Мнозина, след като са чули за руската литература и нейните класики, незабавно придобиват редица негативни емоции. Такава реакция не е изненадваща, защото повечето от произведенията са пропити със скука и униние, страдание и войни, тежестта на съдбата на нашите хора. Това мнение обаче е погрешно и служи само като илюзия, създадена в училищното бюро. Поради факта, че списъкът на училищната литература се свежда до минимум, мнозина смятат, че Достоевски, Толстой и други класици на руската литература са авторите на един роман (и далеч не са най-интересните).

Всъщност всеки от тях има десетки интересни и вълнуващи творби. Представеният списък не е индикативен рейтинг, но в същото време съдържа книги, които не могат да бъдат затворени, без да ги прочетете, затова не ви съветваме да започнете да ги четете вечер, защото трябва да прекарате една безсънна нощ.

Лев Толстой "Анна Каренина"

Книгата, която е позната на всички още от училище, служи като класик на руската литература.Работата ще разкаже за трагичната и разрушителна сила на любовта, но в същото време всепоглъщаща, искрена и реална. Тук можете да гледате наведнъж два чифта, където в първия случай любовта завършва щастливо, а в другия случай финалът й е по-тъмен, защото главните герои умират.

Защо тогава тази книга ви е приятна, ако е изпълнена с история за трудна женска съдба? В тази работа няма война, а тя разказва за такова ярко чувство като любовта, което привлича вниманието на женския пол. Освен това „Анна Каренина” е творба, която е обичана не само в Русия, но и в чужбина, тъй като сюжетът му наподобява трагичен холивудски филм. Особеността на книгата е, че успешната филмова адаптация не съществува и до днес, въпреки огромния брой опити да се създаде филм, базиран на творбата.

Иван Гончаров “Обикновена история”

В центъра на сюжета е младеж, който живее в село с майка си. Дванадесетгодишна романтична мечта да стане известна и затова трябва да напусне родното си гнездо, за да отиде в Петербург. Тук циникът и скептикът Петър Адуев (чичо му) се зае с възпитанието на един човек, опитвайки се да покаже горчивината на реалността и да спаси човека от романтичната наивност. В същото време Александър се опитва да стане писател, осъзнавайки своя творчески потенциал и търси искрена любов.

Тази книга ще се хареса на всеки читател, независимо от пола и възрастта, защото тук има всичко - емоции, смях и любов, жестокост и докосване. Диалогът между племенника и чичото е връхната точка на работата, защото те ви карат да мислите. В същото време Обикновената история е сурова книга, която може да свали розови очила от мечтателни и наивни хора.

Иван Тургенев "Мистериозна приказка"

„Мистериозни романи“ е колекция, която включва студени творби, които не се препоръчват да се четат преди лягане. Както знаете, в края на годините Тургенев е много обичал окултизма, който е повлиял на работата му. Историите, събрани в тази книга, пълзят, което прави краката на краката. Колекцията със сигурност си заслужава вниманието, защото тук можете да намерите истории за вампири и други зли духове, след като прочетете, които дори най-тежкият филм на ужасите ще изглежда като лек кошмар.

Федор М. Достоевски "Тийнейджър"

В центъра на сюжета е млад човек, който мечтае да стане влиятелен и безумно богат, като Ротшилд. Аркадий Долгорукий бил отгледан в едно обикновено селско семейство, но той бил извънбрачното дете на богат благородник, което обяснявало амбициите му. Главният герой е унижен от суровата реалност, неговата гордост и суета са потиснати, а животът е изпълнен с трудности и изпитания.

В края на гимназията, човекът получава покана в Петербург от кръвния си баща. Вече главният герой случайно е получил две писма, които лесно биха могли да унищожат репутацията на влиятелни хора. Може ли амбициозният Александър да стане богат и как ще се измъкне от интригите на висшето общество? Можете да научите за това, като прочетете книгата от началото до края.

Александър Солженицин "Корпус на рака"

“Рак Корпус” е тежка психологическа книга, която разказва за живота на хората, живеещи в тринадесетата болница (за пациенти с рак). Романът разказва за това как хората са обречени на смърт, да опознаят, да се сприятеляват и да се влюбят, да мечтаят и да се надяват на светло бъдеще. В същото време книгата ще покаже цялата жестокост на реалния свят, тъй като ръководителите на медицинска институция освобождават пациенти, не защото са излекувани, а защото осъзнават ранната си смърт.

Разбира се, тази книга не е за хората със слаби сърца, тъй като ще разкаже за една трудна тема. В тази работа се чете на един дъх, защото се свързва с главните герои. Този роман е дело на Нобелов лауреат и докосва душата, защото читателят е способен да оцени колко е важно да се живее, да се надява и да мечтае.

Иван Тургенев "Изворни води"

В центъра на сюжета е момичето Джема, привлечено в невероятно трогателна любовна история, завладяваща със своята искреност. Възлюбеният, Санин е типичен герой, слаба воля и мечтателен човек с горди нрав, но в същото време не може да се бори за любовта си. Младото момиче и човекът се опознават, очаровани са един от друг, но се разделят по вина на главния герой. Санин ще разбере грешката си, но ще го направи само след 30 години. На пръв поглед може да изглежда, че историята е твърде „сладка“ и нежна, но най-интересна и „горчива“ вътре, така че книгата заслужава внимание.

Юрий Казаков "Синьо и зелено"

Лиричната история "Синьо и зелено" е класическа и ежедневна история за първата любов. В центъра на сюжета е ученикът от гимназията Альоша, който се влюбва в очарователната Лили. Това явление е познато и близко до всички, но в същото време психологическото състояние на героя се поддава на задълбочен анализ, така че историята придобива уникални очертания и уникални форми.

Книгата не само разказва за любовта, първите чувства и тяхното развитие, но и за промените в живота на героите с появата на ярко чувство. Тази книга ще се хареса на млади момичета и жени, защото всеки обича истории за сладка и нежна първа любов, а „Синьо и зелено“ е класика в този жанр.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук