Скалния кристал е минерал, който е естествен и изкуствен. В този случай и двата вида имат различни свойства и характеристики. Rhinestone е голям кристален сорт кварц, който изненадва с абсолютната си прозрачност. Кристалите на този камък са толкова чисти и перфектни, че в древни времена скалата се възприема с лед, която с времето се превръща в камък.

Между другото, кристалът има необичайно, но изключително интересно свойство - ако го докоснеш, ще усетиш лека прохлада, въз основа на която следваше мнението за ледения произход на минерала. Друга причина, поради която хората мислят така често, са кристалите на този камък да бъдат открити в планините, дълбоко в средата на сняг и лед.

Първият, който сравнява кристалите на скалния кристал и леда в научни интереси, е Робърт Бойл (учен, първоначално от Англия), който установява, че те имат различни характеристики (тегло, плътност и т.н.), в резултат на което той осъзнава, че те са напълно различни вещества.Скалния кристал е също уникален по това, че е много крехък, а има висока твърдост - 7 единици по скалата на Мос.

Кристалите на скалния кристал се образуват в пукнатините на рудните вени, създавайки така наречените кристални изби. Ако има празно пространство, тогава камъкът продължава да расте, докато напълно запълни свободната зона. Така камъкът може да се измери от няколко сантиметра до няколко метра.

Трябва да се отбележи, че самата природа дава този камък нарязан, създавайки шестоъгълна призма със заострени краища на ромбоедрична форма. Височината на един кристал обикновено е няколко пъти по-широка. Уникален вид камък е бипирамидален кристал, който няма призматичен компонент, поради което алтернативното му име е кристален диамант. Обикновено тези камъни са обичани от бижутери, които активно ги използват за създаване на скъпи продукти, а основното предимство на такъв минерал е, че не се нуждае от допълнителна обработка или рязане.

Къде да мина и как да се използва кристал

Най-големите находища на чисти минерали се добиват на територията на Южна Якутия. Също така, скалният кристал може да се намери в Алпите (френски и швейцарски), в Урал, в планините на Крим и Карпатите. Въпреки това, скалния кристал не е рядък камък, така че се добива в други части на света - Мадагаскар, Китай и Бразилия.

Качеството на скалния кристал се определя от неговия блясък след шлайфане и полиране, както и от степента на прозрачност. С помощта на минерала те създават лещи, които се използват активно в бижутерията. Някои майстори правят чаши, купи и други ястия от този камък. От особено значение са малките кристали, които след смилане се използват за вграждане на бижута.

Скалния кристал е евтин минерал, който принадлежи към декоративните камъни, а цената на един карат е около 5-7 долара. Въпреки това, цената на готовите бижута с този камък е много по-висока, тъй като отчита сложността на ръчно изработената работа и материала, който се използва за създаването на продукта. Например, голяма кристална топка с правилна геометрична форма е от особено значение.

Как да идентифицираме фалшива?

Често под прикритието на минерал се опитва да продаде обикновена чаша, така че трябва да бъдете изключително внимателни, когато купувате продукти от кристал. Основната разлика между стъкло и скален кристал - когато в контакт с човешкото тяло, кристал практически не променя своята температура, за разлика от стъкло.

Друг метод е, че можете да държите ножа на минерала, ако е стъкло, тогава драскотини ще останат върху него, но за кристал този тест ще премине без следа. Има обаче изкуствен кристал, който има подобни физични свойства. В този случай само един бижутер може да различи фалшификат от естествения скален кристал.

Лечебните свойства на скалния кристал

От древни времена жителите на Тибет са използвали минерала, за да лекуват синини и рани, защото прохладата от камъка облекчава болката и ускорява регенерацията на клетките, а слънчевите лъчи, преминаващи през призмата, дезинфекцират откритата рана. В древна Гърция кристалът е бил използван като посуда за богове, царе и народни герои. Известно е, че всички те са употребявали напитки само от кристални чаши, тъй като неутрализирали отровата, която можела да бъде вътре.

В съвременния свят кристалът се използва като антипиретик, причината за това е тривиално проста - минералът винаги остава студен. Що се отнася до съвременната медицина, лекарите в Китай все още използват малки кристални топки за масаж. Също така се използват малки кристали за стимулиране на биологично активни точки.

Магическите свойства на скалния кристал

Ако говорим за мистичната сила на кристала, тогава най-лесният начин да мислим за кристалните топки, които обичат магьосници и вещици. От древни времена се смяташе, че този минерал дава на своя собственик дар на ясновидство, показвайки му миналото и бъдещето, отговаряйки на трудни въпроси и скрити загадки.Важно беше да остави топката в тъмна стая, не се допускаше проникване на слънчева светлина.

През Средновековието кристалът е бил активно използван от алхимиците. Те вярвали, че скалният кристал може да приема космически сигнали и да отваря вратите към астралния свят или към „третото око” на човека. Също така, камъкът помага от безсъние, лишава човек от страхове и тревоги. Сребърен пръстен с кристал е чар от зимата и измръзване. Има и видове камъни, които имат уникални магически свойства, например камъни „Стрелата на Купидон или„ косата на Венера “дават щастие и любов на собственика си, но минералът на зелената сянка е излекуван от всички болести.

Кой е подходящ кристал зодиакален знак

Тъй като минералът има няколко вида, всеки от тях има различен ефект върху хората. На тази основа всеки вид е подходящ само за някои признаци на зодиака. Ако се вярва на астролозите, опушен кристал е подходящ за хора, принадлежащи към водата или въздуха, но е противопоказан за деви и козирози и може да се използва само ако е необходимо да се отървеш от наркотичната или алкохолната зависимост. Що се отнася до Стрелцов и Овен, кристалът е строго забранен за тези знаци. Специален вид камък - черен кристал, който ви позволява да намерите връзка с другия свят. Смята се, че черният минерал може да се носи само от Скорпионите.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук