Сънят е много важен за човека. Със сигурност всеки знае, че в съня човек прекарва една трета от живота си. Качеството на съня зависи от това как той се събужда сутрин - енергичен, свеж или счупен и уморен. Здраво пълно сън ще помогне за справяне с болестта, подмладяване и по-пълно се радват на живота.

Как да подредим една спалня, така че с най-голяма полза да прекарват времето си в съня? Това ще ни помогне да разберем фън шуй.

Правила за фън шуй

Фън Шуй е древното познаване на правилата, които ви позволяват да живеете в пълна хармония с природата, да използвате енергийния поток около нас.

В учението на Фън Шуй има три вида енергия. Ин въплъщава женствеността и се характеризира с нежност, топлина, светли тонове и треперене. Ян е по-твърда мъжка форма на енергия, подчинена на логика, прецизно изчисление, определяне на сила, смелост и решителност. И накрая, енергията на Ци, олицетворява живота на земята.Счита се, че е невъзможно да се наруши циркулацията на този вид енергия, така че животът на всеки отделен човек да тече гладко и хармонично.

И трите вида енергия са взаимосвързани. Правилата на Фън Шуй са предназначени да определят оптималното взаимодействие на тези видове енергия, така че тяхното въздействие върху здравето, успеха, богатството и човешкото развитие е положително.

Фън Шуй спалня

Според Фън Шуй местоположението на спалнята определя аурата на стаята и влиянието на благоприятното Ци върху живота ви.

За спалнята изберете стая, разположена възможно най-далеч от входната врата. Не е разрешено да се граничи с кухнята, банята или тоалетната. Самата стая трябва да е с квадратна или правоъгълна форма и в никакъв случай спалнята не трябва да се поставя във входната стая.

Северната част на къщата ще осигури добър спокоен сън, ще се отпуснете и ще се възстановите напълно. Североизтокът формира много активна енергия, така че местоположението на спалнята в този сектор ще се отрази неблагоприятно на здравето на хората, страдащи от безсъние, психично разстройство. Спане в такава стая може да предизвика кошмари, да влоши проблемите на нервната система. Северозападната страна е подходяща за спалнята на хора от по-зряла възраст, които са определили своето място в живота и са постигнали стабилност и хармония в семейния живот.

Място на спалня на юг се препоръчва за тези, които търсят страст в интимните отношения. Енергията на югоизток е спокойна и творческа пълнота. Местоположението на спалнята на югоизток ще има благоприятен ефект върху бизнеса, ще осигури добри отношения с колеги и бизнес партньори. Най-нежеланото място за спалня е югозападната посока.

Небалансираната енергия на този сектор ще заспи добре, може да предизвика безпокойство и несигурност в техните способности.

За спалнята на младоженците е подходящ изток. Вълнуващата и съблазнителна енергия на Изтока е много важна на прага на съвместния живот, тя ще помогне да се постигнат целите и да се реализират съвместни планове и мечти.

За тези, които обичат удоволствието, които нямат романтика в семейните отношения, спалнята трябва да се намира на запад. Тази насока не е благоприятна за успех на работното място или в бизнеса, но ще има положителен ефект върху изграждането на отношения в семейството или с партньор.

Легло Feng Shui

Sleeper засяга успеха на човек, неговата кариера и, разбира се, отношенията с партньора. Ето защо Фън Шуй поставя някои желания за избор на легло.

Леглото не трябва да бъде прекалено голямо, направено от дърво, но за да се изгладят всякакви противоречия в живота и с партньора, имат заоблени ъгли. Главата на леглото е предназначена да предпазва хората от опасност, желателно е тя да е полукръгла форма. Невъзможно е страните на леглото да са по-високи от матрака, в този случай може да срещнете непреодолими препятствия. Матракът Feng shui трябва да бъде солиден, което е особено важно за двойно легло. Наличието на два матрака нарушава хармонията в отношенията с партньор.

Самото легло е на краката си, което позволява на енергията, утвърждаваща живота, да циркулира свободно. В никакъв случай не може да затрупате пространството под леглото с кутии, куфари, ненужни неща. Ако леглото има вградени чекмеджета, в тях може да се съхранява само спално бельо.


Преподаването на Фън Шуй обръща голямо внимание на местоположението на леглото в стаята. Леглото трябва да се постави на стената, оставяйки 5-10 см между стената и облегалката. Невъзможно е спането да е с краката си до изхода. Тази посока може да доведе до заболяване и да стане пречка за възстановяването. Вратата трябва да се вижда. Най-добрият вариант е такова споразумение, в което има прозорец вдясно, а отпред и отзад - стена. Необходимо е да се осигури подход към леглото от двете страни, докато не е необходимо да се поставя в средата на стаята.

Невъзможно е леглото да е разположено срещу огледалото, в него не е позволено да отразява спящ човек.Доктрината Фън Шуй като цяло се отнася негативно към идеята за инсталиране на огледало в спалнята, тъй като се смята, че то разрушава потока от енергия. И ако огледалото е във вашата спалня, тогава е по-добре да го поставите на вътрешната повърхност на шкафа или да отделите екрана от леглото.

Цвят на спалнята

За добра нощна почивка, правилата на Фън Шуй предвиждат избор на основен цвят на спалнята, в зависимост от местоположението му спрямо кардиналните точки.


Южните спални отговарят на всички нюанси на червеното. Тъй като този цвят е твърде ярък и вълнуващ, по-добре е да се избере тапет с червен цвят, а цялостният фон да издържа в неутрално мляко или бежови тонове.

Югоизток или изток по-подходящи меки зелени тонове: маслинено, шам-фъстъчно, зелен цвят на ябълката. Югозападното оформление на спалнята предпочита всички нюанси на кафявото: от богата тухла, кестенов цвят до деликатна пшеница. Същият цвят ще подхожда на североизточните спални.
В северните и северозападните спални всички нюанси на синьото са подходящи. Тя ще изглежда добре синя или синя тона на метличина, но трябва да се избягва яркият цвят на ултрамарина. Западните спални се препоръчват от сиво, сребристо и шафран. И най-важното: избраният цвят трябва да удовлетворява окото.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук