Кухнята на добрата домакиня се свързва с домашна топлина, уют и комфорт, защото тук тя прекарва значителна част от времето си. Значителна роля в създаването на желания фокус играе дизайнът и декорацията. Кухнята в скандинавски стил най-хармонично отразява изисканата краткост и атмосферата на къщата, за която всяка мечтателка мечтае.

Основните различия на скандинавския стил от други области на дизайна

Ако погледнете предметите и детайлите, направени в скандинавски стил, е трудно да не забележите значителни разлики от други области:

  • Бял фон - основната разлика, която хваща окото. За да се даде контраст на интериора, се използват ярки елементи, изразителни мебели и декор;

  • функционалността и практичността са основните характеристики на скандинавския стил. Най-често дизайнът отива на заден план, защото е важно всеки обект да е полезен и функционален;
  • спазване на прости форми и строги линии;

  • относително скъпа цена на материалите, дори и в малките неща. Скандинавският стил е предимно естествено покритие, често се използват ценни дървесни видове - лиственица, игли;
  • стил напомня за минимализъм. Има много подробности, но много светлина. Изкуственото осветление заедно с естествената светлина визуално разширява пространството на кухнята. Правилно планираното осветление ви позволява да разделите помещението на няколко функционални зони.

Скандинавски в комбинация с други стилове

Истинският скандинавски интериор за много любители на ярки елементи е твърде стерилен и малко скучен, така че комбинацията му с други посоки ще бъде чудесна алтернатива в този случай. Трябва само да добавите към строгите скандинавски стилови ноти на класическата, модерната или кънтри музика, как стаята ще бъде изпълнена с нови ритми и контрасти.

“Не бяла униформа”: нюанси на цветовете в скандинавски дизайн

Както бе споменато по-рано, основната характеристика на скандинавския интериор е бяла. Разбира се, подобен фон създава специална атмосфера в стаята, изпълвайки я с лекота, свежест, светлина. Но ако изобилието от бяло за вас е твърде много, не се колебайте да експериментирате с топлите нюанси на сметана, мляко, сметана, сняг и др.

Искате да разредите интериора с други тонове - не се колебайте да използвате елементи от синьо, сиво и дори зеленикаво. Ярко червено, жълто, оранжево, синьо и др. оставете само да акцентирате. Основното нещо - да се придържат към единството на палитрата, без сложни композиции.

Характеристики на стила

1. Оптимално осветление. Както е известно, жителите на скандинавските страни не са често доволни от слънчевите дни, така че се опитват да запълнят интериора с максималното количество светлина с помощта на естествено осветление и светли нюанси.

2. Практичност. По традиция кухнята в скандинавски стил е оборудвана с вградени мебели и уреди, които спестяват място. Всички малки части, които могат лесно да бъдат отстранени, се скриват. В резултат на това пространството и свободата царуват в кухнята, с цялата необходима функционалност винаги под ръка.

3. Природността на интериора. Скандинавия е богата на гори, така че мебелите в интериора трябва да изглеждат естествено - без оцветяване и дълбока обработка. Нощни шкафчета, шкафове, маси и столове изглеждат много елегантно в оригиналния си дървесен вид.

4. Бели стени. Очевидно този елемент е вид скандинавски стил. Ако искате да направите пространството по-топло, обърнете внимание на аналозите на бялото - бежово, кремаво, слонова кост и др.

Кухненски мебели в скандинавски стил

Осъществяване на кухня в този стил, моля, обърнете внимание - мебелите в него трябва да бъде възможно най-малък, дори ако пространството ви позволява да подредите много повече елементи. Основното правило в този случай е всичко най-необходимо и многофункционално; преди всичко, простота, до най-малкия детайл.

Мебели от естествено дърво биха били за предпочитане, а като украса можете да използвате метални части или елементи от ракита, които подчертават нетривиалната елегантност на стила.

Що се отнася до формата на мебелите, изберете продукти в комбинация от строги и гладки заоблени линии.

Белият фон на кухнята, както вече споменахме, е очевидното решение за скандинавския стил. Той е този, който определя тона на дизайна на мебели и уреди. Категорично е невъзможно да се позволи безкомпромисно сливане на общото пространство на едно място. И тук най-доброто решение е наличието на ярки или тъмни акценти в техниката, слушалките, настолните или други елементи.

Подова настилка

Екологично чистият дизайн, разбира се, ще подчертае дървения под. Също така е много популярен линолеум в ярки цветове, имитиращ дървесна маса. За по-голяма изразителност и ефект използвайте комбинация от контрасти: например бели стени и черен под. Уникалната елегантност на интериора ще даде на плочката в студени нюанси.

Минималистичният дизайн на кухнята в скандинавски стил ви позволява да нанасяте всякакви покрития за стените и пода, така че хармонично да резонират помежду си и, разбира се, да съответстват на стилистичната идея.

Кухненски декор в скандинавски стил

Ако декорацията се характеризира с простота и минимални детайли, тогава декорът е точно обратното. Експресивният декор ще освежи малко скучен дизайн. Ярки детайли ще направят кухнята малко по-палава и цветна. Разнообразен интериор с уютни текстил, стилни красиви плакати или картини и други необичайни дреболии, можете да създадете перфектен дизайн. Основното нещо - всичко трябва да бъде в умерени и украсени с вкус.

В допълнение, в малка кухня можете да играете с детайлите, които ще се припокриват в различни части на помещението. Декоративни възглавници от същия разрез и цвят, сладки килимчета в противоположни области на кухнята, "жив" ъгъл с растения, оригинални стенни часовници - винаги можете да фантазирате.

Кухня в скандинавски стил на снимката

Истинските ценители на елегантност и стил скандинавският дизайн се влюби в своята гъвкавост, защото е идеален за всяко оформление, а в малка стая също ви позволява да спестите място.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук