За това как да назове момчето, бъдещите родители мислят много преди появата на детето. Това е доста трудна задача, защото майката и бащата на бебето имат двойна отговорност. Момчето не само ще трябва да мине през живота с това име, но и да го предава на внуците си като средно име.

Имена за момчета: смисъл и съдба

С момичетата нещата са по-лесни. След като узреят, могат да се оженят и да променят фамилията си, да отидат в чужбина, където името ще се произнася по чужд начин. Изборът на име за момчето трябва да вземе предвид звучната комбинация с името и бащиното име на детето.

Имена като Валя, Саша, Женя, които нямат сексуални характеристики, са избрани в случай, че по фамилията е възможно да се каже със сигурност, че нейният носител е момче. Например, Валя Иванов звучи много по-уверено от Валя Иваненко. Подобно объркване рано или късно ще доведе до това, че момчето ще бъде попитано за неговия пол.

Не е тайна, че правилният избор на име за едно момче пряко засяга неговия характер и, съответно, неговата съдба. Ако искате детето ви да бъде самоуверено, целенасочено и твърдо, тогава предпочитайте същите имена, например, Егор, Борис, Глеб. Имена с преобладаване на меки съгласни, като Алексей, Иля, Леонид, ще добавят снизхождение и спокойствие на характера на момчето.

Много родители все още предпочитат да се спират на „златната среда“, като избират познати имена като Андрей, Степан, Питър. В този случай, вземете предвид, че името е комбинирано със средното име. За други е много по-удобно да наричаш момчето име, което плавно се прелива в средното име.

Напоследък традицията да се дава име на дете според църковния календар е много популярна. Не е необходимо да се вземат имената на тези светии, чието име попада на рождения ден на момчето. Можете да използвате имена приблизителни в заветната дата, избирайки най-харесваните от родителите и подходящи под средното име.

Красиви имена за момчета: комбинация с бащино име и фамилия

„Какво ще го наречете?“ Това е първата фраза, която родителите чуват в „интересна“ позиция.

Според психолозите не бива да наричате момчето на баща си. Има няколко причини за това. Първо, детето ще израсне капризно и небалансирано. Второ, такива деца отнемат жизнената енергия от родителите си.

За дългите имена се препоръчва да се избират кратки имена. Например, средното име Константинович се комбинира с такива имена като Иля, Олег, Андрей. Дългото име и бащино име ще бъде трудно да се запомни и произнесе на другите. Те със сигурност ще го намалят и променят.

Напоследък нараства тенденцията децата да се наричат ​​чужди имена. На детските площадки можете да срещнете Джон, Даниел, Дейвид, Адриан. Те звучат интересно, когато бебето все още е малко, но, докато расте, Джон ще се възприема като забавен и странен.

Изборът на име за момчето според Светянци

Светият календар е църковен календар, който включва дни на спомен за светци и дати на църковни празници. Това е кратка история на християнството и всяка дата в нея е свързана със събитие или човек.

Не много родители решават да назоват момчето според светиите, защото дори списъкът с 30-40 имена не покрива всички предпочитания на майки и татковци. Много имена звучат нефокусирани и е малко вероятно да бъдат подходящи в съвременните реалности. Но си струва да си припомним думите на Теофан Затворник: „Рождените дни на хората са в Божиите ръце“. Тоест, ако едно момче е родено на определен ден, тогава съдбата сама го е облагодетелствала. Разчитайте на мъдростта на старейшината и изберете име за детето си от Святци.

Повечето от имената в Гърция, римски или славянски произход. Всяка от тях има уникална стойност, която в по-голяма или по-малка степен ще повлияе на съдбата на детето.

Най-познатите имена на нашите уши от съюзниците са:

 • Николай - в превод от гръцки означава победител, владетелят на нациите
 • Родион е героичен герой
 • Тимофей - почитане на Бога
 • Матей - даден от Бог
 • Иван - Божията милост
 • Владимир - името говори за себе си - притежава света
 • Кирил - най-големият, ден на паметта на Кирил Радонежски

Името и съдбата на момчето: изборът на годината

Днес родителите не са ограничени в избора на име за детето си. Става въпрос за факта, че името на момчето се състои от първите букви на името на мама и татко, името на любимата ви компютърна игра или търговска марка. Според психолози такива експерименти водят до факта, че детето просто не може да се идентифицира в съвременното общество с такова оригинално име.

Изборът на име е в основата на бъдещите волеви качества и характер на мъжа, затова родителите трябва да базират своето решение не само на своите желания и съвети на роднини, но и на препоръките на психолозите.

Момчетата, родени през зимата, имат силен, волеви, целенасочен характер.Каквато и сфера на дейност да изберат, те ще могат да успеят в нея, благодарение на рационалния подход. В семейния живот те изпитват затруднения поради своята непреклонност и желание да спорят за дреболии.

"Зимните" деца имат твърдо, твърдо настроение. Те са упорити и горди. За да се намали поне малко страстта на такива силни деца, е необходимо да им се дадат “меки” мелодични имена. Например Алексей, Виталий, Владислав, Елисей, Иля, Клим, Савели, Филип, Джулиан.

Бебетата, родени през пролетта, са физически и морално уязвими. Нерешителността, трогателността, отвращението се проявяват в техния характер. Много "пролетни" деца са естествено талантливи, но несигурността им пречи да се реализират. Такива момчета трябва да получат "твърди" звукови имена, които да компенсират срамежливостта им.

Сред тях са:

 • Александър е защитник
 • Арсений - смел, силен
 • Богдан - Божият пратеник
 • Булат - здрав, стоманен
 • Виктор е победител
 • Егор - фермерът
 • Игор - войнстващ
 • Константин - устойчив
 • Роман - румънски
 • Тимур - желязо
 • Едуард - пазачът

Децата, родени през лятото, са впечатляващи, емоционални, рискови от любов, упорити и активни. Трудолюбието помага на момчетата да успеят в бизнеса. За тези деца също си струва да изберете “твърди” имена, които да им помогнат в неблагоприятни житейски ситуации.

"Есен" децата природата дари безгрижно, зрялост и опит. Такива деца са разумни, напълно надарени, ценят хората, всеки случай се разглежда внимателно и бавно. Абсолютно всички имена са подходящи за бебета, родени през есента, тъй като вградените в тях качества са трудни за коригиране или някак си влияят върху тях.

Изборът на име за момче е истинско главоболие за родителите. Дълго преди появата на бебето прекарват дълги часове в изучаване на значението на имената, като ги свързват с бащиното име и фамилията. Често обаче възниква ситуация, когато родителите за първи път, гледайки в очите на бебето си, неволно възкликват „Това е нашата Ваня“, въпреки че твърдо са решили да наричат ​​момчето оригиналното име.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук