Съдържанието
  1. Сортове от хибридни чайни рози
  2. приземяване
  3. окопаване
  4. цъфтеж
  5. поливане
  6. резитба
  7. Топ дресинг
  8. Хибридни чайни рози на снимката

Роза - най-популярното декоративно цвете. Луксозната палитра от цветове, изтънчения аромат привлича вниманието и естети и градинари. Рядко намирате вила, частен парцел, където няма да има дори няколко храсти на тази царица на цветята. Въпреки това, дори една малка розова градина изисква внимателна грижа. Роза - много палав цвете. За да се улесни грижите, животновъдите са разработили нови сортове хибриди, които са устойчиви на болести и температурни крайности, понасят студ добре. Те кръстосали ремонтантни рози с чайни листа и имали чудесни хибридни сортове чай.

Храстовите чайове от хибридни рози са ниски, само 70-80 см. Листата са красиви, с различни нюанси, доста големи. Цветята се различават в различни оцветявания, грациозни добавки и различни аромати. Има сортове с големи пъпки (до 12 см в диаметър), самотни, двойни, но по-често се съчетават в съцветия.

Сортове от хибридни чайни рози


Помислете за най-често срещаните сортове чай и хибридни рози:

Peer Gynt е много гъсто растение, високо до 90 см. Този сорт е ранен. Цветята в началото на цъфтежа са жълти със златист блясък, после стават розови; достатъчно голям, не натрупан. Крон е невероятно дебел. Този вид е обогатен от цветя за дълъг цъфтеж, но податлив на болести с брашнеста мана.

Dame de Coeur е високо растение (80-90 см). Много устойчив на болести, устойчив на замръзване. В диаметър, цветето достига 12 см и прилича на купа, има кадифено червеникаво-червени листенца. Ароматът е слаб, но приятен, деликатен.

Wendy Cussons - огромни полу-двойни жълто-оранжеви цветя от този сорт привличат цветар с яркостта си на фона на тъмнозелени листа с бронзов оттенък. Най-подходящият сорт за неопитни градинари, тъй като е лесно да се грижи за него.

Валенсия е доста разпространен сорт. Височината на "бронз" храст - 90 см с мощни жълто-оранжеви цветя с размер до 13 см в диаметър. Той е популярен сред градинарите заради силния си опияняващ аромат.

Текила Сънрайз е нисък храст, не по-висок от 70 см. Този хибрид привлича вниманието с комбинация от лъскави зелени листа със златни цветя с червена ивица, която много мирише. Растението е устойчиво на болести.

Супер звезда - цветя в този висок храст кайсия или коралов цвят, преливащи се като сатен. За съжаление този сорт е податлив на брашнеста мана.

Ла Франс е цвете с гъсти хавлиени листенца с диаметър около 10 см, чийто цвят варира от сребристо-розово от върха до ярко розово от дъното. Бушът от този тип е устойчив на студ и не страда от гъбички.

Prima Ballerina - полу-двойни пъпки конична форма, храстът достига един метър височина. Това е легло от рози със силен аромат.

Александър - червени полу-двойни цветя по прав метър и половина стъбла. Най-добрият клас за рязане.

приземяване


Методът на засаждане е идентичен за всички сортове. Първо трябва да изберете правилното място. Тя трябва да е добре осветена и защитена от течения. Избягвайте райони с високи нива на подпочвените води. Най-добрият вариант - югоизточна градина.

Препоръчително е да се засаждат малки дървета или храсти до розите. Те ще спасят цветя от прекомерна ултравиолетова радиация и течения. Идеалната почва за всички рози е глинеста и светла. За да се облекчи "тежката" почва, към нея се добавят компост, пясък и пепел, а към "леката" почва се добавят хумус и глина, преди засаждане, трябва да изчакате, докато почвата стане топла. Тези хибриди не понасят студена почва. По-добре е да засадят рози в началото на май. Разсад могат да бъдат закупени преди, но в този случай, трябва да бъде в състояние да ги спаси правилно до засаждане. Потопете ги в мокър пясък и ги вземете в мазето или ги поставете в земята и ги поставете на перваза на прозореца.

Преди засаждане, отрежете корените, проверете мястото на рязане - тя трябва да е бяла отвътре. След това разсадът се потапя във вода в продължение на 30 минути и едва след това се посаждат. В зависимост от климата, хибридите се отглеждат както на закрито, така и на открито. Преди засаждане почвата се излива с вода, в която се разтваря таблетката за растеж (продават се в магазини за градинари или цветни магазини). След това корените се вкопават в изкопаната дупка и се покриват с пръст, като периодично се разклаща храста и почвата се уплътнява.

окопаване


За да се защитят долните бъбреци от топлина и студ, е необходимо хълмист. В никакъв случай разсадът не трябва да се оставя да цъфти веднага след засаждането. Ето защо, първите пет пъпки задължително се прекъсват. Това се прави за укрепване и укрепване на кореновата система. Само след като храстът достигне 50 см височина, му се дава възможност да цъфти.

цъфтеж


Масовото цъфтене настъпва през юни-юли и продължава 30-35 дни, след като престане: ранните сортове не цъфтят 15 дни, късните - до 30. За втори път растението ще се наслади с луксозните си пъпки чак до късна есен.

Ако имате нужда от цветя за букет, не забравяйте, че можете веднага да отрежете не повече от 2 цветя от един храст.

поливане


Здравният разсад ще осигури само правилната грижа. Често е необходимо поливане, така че земята по никакъв начин да не се изсуши. Но всъщите отглеждани храсти вода по-рядко, но обилно. Използвайте вода от чешмата не може. Подходящ дъжд или размразени. Опитайте се да излеете тънка струя в самия корен, тъй като капчиците по листата могат да причинят гъбични заболявания.

резитба


Заразените и мъртвите (замразени) части трябва да бъдат изтрити. Това се прави, за да се избегне разпространението на болестта. Пролетта подрязва стъблата, когато пъпките достигнат 8 mm. В закърнели видове, 15 пъпки оставят 4 пъпки на леторастите, във високи сортове - 8 пъпки с дължина 30 см. Това се прави през пролетта. През лятото, увехнали цветя постоянно се отстраняват, а през есента - тези издънки, които не са узрели и изчезнали, както и всички засегнати.

Топ дресинг


Розите се хранят 3 пъти: през пролетта - за стимулиране на растежа, през лятото - за нормална адаптация след засаждане и през есента - за натрупване на необходимите вещества преди зимен сън. Постоянно може да се опложда с минерали с фосфор, калий, магнезий.

болест


Прахова плесен е често срещано заболяване на хибридния чай. За предотвратяване на подходящ разтвор на сода за хляб: 40 грама на 1 литър вода. Обработката се извършва през пролетта преди засаждане. Друга често срещана атака е листната въшка. За да предпазите растението от този паразит, той се третира с разтвор на сапун (1 брой на 10 литра вода, за да се подобри ефекта, можете да добавите отвара от пелин). Ако тези мерки не помогнат, купувайте специални химикали.

Хибридни чайни рози на снимката

Хибридните чайни рози, при запазване на изисканата си красота, са адаптирани към нашите сурови климатични реалности. Те са здрави, издръжливи, не капризни и се чувстват чудесно на открито, и с правилна грижа те ще продължат да се наслаждават с красивите си цветове, изтънченост и тонКим деликатен аромат!

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук