В съвременната медицина има цели класове лекарства, които след задълбочени изследвания са показали уникални механизми на действие. Една от тях са основните омега-3 полиненаситени мастни киселини (VLS), които не се синтезират в човешкото тяло и липсата им причинява различни физиологични и биохимични нарушения. Днес това е продукт, който е толкова добре проучен, че е бил използван за производство на концентрат, регистриран като лекарство.

През 2017 г. учени от болницата в Масачузетс проведоха експеримент, при който се оказа, че Омега-3 намаляват нивото на оксидативния стрес и възпалението с 50%, причинено от излагане на замърсен въздух.

Омега-3 е уникално средство за старост

Многобройни сериозни проучвания показват, че редовната консумация на омега-3 защитава сърцето, мозъка, подобрява зрението. Ето защо в страни, където студените морета и мастните риби, хората рядко страдат от инфаркт, психични разстройства, имат здрави стави.

Не е тайна за никого, че в Америка консумацията на захар далеч надхвърля приемливите стандарти. Ето защо, рибеното масло се продава тук навсякъде, като специално средство за възрастни, възстановявайки ендотелиума на съдовете, увредени от вредни въглехидрати.

Ефектът на омега-3 върху човешкото тяло

Омега-3 киселините, постъпващи в човешкото тяло, се абсорбират от чревните стени, което веднага води до широк спектър от положителни ефекти.

Тъй като сърдечно-съдовата система:

 • подобряване на биологичните свойства на кръвта (тя започва да циркулира по-добре през съдовете);
 • намалена вероятност за образуване на кръвни съсиреци;
 • подобряване на съдовата стена, което предотвратява развитието на атеросклеротични плаки.

От нервната система:

 • Омега-3 е един от компонентите на мозъчната клетъчна мембрана. Достатъчният им прием в тялото най-добре влияе върху развитието на паметта и ефективната обработка на информацията;
 • Редовната консумация на Alsocatinates подобрява общото психологично състояние на човека, като по този начин намалява вероятността от депресия.

От опорно-двигателния апарат:

 • Именно от PZHK Омега-3 се образуват простагландини, които имат уникален противовъзпалителен ефект, което значително намалява риска от увреждане на ставите.

От храносмилателната система:

 • повишена чувствителност на инсулин чрез забавяне на движението на храната през стомашно-чревния тракт. Така въглехидратите се асимилират бавно, без да се създават резки пикове на пик на концентрация;
 • подобрена чернодробна функция.

Освен това, омега-3 киселините:

 • повишаване на метаболизма;
 • те допринасят за намаляване на телесните мазнини и мускулния растеж, поради което се използват както за получаване на мускулна маса, така и за загуба на тегло;
 • благоприятен ефект върху кожата, което я прави по-деликатна и чиста;
 • намаляване на степента на екскреция на кортизола (катаболична хармонична);
 • инхибират развитието на ракови клетки;
 • увеличаване на издръжливостта на тялото.

Омега-3 и Омега-6 в храната

Единственият пълен източник на омега-3 е морската храна. Работата е там, че омега-3 мазнините идват за риба от морския планктон. Ето защо е полезна само рибата, която е уловена в морето и не се отглежда в рибни стопанства, където се хранят със смесен фураж. А най-ценните видове се срещат в студените северни морета.

По-добре е да се даде предимство на тези сортове риба, които не могат да се отглеждат в изкуствени условия - скумрия, херинга, мойва, цаца.

Освен това, достатъчно количество омега-3 за тялото може да се получи, ако използвате морска риба почти ежедневно - поне 5-6 пъти седмично. Но много от тях не могат да си позволят такова меню. Освен това, когато се нагрява, Омега-3 се унищожава, а рибата обикновено се пържи, задушава, пече, поради което по-голямата част от полезните киселини се губят.

Ето защо, за да се осигури напълно на организма с есенциални омега-3 мазнини, лекарите препоръчват използването на специални препарати под формата на капсули рибено масло. Тази форма е оптимална, защото елиминира процеса на окисление и контакт с въздуха.

Омега-6, за разлика от Омега-3, се намира в почти всички видове растителни масла. В допълнение, Омега-6 съдържа малки количества от други продукти (например, пресни зеленчуци), така че ние не изпитваме недостиг на тези AlAA. Няма омега-3 в царевични и слънчогледови масла, но омега-6 мазнините са много изобилни. Отлични източници на последните са семената и ядките.

Омега-3 и Омега-6 съотношение

Метаболитите на омега-6 киселина, в сравнение с Омега-3, могат значително да увеличат риска от възпалителни реакции (особено за арахидонова киселина). Следователно тяхното потребление трябва да съответства на определени пропорции. Оптималното съотношение на омега-3 към омега-6 съответно от 1: 1 до 1: 4-6.

Омега-3 дневна нужда от човешко здраве:

 • за поддържане на здравето и необходимото ниво на холестерол - от 1 до 1,5 g;
 • при спортуване и за растеж на мускулна маса - от 2 до 3 g;
 • при загуба на тегло - от 3 до 4 g.

Прекъсването между методите на Омега-3 не се изисква.

 

Опасност ли е високата температура за омега-3?

Повечето от нас знаят от първа ръка за ползите от лененото масло, богато на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Но е много важно да се вземе предвид фактът, че те са обект на бързо окисление и особено когато се нагряват и взаимодействат с въздуха. Голям брой формирани свободни радикали имат отрицателна реакция към човешкото тяло. В крайна сметка вместо очакваните ползи лененото масло може да причини много повече вреди. Той не е само категорично противопоказан за запържване, но дори и съхраняван в хладилник за повече от 30 дни след отварянето е силно нежелателно.

заключение

Адекватната консумация на Омега-3 от продуктите и като допълнителна добавка под формата на капсули, всъщност намалява биологичната възраст на човека. Това е значителен принос за съзнателен, смислен, активен и дълъг живот.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук