл.

След като всички шипове са увити с конец, фиксирайте го и внимателно отрежете върха.

По-долу са дадени основните схеми за създаване на ъгли и кръгове, използващи техниката на струнното изкуство. След като ги овладеят, можете да изпълнявате прости, но в същото време ефектни и обемни композиции.

Цвете в изкуството на струнното изкуство

След като се научили да изпълнявате кръг и ъгъл в техниката на izon, можете да започнете да създавате прости композиции с цветя. Невероятно меки и красиви глухарчета изглеждат в техниката на струнното изкуство. В допълнение, за да изпълни такава композиция е много лесно.

За да създадете снимка, трябва:

  • лист хартия
  • молив
  • бяло и зелено

Начертайте три кръга върху лист хартия в произволен ред. Това са самите глухарчета. Също така изобразяват листата и стъблата на цветето. Както и в предишния семинар, маркирайте точките на ноктите върху листа с точки.

Прикрепете листа към шперплат и ноктите ноктите в предишните точки.

С помощта на бели нишки, бродират съцветия от глухарче на принципа на обиколката. За да направите това, фиксирайте ръба на резбата по средата на шпилката и я заведете до другите точки, като оформите остри ъгли. Схемата на работа е представена по-долу.

За да се постигне грубостта на листата от глухарче, ги разделят на няколко триъгълника и се бродира всеки от тях според принципа на ъгъла.

Портрет в изкуството на струнното изкуство

Ако вече сте усвоили техниката на izoit и сте уверени във вашите способности, тогава е време да започнете да създавате грандиозни портрети на нокти и конци. Като основа, вземете портрет на любим човек, известен човек, домашен любимец.

Създаването на такъв сложен образ не започва от централната част, както е в прости работилници, а с попълване на фона. На първо място, по-плътните части на изображението с сянка или облекло са покрити с нишки. След това останалите части се запълват като лице, ръце и т.н.

Дори професионалните майстори използват готови схеми в работата си, тъй като една неправилно избрана посока на нишката може да развали възприятието на картината.

Опитайте се да направите възможно най-малко възела, които просто не можете да скриете. Напрежението на конеца трябва да бъде максимално увеличено, така че моделът впоследствие да не се разхлаби и да не загуби привлекателността си.

Техниката на струнното изкуство е по-скоро нова посока, която се овладява само от жените. Повярвайте дори един малък шперплат, украсен с изображение на нокти и конец, ще впечатли приятелите и роднините. Професионалните майстори, които напълно са усвоили техниката на изоин, печелят добри пари, като създават уникални портрети и триизмерни картини за продажба.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук