Виена е живописен град с великолепни паркове, сладкиши, старо вино, музика и валсове. Нейната култура е погълнала историята и традициите на много народи и етнически групи, създавайки по този начин интригуващия, тайнствен и понякога циничен характер на местното население на столицата Австрия.

Преди много векове сегашната Виена е била обикновена келтска река, разположена на река Дунав. Друго име за този град е „Виндобона“. Римляните избрали това място за централна крепост и постепенно малко селище се превърнало в мощна Австрийска империя, която изиграла важна роля в историята на цяла Европа.

Хофбург

Без преувеличение дворецът на Хофбург може да се нарече сърцето на Виена. В началото на миналия век е резиденция на императорите на Австрия.

Сградата постоянно се възстановява, което води до създаването на великолепен комплекс, наподобяващ сложен лабиринт.

Историческият център на града се развива и расте заедно с династията на Хабсбургите в продължение на няколко века.Всеки император се опита да внесе своите нововъведения в ансамбъла. Освен палатите, просторните стаи и офисите, дворецът е обрасъл с буйни градини, дворове, винарски изби, конюшни и арени.

Днес Хофбург е частично използван като официална президентска резиденция, а останалата част е достъпна за туристи.

Стълб на чумата

Чумата се счита за най-забележителната скулптурна композиция на австрийската столица. Намира се в центъра на Виена на улица Graben.

Чумата е символ на паметта и благодарността на светците за избавлението на австрийския народ от епидемията от чума, която бушува през 1679 година. Именно тогава император Леополд обеща да създаде колона на милостта, която да запази паметта на починалите от тази нелечима болест.

Рингщрасе

Разхождайки се през историческия център на Виена, няма да минете покрай известния булевард Ringstrasse. Популярният туристически маршрут включва разглеждане на великолепни паркове, странни сгради и паметници.

На мястото на съвременната улица през 16-ти век, имаше стена, която защитаваше Вътрешния град от разрушение. През 19-ти век е разрушен със специален императорски указ, запълнени са канавки и окопи, на тяхно място са построени дворци и имения в исторически стил. Между тях са установени статуи, паметници, засадени дървета и храсти, които бързо са прераснали в просторни и уютни паркове.

Shtefansdom

За мнозина Виена се свързва с катедрални католически църкви, поразителни в своето величие и уникална архитектура. В много отношения столицата на Австрия отговаря на очакванията на туристите, като предлага голям брой сгради, построени в романски стил.

Катедралата Св. Стефан има дълга история, която се отразява в облика на църквата. Първоначално тя е построена в стила на късното романизъм, но по-късно придобива чертите на готиката.

По време на Втората световна война, Стефандом е частично разрушен и опожарен. Реконструкцията на историческия паметник продължава и до днес.

Височината на главната кула на Стефандом е 136,4 м. Вътре са запазени витражи, издълбан амвон и олтар от 15 век. Катакомбите и погребенията се намират в двора на катедралата, където са погребани 72 представители на императорската династия.

Виенска опера

Staatsoper - символ на вековната музикална култура на австрийския народ. Виенската опера се счита за една от водещите оперни сцени в света.

Театърът е построен на Рингщрасе през 1869 година. Тежката, огромна неоренесансова сграда беше неясно посрещната от обществеността, но император Франц Йосиф много харесваше сградата.

През 1945 г. „Staatsoper“ е разрушен, но след 10 години е напълно възстановен. Днес в залата на Виенската опера има повече от 1500 посетители. Всяка година тук се провежда Оперният бал - познато събитие в световната култура.

Кметство

Кметството се намира в историческия център на Виена, срещу сградата Burgtheater. Такава сграда никога не се оставя без внимание от туристите. Фасадата на ансамбъла е декорирана в изразителен нео-готически стил и е изправена пред известната Рингщрасе. Височината на централната кула е 94,5 м. Над нея е поставена 3,5-метрова фигура на Ратхаусман, която астрийците считат за неофициален символ на Виена.

Пред сградата има просторен площад на кметството, където се провеждат важни социални събития и тържества - Коледния панаир, Майската топка на живота. Дори през зимата районът не се пренебрегва. Цялото пространство пред кметството заедно с парка се залива, превръщайки се в огромна пързалка.

Днес кметството е не само паметник на културата, но и обществена сграда, където се намират Парламентът на Земята, Общината, Кметът на Виена, Градската библиотека. Въпреки това, туристите могат да посетят сградата на Wiener Rathaus три пъти седмично и да се възхищават на великолепната архитектура на тази историческа сграда.

Австрийски парламент

Сградата на парламента се различава значително от обичайните готически сгради на столицата на Виена. Построен е в нео-гръцки стил през 1873-83.Величественият комплекс е разположен на Рингщрасе и прилича на древен храм. Друго име за този исторически паметник е “Висшата къща”.

По време на строителството на сградата на парламента се разглеждаше не само външният дизайн на фасадата, но и пластичните преходи между елементите на декора, вътрешните нюанси, до формата на лампите и дизайна на рамката на картината.

Музей на историята на изкуствата

Музеят е създаден, за да покаже най-богатата колекция от произведения на императорската династия. Сградата е разположена на площада на Мария Тереза ​​от южната страна и е изработена в необароков стил.

На първия етаж има композиция, посветена на древния свят, Древен Египет и Изток. Втората е представена под художествената галерия, където са представени картините на барока, италианския ренесанс и манеризма. На третия етаж са нумизматични експозиции.

Да се ​​предаде многообразието от архитектурни паметници, исторически сгради и музеи на Виена е просто невъзможно. Едно е ясно, дори и най-взискателният турист ще може да намери за себе си точно тази забележителност, която ще бъде трайно съхранена в паметта и ще стане за него символ на великолепието и изтънчеността на столицата на Австрия.

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук