Русия е огромна страна с безкрайни открити пространства, великолепна природа и богата история. Всеки от 1100 града в Руската федерация демонстрира своите особености. Изберете най-интересното и красиво от тях не е лесно, но ще се опитаме.

Топ 20 на най-красивите градове в Русия

Санкт Петербург

На първо място, по право, северната столица се укрепи - великолепната Санкт Петербург. Туристите са привлечени тук:

 • мостове;
 • Петерхоф;
 • Невски проспект;
 • безбройните дворци, храмове, музеи;
 • голяма архитектура и др.

Белите нощи са чудо, което жителите на Санкт Петербург могат да се възхищават всяка година, а хората от други градове трябва да ги видят със собствените си очи поне веднъж.

Москва

В горната част, разбира се, една висока линия ще поеме Москва. Градът е потопен в историята. Тук можете да намерите архитектурните елементи на всяка от епохите на неговото съществуване. Градът е преплетен с уюта на тихите тесни улички с величествения лукс на широки булеварди и град Москва.Туристите са нетърпеливи да видят Кремъл, многобройни музеи и изложби, Триумфалната арка, Червения площад, Възкресението и др.

Нижни Новгород

Това е един от най-големите регионални центрове на страната. Историята на това място е изключително богата на забележителности, напомнящи за страниците му. Вниманието на гостите на града е привлечено от Коледната църква, Нижегородския Кремъл и стълбите на Чкалов.

Казан

В Казан няколко религии се пресичат едновременно, което се отразява в облика на града. Тук можете да се срещнете в архитектурата и декора на проявите на християнството, будизма, исляма. Сред атракциите на мястото:

 • Мост на хилядолетието;
 • Розова джамия;
 • Кула Сююмбике;
 • Петър и Павел и много други.

Екатеринбург

Екатеринбург определено се счита за перлата на Урал. Има непокътнати дореволюционни сгради с паметници, дворци и църкви. Има и Царския мост, катедралата Александър Невски, имението на Железнов и Голямата Златоуст.

Калининград

Калининград е построен от германците за себе си. Специфичната готическа архитектура е необичайна за руския град. Но позволява на парковете, музеите, градините и площадите да изглеждат по специален, оригинален и красив начин.

Владимир

В този град е запазен максималният брой паметници на древната архитектура. Благодарение на това в града има безброй атракции и уникални места.

Сочи

Този град е потопен в буйна зеленина. Зашеметяващата природа, съчетана с местния цвят и климат правят града привлекателна туристическа дестинация както за руснаците, така и за чуждестранните посетители. Тук можете да видите паркове, водопади, каньони, интересна архитектура на сгради, чисто море и много други.

Волгоград

Местната уникална архитектура отличава града от други подобни на него места. Църквите и фонтаните съжителстват с голям брой военни паметници. Световно известни остава мемориалният комплекс „Майка на Родината”, извисяващ се над Мамаев Курган.

Иркутск

Уникалността и красотата на Иркутск е не само в съчетание на древна и модерна архитектура на едно и също място. Основната украса на този район се счита за уникална по своите характеристики езерото Байкал.

Красноярск

Този град е разположен на бреговете на Енисей. На плоските улици на града има голям брой паметници, храмове, църкви, параклиси. Вниманието привлича живописни фонтани.

Пятигорск

Пятигорск е известен с уникалните си минерални води. Тук се намират планини, гори, езера, пещери, исторически паметници и оригинални скулптури.

Ростов на Дон

Това е много зелен град. Отличителната му характеристика са многобройните паркове, площади, градини. Тук често можете да намерите стари дървета и редки растителни видове. Освен това градът е украсен с оригинални скулптури.

Йошкар - Ола

Красотата на града е очевидна. Сред местните шедьоври са Кремъл Царевокша, анимиран часовник, комплекс „12 апостоли“.

плод на бряст

Самара попадна в двадесетте най-красиви града благодарение на многобройните паметници и скулптури. В допълнение, това място е най-големият транспортен център на Руската федерация.

Уляновск

Специфични настилки от дърво позволяват на гостите да се потопят в атмосферата на древния живот. Улиановските улици са тесни и извиващи се, което изпълва града със специален чар.

Ярославъл

Хилядолетната история на града е оставила време върху нея. Има много исторически обекти, които са важни за запомнящи се записи. Най-впечатляващ и важен от тези атракции е Спасителният манастир.

Воронеж

Тук можете да видите стари църкви, храмове, катедрали, давайки на града величествена гледка.Туристите са склонни да изследват местните архитектурни паметници и да влязат в множество музеи.

Псков

Псков е част от най-древната история на региона. Запазени са дървени сгради с уникална архитектура. Местният Кремъл и Гремячайската кула заслужават внимание.

Архангелск

Той е един от най-старите градове на север. Намира се в устието на река Двина. Туристите тук са привлечени от местния Арбат, дървени сгради, тесни уютни улици и много други.

Най-грозните градове на Русия

Сред толкова многообразието на градовете, те идентифицираха рейтинг на най-грозните места в страната. Те са много по-малки. Нашият рейтинг съдържаше само шест места:

 • Новокузнецк със своята лоша околна среда, висока престъпност, отрицателен прираст на населението и липса на развитие на инфраструктурата;
 • Липецк не изостава в негативните показатели от предишното място;
 • Магнитогорск: високи нива на замърсяване, повече от 9,5 хиляди престъпления годишно, лошо представяне на градските услуги;
 • Артем е петата по големина страна в страната по отношение на кражби и големи проблеми с трафика на наркотици. След закриването на последната мина, околната среда се е подобрила, но икономиката е пострадала значително;
 • Норилск: тежък климат, лоша околна среда (най-лошото екологично състояние в света), лошо представяне на градските услуги;
 • Чита: един от лидерите по броя на споменатите в криминалната хроника на Русия. През лятото има много прах, през зимата се повишава нивото на химикалите във въздуха и във водата. Резко континенталният климат не допринася за комфортен живот в региона.

Хубаво е да се знае, че на картата на Русия има несравнимо по-красиви градове. Винаги има надежда, че останалите ще се стремят към своето ниво.

4 КОМЕНТАРИ

 1. Може би един от най-красивите градове в Русия е Грозната челюст, наистина перлата на Северния Кавказ!

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук