Със сигурност много от нас свързват бюфета или бюфета с кухнята на баба. И ако изведнъж сте били наследник на субекта, не бързайте да го изхвърлите. В крайна сметка, това може да бъде връхната точка на кухненския интериор, който изпълва атмосферата с топлина и домашен комфорт и, разбира се, приятни спомени, свързани с къщата на баба ми. Шкафовете и бюфетите в модерните стилове изглеждат не по-малко впечатляващи.

Какво е бюфет?

Всъщност, това е шкаф, където се съхраняват ястия, различни прибори за хранене, текстил и някои продукти. Бюфетът може да бъде не само елемент от кухнята, но и всекидневна, особено в модерни къщи. В постсъветската ера, бюфет с прозрачни очила се нарича бюфет. В традиционния смисъл, тази мебел има следния дизайн:

 • в долната част има система за съхранение във формата на чекмедже с чекмеджета или врати с различна форма и цветове;
 • в горната част - традиционните отворени рафтове, е възможно да се поставят шкафове, вратите на които често са украсени със стъклени вложки;

 • между тези два елемента, като правило, има свободно пространство, а повърхността на шкафовете в горната част на шкафа също може да служи като плот или допълнителна равнина за настаняване на красиви декоративни предмети.

Модерният дизайн на буфетите рядко показва изящна декоративност, но се вписва идеално в много стилове - минимализъм, страна, еко, модерно, хай-тек.

Днес има модели, които се продават без ясно разделение на части, например, в много от тях върхът приляга плътно към дъното, а празното пространство в средата напълно отсъства.

Има бюджетни опции със стъклени вложки, напомнящи за редовен прозорец на магазина.

Що се отнася до размера на бюфет, няма стандарти или ограничения. Всичко зависи от височината на таваните, обема на кухнята и личните предпочитания. Производителите предлагат много възможности - от тесни еднолистови продукти, до широки с голям брой врати. Пълненето може да бъде и най-разнообразно: всички видове сепаратори и други елементи не само изпълняват функционална роля, но и спестяват свободно пространство.

Предимствата на бюфет в кухнята

 • най-често има традиционни бюфети от благородна, екологично чиста дървесина;
 • голям капацитет ви позволява да ги съхранявате в допълнение към кухненски прибори, декоративни съдове и домашен текстил;
 • възможност за използване в различни стилове, за да придадат на стаята специална елегантност, индивидуалност и благородство.

Въпреки всички горепосочени предимства, важно е да се обърне внимание на някои от нюансите на използването на този атрибут в интериора:

 • По-хармонично, бюфетът ще изглежда като самостоятелен обект в кухнята, така че за неговото оптимално разположение трябва да се отпусне допълнително пространство. Луксозен бюфет ще изглежда в малък кухненски или дневен тракт, въпреки че има по-сбит компактен дизайн за продажба;
 • цената на висококачествен продукт от естествен материал ще бъде доста висока. От друга страна, ъглов дизайн за кухнята е по-икономичен, компактен и доста хубав вариант, който се вписва в стандартния интериор.

Сортове буфети

 • затворен тип - предполага наличието на рафтове, покрити с врати. Такъв бюфет може да има малък прозорец, в който обектите по рафтовете са частично видими;

 • отворен тип - няма врата в такива продукти. Интересно дизайнерско решение може да бъде отворена маса, разположена между горните и долните нива;

 • Класически изглед на бюфет, осигуряващ наличието на 3 нива с отворена ниша, рафтове и врати.

Видове материали, използвани за производството на столове

1. Ценни породи от естествено дърво. Известни са с луксозния си вид и издръжливост. Като правило продуктите от дървен масив имат предни резбовани елементи. Въпреки това, цената на тези буфети е доста впечатляваща. Освен това не се изключва вероятността от промяна в структурата и формата под влияние на външни фактори, поради което материалът може да загуби предишния си цвят, да набъбне или да изсъхне. Въпреки това, дървото е лидер в производството на такива продукти, както и възможностите за преработка на теглото.

2. МДФ и ПДЧ. Тази суровина има голямо търсене на пазара, тъй като е в достъпния ценови сегмент за повечето купувачи. В същото време има много начини за нейната обработка, позволявайки на обектите да изглеждат “антични” или да имитират различни дървесни видове. В този смисъл интериорът ще изглежда много елегантно и привлекателно.

Тези материали най-често се използват за производство на шкафове и шкафове, но също така често е възможно да се срещнат структури от пластмаса или метал.

Бюфет на фона на различни стилове

Идеалният вариант за класиката е бюфет, направен от естествено дърво, оборудван с резбовани фасади. Този атрибут ще добави в кухнята ви докосване на елегантна аристокрация и чар.

Бял шкаф с издълбана украса е това, което е необходимо, за да се създаде френската атмосфера на Прованс. Важна роля тук играят красивите фитинги с елегантни линии (например дръжки на вратите).

Цветната страна успешно отразява индивидуалността на стаята. Този вид строителство често е лакиран, а външната естетика на декора е много проста: няма издълбани детайли, а конфигурацията на бюфет предполага голям брой шкафове и рафтове.

В модерен стил използват продукти, изработени от ПДЧ и MDF. Такива дизайни са оборудвани с матови елементи и осигуряват разнообразна палитра от цветове. В модерния стил няма място за претенциозност - лаконичният бюфет тук е максимално функционален.

Както виждате, много варианти на дизайна на бюфет ви позволяват да изберете модел, който се вписва идеално с всеки стил. Такъв продукт в кухнята подобрява интериора, правейки го по-ефектен, елегантен, оригинален.

И вашата кухня е украсена с такъв колоритен мебели като бюфет? Кои са любимите ви версии?

Оставете отговор

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук