Камъкът, наречен турмалин, се появява за първи път в Европа благодарение на холандските моряци, които са го донесли от остров Цейлон. Основното предимство на този минерал е полихромното (многоцветно). Не толкова отдавна никой не знаеше за този камък и не беше търсено, но през последните десет години картината се промени драстично. Сега е популярен камък, който се цени като бижута. Турмалинът е привличаща пепел, името идва от сингалски, а причината за появата му е способността на камъка да електрифицира при нагряване. Алтернативни наименования: ахроит, дравит, парабоит, сибир, шерл (нормален и пурпурен), рубелит, верделит или индиголит.

Депозити на турмалин

Както е известно, този камък има вулканичен произход, тъй като неговите кристали най-често се срещат в райони с високи температури на въздуха. Намира се в метаморфни скали, скарни и пегматити, гранити и сиви.В момента този скъпоценен камък се намира в Шри Ланка и Мадагаскар, в Бразилия (до 80% от общия добив на минерали) и, разбира се, Русия.

Също така, запасите от минерали са открити в Афганистан, където те извличат зелен и розов турмалин. Също така на пазара можете да намерите камък, донесен от Мозамбик и Мадагаскар. Тези минерали са особено популярни поради високото си качество и визуалната си прилика със зелените кристали.

Турмалин и неговите цветови вариации

Както е известно, преди всичко цветът на минерала зависи от неговия химичен състав. Турмалиновият камък като цяло може да се раздели на две категории: полускъпоценни и скъпоценни камъни. Класическите цветове за този минерал са розови и червени, по-рядката версия е синя или жълта. От особено значение са прозрачните скъпоценни камъни от червено, зелено и синьо, както и полихромните кристали от зелено-червен цвят.

Като цяло, турмалинът може да бъде представен в повече от петдесет нюанса, докато цветът на минерала не е равномерно разпределен и неговата интензивност може да варира в зависимост от ъгъла, под който можете да гледате камъка. Също така на пазара може да намерите изключително рядък вариант на турмалин - камък с александритен ефект или астеризъм (минералът променя цвета си в зависимост от осветлението и вида му).

Свойства на турмалинов камък

Този минерал е алумосиликат, съдържащ бор, съдържащ 26 микроелемента в състава си и притежаващ променлив химичен състав. Външно скъпоценен камък прилича на тристранна продълговата призма с надлъжно засенчване по оста и има стъклен блясък. Турмалиновите кристали показват силен дихроизъм, докато физикохимичните показатели са стабилни за минерала във всяка точка.

Има видове камък, които при нагряване до високи температури (650 градуса и повече) започват да губят интензивността на цвета (губят цвят). Така розовият кристал става прозрачен, а кафяво-червеното става розово. Ако използвате манган, можете да подобрите розовите и жълтите тонове, докато продължавате отгряването на камъка, розовият оттенък ще изчезне и камъкът ще има жълт цвят. Причината за полихромното оцветяване, както и уникалният син и зелен цвят се дължат на наличието на желязо и титан в състава на камъка.

Отличителна черта на турмалина - счита се за камък на деня. Причината за това е влошаването на интензивността на цвета при изкуствената светлина. Между другото, турмалинът е единственият минерал в света, който има постоянно електрическо поле, което е способно да произвежда отрицателни йони и топлинна енергия, електрифицирайки дори когато е в контакт с кърпа.

Видове турмалин

Въз основа на характеристиките на химичния състав, турмалиновите кристали са разделени в следните категории:

 • Цилазит е минерал, чийто химичен състав е калий, натрий и алуминий.
 • Елбайте е скъпоценен камък, в който преобладава магнезият.
 • Шерл е черен камък с високо съдържание на желязо.
 • Дравит - кристал, в който няма преобладаващи химически елементи.

Бижутерийни видове турмалин:

 • Rubelite е минерал, чийто оттенък е от розово до червено. От особено значение е рубинено-червеният камък, който се използва при производството на пръстени, обеци и висулки.

 • Indigolite - син камък, който е много трудно да се намери. Турмалинът може да има не само синьо, но и минно-зелено или синьо-черно. Алтернативно име е Цейлонски сапфир, който спомага за успокояване на успокояващата система.

 • Сибир е пурпурен, червено-виолетов или пурпурно-червен минерал, който се добива в Сибир.
 • Verdelite - зеленият камък, най-ценният вариант - зеленото изумрудено скъпоценен камък, т.нар. "Бразилски смарагд".

 • Ahroit е практически безцветен минерал, който се смята за най-ценен и ценен заради рядкостта си.
 • Параиба е синьозелен или син минерал.В момента - това е най-висококачественият турмалин, който служи като истинско съкровище, което е почти невъзможно да се намери.
 • Дравит - кафяв или жълто-кафяв камък.
 • Хромиран турмалин - Емералд турмалин.
 • Хамелионит - камък с александритен ефект (променя цвета от зелено към червено в зависимост от вида на осветлението).
 • Диня минерал е полихромни камък, който променя цвета си в различни точки. Това означава, че от една страна може да бъде червено, а от другата - зелено, откъдето идва и наименованието „парче от диня“.

Магическите свойства на турмалина

Турмалинът е един от минералите, които се търсят сред езотериците, освен че се смята за мистичен камък, тъй като има силен енергиен поток от информация. Особеността на минерала е, че тя действа в равни части както върху състоянието на тялото, така и върху човешкия ум. Мнозина вярват, че този камък добавя увереност в своите сили към собственика си, като го предпазва от вреда.

Смята се също, че този камък помага за разгръщане на нейния творчески потенциал, като поддържа човек в постоянно добро настроение, което ще помогне за постигане на желаните резултати. Този камък често се използва в медитацията, тъй като помага да се съсредоточи вниманието върху важни детайли и житейски събития. В древни времена турмалинът е бил използван за церемонии, с негова помощ те са се борили със злите духове, така че дълго време се е смятало за украшение на свещеници, използвано в църквите и до днес. Турмалинът - символ на любов и страст, олицетворение на отдадеността и способността да преживееш живота си по пътя си.

Лечебни свойства на турмалина

Както е известно, скъпоценният камък излъчва инфрачервени лъчи, разширявайки кръвоносните капиляри. Подчертавайки отрицателните йони, тя активира клетките на тялото и ускорява процеса на метаболизма. Ако смятате, че традиционната медицина, камъкът има положителен ефект върху ендокринната система, а характеристиките на лечебните свойства се определят от цвета на минерала.

Например, синьо - облекчава нервното напрежение и подобрява съня, зелено - помага при лечението на черния дроб. Синият кристал - облекчава главоболието и подобрява зрението, червеният - подобрява кръвообращението, влияе положително на силата на действие, черен камък е средство за предотвратяване на настинки, а Sherl се използва за борба с рака.

На когото турмалиновият камък е подходящ за зодиака

Астролозите са убедени, че връзката на зодиакалните знаци с турмалина зависи от цвета на минерала. Най-добре е камъкът да се комбинира със знака на Везни, тъй като помага да се балансират силите и способностите, да се осъзнае реалността на случващото се. Като цяло, той може да се използва за други герои, като Риби, Рак, Козирог, Дева и Близнаци. Единственият зодиакален знак, който забранява използването на турмалин, е Скорпион. Признаци на огъня елемент е по-добре да изберете червен камък, синьо - за водния елемент, земни знаци - черно.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук