Цветовата хармония е важна за всяка стая. Особено, ако човек често го посещава и прекарва много време там. Баня - едно от тези места в къщата. През деня обитателите на апартамента редовно отиват там за своите хигиенни нужди. Любителите се накисват в топлата пяна или вземат дълъг душ не могат да излизат с часове.

Цветовата палитра за банята е ограничена. Всяка модна концепция се вписва добре в атмосферата на банята. Всеки от интериорните стилове има клон, който е предназначен за декорация на нежилищни райони.

Най-често срещаните цветове

Най-познатите цветове за декориране на банята са тези, които подчертават свежестта, чистотата и дори стерилността на помещението. В крайна сметка, това е за почистване и изцеление, че много хора идват в банята.

Белият цвят в такова обкръжение надделява над другите. В такава палитра изпълняват тавани, подове, стени, мебели, водопровод. За банята е по-добре да се използват чисти нюанси на бялото, без примеси.Само в някои детайли можете да преместите няколко тона в посока на бежово, розово, пясък. Дизайнерите не препоръчват да се правят бившите всички повърхности на помещението. Достатъчно само най-голямото. Например, бяло може да бъде таван, водопровод и мебели. По-добре е да направите пода светло сив или да изберете друг нюанс.

Доказано е, че изобилието на бялото носи депресивно състояние. Ето защо, за да се включат в този цвят не си струва. Освен това лесно се комбинира с други цветове.

Също така, за да се поддържа усещането за свежест, са подходящи нюанси на синьо и зелено. За да направят това, те трябва да бъдат възможно най-студени. Те могат да бъдат комбинирани с бяло, но в този случай цветните повърхности трябва да доминират. Тя изглежда интересно пода син или син. Той символизира елемента на водата в тази стая. Мебелите са най-добре направени нежно синьо. В този случай, като се изкъпете, можете да усетите атмосферата на спокойствие и хармония.

Комбинациите от бяло, зелено и синьо в банята са безкрайни. Но тази възможност е малко вероятно да задоволи любителите на ярки цветове и модерен интериор. Те могат да бъдат предложени за разреждане на горните цветове с черни акценти. Такъв контраст ще даде енергия на помещението и яснота на линиите. Черно може да се отличава корнизи, всички видове декоративни ленти, аксесоари и дори фасади на мебели.

Може да има други активни цветове вместо черно:

  • червен;
  • оранжев;
  • лилав;
  • злато.

Когато използвате тези алтернативни цветове, бъдете наясно с хармонията. Ако черният цвят може да се комбинира с всички останали, тогава нюансите на цветовете от горния списък трябва да бъдат избрани с вкус. Например деликатното синьо ще отвори дълбоко лилаво, но оранжевото може да не е на място. Но синьото е добре съчетано с червено, като се има предвид факта, че синьото ще доминира.

Златото в банята е най-вероятно начин да се даде на интериора лукс. По-добре е да го оставите за големи стаи, където можете да украсите декоративните елементи на мебелни фасади, фитинги и метални части на санитарно оборудване с такъв цвят.

Какво трябва да бъде плочката за банята

В продължение на много години плочката остава най-популярният облицовъчен материал за баня. Разнообразието от текстури и нюанси, съчетано с практичността на материала, го прави незаменим. Ето защо производителите обръщат голямо внимание на разнообразието от цветове на техните продукти.

Много е удобно да се създаде ефект на вода, като се използват плочки. Сините, сините и зеленикавите плочки са идеални както за дизайна на стените на помещението, така и като подова настилка. Гладката, текстурирана или полупрозрачна горна част на всяка от плочките позволява игра на светлина, подобна на играта на слънчевите лъчи на водната повърхност.

Ефектът може да бъде допълнен с няколко прозрачни стъклени блока, поставени между плочките в определен ред. По-рано такива единици създадоха разделителни екрани на обществени места. Сега стъклените кубчета са украсени с доста модерни интериори, придавайки на атмосферата свеж, оригинален допир.

Независимо от цвета, плочката за банята трябва да е колкото е възможно порьозна. Това ще опрости процеса на събиране и няма да позволи на вредните елементи да се запушат на повърхността и да се размножават там. В същото време е необходимо да се поддържа баланс: стенната плочка може да бъде абсолютно гладка, а подовата плочка трябва да осигурява добра адхезия към краката, килим на пода и подметката на чехли. Това е пряко свързано с безопасността на обитателите на къщата. В противен случай изборът на плочки се предоставя изцяло на желаещите да поемат задачите на проектанта.

Цветен дизайн за малки бани

Ако цветовите решения за големи просторни стаи са само в рамките на вкуса и здравия разум, тогава декорирането на близки бани се усложнява още повече от ефекта, който някои цветове могат да предизвикат в условията на компактни помещения.

Като цяло, тъмните нюанси правят малка стая още по-малка, а атмосферата в нея е депресираща.Тъмните тавани и равномерно оцветените тъмни стени трябва да бъдат изключени. С помощта на геометрични форми и контрасти можете да подчертаете височината на тавана и дължината на стените. Например, ако светлината на стените плавно се превръща в бял таван без видима граница, това визуално ще увеличи пространството и ще го напълни с въздух. Ако наистина искате да залепите корнизи, те трябва да са бели и без позлата.

Водопровод в такива бани трябва да бъде само бял. Това важи особено за комбинираните санитарни съоръжения. Колкото по-малко се забелязва обзавеждането, толкова по-просторна изглежда стаята.

Желанието за добавяне на цветове към интериора трябва да бъде изразено или в фини модели на пастелни нюанси, или в отделни светли петна. Ярки червени, жълти или сини куки за кърпи, сушилня или рамка с огледало ще изглеждат подходящи в банята. Но цветните мебелни фронтове веднага правят малка баня претоварена с детайли.

Можете също така да направите ярки ивици по стените, насочени от тавана до пода. Тя ще изглежда добре тематична картина на пода. Ако желаете, можете да използвате геометрични трикове: ако изложите модели на пода, които са насочени от средата към ъглите, това ще помогне за визуално увеличаване на площта на пода. За това трябва да използвате контрастни цветове, основните от които ще бъдат бели или светли нюанси на синьо, зелено, розово, лилаво.

Ако следвате тези прости съвети, можете лесно да създадете приятна атмосфера във всяка баня. Възможността за работа със светлина, цвят и форма ще бъде допълнителен бонус при създаването на вашия уникален интериор.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук